"Katma değerli çelik halatlar üreterek Avrupalı firmalarla rekabet edeceğiz"

Hasçelik Halat Genel Müdürü Erhan Şükrü Doğan, yeni yatırımlarla, katma değeri yüksek ürün imalatına başladıklarını ve bu alanda Avrupalı üreticilerle rekabet etmeyi hedeflediklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Hasçelik Grup firmalarından Hasçelik Halat, Türkiye’de üretilmediği için yüksek fiyatlarla ithal edilen, katma değeri yüksek çelik halat imalatına yoğunlaştı. Mukavemetli, yüksek performanslı çelik halatların, genellikle Avrupalı üreticiler tarafından üretildiğini söyleyen Hasçelik Halat Genel Müdürü Erhan Şükrü Doğan, yeni yatırımlarla, katma değeri yüksek ürün imalatına başladıklarını ve bu alanda Avrupalı üreticilerle rekabet etmeyi hedeflediklerini belirtti. Bugün itibarıyla yurtiçinde kayda değer pazar paylarının bulunduğunu kaydeden Doğan, " 30 ülkeye de ihracat yapıyoruz. Avrupa’nın en büyük iki vinç ve bir asansör üreticisinin çelik halat tedarikçisi konumundayız” dedi.

Yabancı danışmanlar ile yürütülen  proje dahilinde özel halat üretimi için ilk adımı 2014 yılında attıklarını aktaran Erhan Şükrü Doğan, 2015'in ikinci yarısında başlayan  10 milyon dolar bütçeli yatırımlarını tamamladıklarını açıkladı. Portföylerine dahil ettikleri ürünlerle daha önce yüksek fiyatlarla ithal edilen ürünleri kendilerinin daha uygun fiyata müşteriye ulaştıracak duruma geldiklerini ifade eden Doğan , “Özel halatlarımızı piyasaya sunmadan önce kendi fabrikamızda gerekli testlerden geçirdik. Müşterilerimiz tarafından da ömür testine tabi tutuldu" diye konuştu.

Hasçelik markasını özellikli ürünlerde global pazarda tanıtıp, pazar paylarını artırmak istediklerini vurgulayan Doğan , “Küresel ölçekte teknolojik ürünlere talep hızlı artıyor. Temin edilen malzemelerin daha uzun ömürlü kullanımı, iş kazası riskinin azaltılması, iş yükünün azaltılması gibi nedenlerle bu ürünler  tercih ediliyor. Hem yeni ürün çalışması hem de mevcut halatların daha da iyileştirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Yeni dönem hedefimiz yüksek teknolojili ürünler üretmek ve bunların tercih edilebilirliğini artırmak” dedi.
    
"Rekabet, yeni ürünler geliştirmek için itici güç"

Rekabeti yeni fırsatların çıkmasını sağlayan, ürünlerin geliştirilmesine kapı açan itici güç olarak gördüklerini ifade eden Erhan Şükrü Doğan , “Katma değerli ürünlerde her şeyi üretiyoruz gibi düşünceyle hareket etmeyeceğiz. Çünkü dünya değişiyor. Bu ürünlerde de zaman içinde rekabet artacak, dolayısıyla katma değer düşecek” şeklinde konuştu. İç pazarda halat konusunda müşterilerin ihtiyaca uygun halatı belirleyememesi gibi sıkıntılarla karşılaştıklarını söyleyen Doğan , “Yanlış halat seçimi halatın çok kısa süre içerisinde bozulmasına ve kullanılmaz hale gelmesine neden oluyor. Avrupa ülkelerindeki müşterilerimiz ise halat sipariş ederken halat ile alakalı taleplerini detaylı veriyor. Bu sorunu aşmak için halat kullanım ve seçimi ile alakalı halat el kitabı adı altında yazdığımız ve müşterilere dağıttığımız teknik içerikli bir kitabımız var” diye konuştu. Öte yandan yeni bir yatırım sürecine başladıklarını belirten Doğan, “Bu yıl planladığımız, inşaatına başladığımız ve yaklaşık iki yıl sürecek 13 milyon dolarlık yeni yatırımımızı Kayseri OSB'de yapacağız” bilgisini verdi.

Erhan Şükrü Doğan'dan NOTLAR

- Türkiye’de üretilmediği için yüksek fiyatlarla ithal edilen, katma değeri yüksek çelik halat imalatına yoğunlaştık. Bu alanda Avrupalı firmalarla rekabet edeceğiz.

- Özel halat üretimi için ilk adımı 2014 yılında attık. 2015'in ikinci yarısında başlayan  10 milyon dolar bütçeli yatırımı tamamladık ve üretime başladık.

- Hasçelik markasını özellikli ürünlerde global pazarda tanıtıp, pazar paylarını artırmak istiyoruz. Hem yeni ürün çalışması hem de mevcut halatların daha da iyileştirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

- Katma değerli ürünlerde her şeyi üretiyoruz gibi bir düşünceyle hareket etmeyeceğiz. Çünkü dünya değişiyor.

- Bu ürünlerde de zaman içinde rekabet artacak, dolayısıyla katma değer düşecek.

- İç pazarda halat konusunda müşterilerin ihtiyaca uygun halatı belirleyememesi gibi sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Bu sorunu aşmak için halat kullanım ve seçimi ile alakalı 'Halat El Kitabı' adı altında yazdığımız ve müşterilere dağıttığımız teknik içerikli bir kitabımız var.

- Yeni bir yatırım sürecine başladık. Bu yıl planladığımız, inşaatına başladığımız ve yaklaşık iki yıl sürecek 13 milyon dolarlık yeni yatırımımızı Kayseri OSB'de yapacağız.

Bu konularda ilginizi çekebilir