Kayseri, kadın çiftçi sayısını artırmak için eğitim atağına geçti

Organik tarımı desteklemek için bir dizi proje yürüten Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kayseri'de kadın çiftçi sayısını artırmak için atağa geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan "Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Organik tarımı desteklemek için bir dizi proje yürüten Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kayseri'de kadın çiftçi sayısını artırmak için atağa geçti.

"Kadın çiftçiler tarımsal yayım projesi" ile kırsal da yaşayan ve tarımsal üretimin her aşamasında yer alan kadınların bu çalışma ile ekonomik geçim kaynaklarının arttırılması ve yaşam standartlarının yükseltilmesine katkı sağlayacağını söyleyen Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, "Bu proje ile köyden kente göçünde engellenmesi sağlanacak. Kırsalda herhangi bir ürün işleme merkezi bulunmaması ilimizde yapılan organik tarım faaliyetleriyle ilgili çalışmaların ilerlemesini yavaşlatıyor. Böylece merkezin kurulmasıyla ilimiz de organik tarım üretiminin artmasına ve diğer illerle yapılacak ortak eğitim ve proje faaliyetlerinin önünün açılmasına rol model olacak"diye söyleyen Kayacan,"Kadın emeği ile üretiyoruz, ekolojik merkezimizde işliyoruz"sloganıyla çalışmalarını sürdürüreceklerinin altını çizdi.

Çalışma hakkında açıklama yapan Özkan Kayacan," Kadın çiftçilerimiz için ekolojik eğitim ve üretim merkezini Bünyan ilçesi Karahıdır mahallesindeki atıl vaziyette bulunan ilkokulda faaliyete geçireceğiz. Proje ortağımız olan Büyükşehir Belediyesi tarafından okulun tadilatı ve tefrişatı yapılarak ,burada kadın çiftçilerimiz organik ürünlerle pekmez, turşu ve salça üretimleri yapacaklar. Elde edilen ürünler ekolojik pazarda satılarak "Yerelde üret yerelde tüket" mantığı ile kırsal kalkınmaya da destek sağlayacak "dedi. Kayacan, "Proje kapsamında Halk Eğitim merkezi müdürlüğü ile koordineli olarak 41 kadın üreticiye 64 saatlik sertifikalı organik tarım eğitimi verildi. İl müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından da iş sağlığı ve güvenliği ile gıda üretimi ve hijyeni eğitimleri verildi. İç Anadolu Bölgesinde bir ilk olan bu merkezde organik üretici olan kadınlara ekolojik olarak ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi gibi konularda da eğitimlerin verildi.Ürünlerin işlenerek pazarlanması ile kadınlara istihdam alanı da sağlanmış olacak" diye belirtti.

Bölgenin konumu ve üretim potansiyeli itibariyle ekolojik bir yapıya sahip olduğunu belirten Kayacan, "Bu konuda bölge kadınlarının desteğe ihtiyaçları var.Bölgede çiftçi kadınlar domates, biber, patlıcan, hıyar, fasulye, marul, maydanoz, tere, roka, nohut, mısır, üzüm gibi organik ürünlerin sertifikalı şekilde yetiştiriciliğini yapabilecekler. Bunun yanında tıbbi ve aromatik bazı bitkilerin de doğal olarak yetiştiriciliğininin yapılması da sağlanacak. Bu organik ürünlerin pazarda satılan miktarından arta kalan miktarlarının işlenerek mamul ürüne dönüşümü sağlanarak değerlendirilecek. Üretim fazlasını işleyerek katma değeri yüksek ve daha fazla gelir getirici alternatif ekolojik ekonomi sistemlerinin yaratılması ve örnek bir modele dönüşmesi civar mahalleler ve ilçelere de örnek teşkil edecek"diye konuştu.