Karadeniz ihracatını Trabzon sırtladı

Geçen yıl Karadeniz'den yapılan ihracatın yüzde 44'ü Trabzon'dan gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karadeniz bölgesindeki 18 il arasında en fazla ihracatın Trabzon'dan yapıldığı belirtildi. 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinden (DKİB) yapılan açıklamada, 81 il arasında 2014 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren iller arasında 15. sırada bulunan Trabzon'un, geçen yıl ihracatını artırarak 13’üncü sıraya yükseldiği ifade edildi.

Geçen yıl Trabzon'dan 1 milyar 541 milyon 889 bin 883 dolar ihracat yapıldığına işaret edilen açıklamada, şunlan kaydedildi: "Bir önceki yıla oranla Trabzon ihracatında yüzde 17,2 artış yaşanmıştır. En ihracatçı 20 il sıralamasındaki tüm illerin ihracatında bir önceki yıla oranla düşüş yaşanmasına rağmen Trabzon ihracatında yüksek oranda artış yaşanmıştır. Bunun yanında 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi illeri içinde de en fazla ihracatı Trabzon gerçekleştirmiş ve toplam Karadeniz Bölgesi ihracatının yarıya yakını olan yüzde 44’ü, tek başına Trabzon tarafından gerçekleştirilmiştir."

Açıklamada, Trabzon'un Rusya’ya yapılan bütün sektörler bazındaki ihracatta da öne çıktığı ve kentin 2015 yılında Rusya'ya Türkiye'den yapılan yaş meyve sebze ihracatında Antalya ve Mersin'in önünde birinci sırada, tüm sektör ihracatı bazındaki değerlendirmede ise İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldığı ifade edildi. Öte yandan açıklamada, Türkiye'den ihraç edilen fındığın da yüzde 40'ının da Trabzon'dan ihraç edildiği bildirildi.