Kayseri Büyükşehir ekmek fabrikası kurdu

İmar AŞ'nin ürettiğini diğer belediye şirketi Kaytur satacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 15 milyon TL'lik yatırımla Kent Ekmek Karpuzatan Üretim Tesisleri'nin açılışını yaptı.Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 15 bin metrekarelik bir alanda 2 bin 500 metrekarelik kapalı bölüme sahip olan Kent Ekmek fırınını 6 ay gibi kısa bir sürede tamamladıklarını belirterek, "Fırınımızda normal somun ekmeğinin yanı sıra tam buğday ekmeği, tost ekmeği, sandviç ekmeği, hamburger ekmeği, roll ekmeği ve galeta gibi ekmek çeşitleri üretilecek. Saatte 7 bin adet somun ekmek, 10 bin adet de çeşit ekmek yapılacak" dedi.

Kent Ekmek'in fiyatta özel sektörle rekabete girmeyeceğini ve maliyet üzerine makul kârı koyarak satışa sunacağını ifade eden Çelik, "250 gram ekmeğin fiyatı 75 kuruş olacak. Fabrikada kullanılan un piyasada kullanılan undan yüzde 75 daha pahalı. Yüksek kaliteyi makul fiyata tüketiciyle buluşturacağız. Ramazan pidesi çıkarmayacağız, mahalledeki fırınlarla bu konuda rekabete girmeyeceğiz. Kent Fırın, Büyükşehir Belediyesi İmar AŞ. bünyesinde ve basiretli bir tüccar gibi yönetilecek. Burada belediyenin veya kamunun bir kaynağı kullanılmayacak. Aşırı kâr beklentimiz yok ama zarar da etmeyeceğiz. Satışlarımızı bayilik sistemiyle yapacağız. Tek bayimiz olacak o da belediyemizin şirketi KAYTUR. İmar AŞ'nin ürettiğini KAYTUR da kârını koyarak satacak. 29 tesisi olan KAYTUR şirketimiz de önemli bir ekmek tüketicisi. İlk etapta 10 büfemizde satış yapılacak. Yaz sezonunda yapacağımız 6 mini terminalde de ekmek satışımız olacak. Somun dışındaki ekmek çeşitlerimizi il dışında da pazarlayacağız. THY dahi bizden ekmek talep ediyor. Bölgemizdeki 7-8 vilayetin büyük marketleri ekmeğimizden istiyor" diye konuştu.

Hijyenik ortamda el değmeden üretim yapılacak

Evde yapılan ekmekler gibi sağlıklı ekmekler üreteceklerini söyleyen Çelik, "1,5 milyon TL ilave yatırım aparak fermentasyon süresini 1,5 saate çıkardık. Bu süre uzatıldıkça katkı maddesine gerek kalmıyor. Hamurun kendi kendisine mayalanmasını sağlayarak büyüklerimizin yaptığı ekmek gibi sağlıklı ve besleyici ekmek üreteceğiz" dedi. Fırında daha hijyenik ortamda el değmeden bir üretim yapılacağını belirten Çelik "Kent Ekmek'e unlar torbalarla değil özel araçlarla geliyor. Unun boşaltılmasından ekmeğin üretilerek kasaya girmesine kadar geçen süreçte el değmiyor. İki gıda mühendisimiz üretimin her aşamasını takip ediyor" diye konuştu. Çelik, ilerde glutensiz ekmek de üretmeyi planladıklarını söyledi.