Kayseri OSB'den sünger hammadde üretim hamlesi

Kayseri OSB, mobilya üretiminde Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu sünger hammaddesini üretmek için kolları sıvadı. Devlet destekli üretim tesisi yatırımı planlayan OSB yönetimi, konuyla ilgili Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın fizibilite çalışması yaptığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SÖNMEZ

Mobilya sektörünün önemli üretim üslerinden olan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, bu yıl fiyat artışlarıyla yoğun tartışmaların yaşandığı sünger hammaddesinin üretimi için çalışmalara başladı.

DÜNYA’ya özel açıklamalarda bulunan Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, sünger hammaddesi için devlet destekli bir özel üretim tesisi yatırımı yapma düşüncesiyle çalışmalar yaptıklarını belirterek, şu anda Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (ORAN) konuyla ilgili fizibilite çalışması yaptığını açıkladı.

Doluluk oranı yüzde 98’e yaklaşan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nin daha fazla katma değerli teknolojik ürünler ile daha fazla ihracat yapmaya yöneldiğine işaret eden Nursaçan, “Mobilya katma değerli bir ürün ve cari açığa katkısı çok yüksek. Ancak bizim Endüstri 4.0 ve inovasyona bir an önce adapte olmamız gerekiyor. Eğer değişen insan ihtiyaçlarını karşılayabilecek, tasarım ile fark yaratabilecek ürünler ortaya koymayı başarırsak, mobilya sektöründe hak ettiğimiz yere geliriz” dedi.

“KDV indirimleri ile sektörün canlandığını görüyoruz”

Mobilya üreticisinin önündeki en önemli engellerden birinin sünger hammaddesinde dışa bağımlılık olduğunu kaydeden Nursaçan, “Süngerin hammaddesi için bir üretim tesisinin yatırımıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Devlet destekli bir özel üretim tesisi kurulabilir mi diye araştırıyoruz. Fizibilite çalışmaları şu anda ORAN tarafından sürdürülüyor” açıklamasında bulundu.

Kayseri’nin mobilya ve mobilya yan sanayiinde devlet desteği ve teşviğini alması gerektiğini aktaran Nursaçan, “KDV indirimleri ile sektörün canlandığını görüyoruz. Bunu ilgililerin duyması gerekiyor. Ayrıca mobilya, çelik kapı ve elektrikli ev aletlerinde Kayseri ve çevresindeki beş ilin desteklenmesi gerekiyor. Gereken desteği alabilirsek, Kayseri’yi çok daha yukarılara taşıyacağımıza eminim” diye konuştu. Üretim kısmında da sanayicilere tasarım ve ihracat kanallarında OSB Müdürlüğü olarak destek sağladıklarını belirten Nursaçan, Endüstriyel Tasarım Merkezi ve Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ile sanayicilere inovatif olma ve uluslararası pazardan istedikleri bilgilere ulaşma imkanı sunduklarını söyledi.

Endüstriyel Tasarım Merkezi, 3 yılda 600 tasarım yaptı

Nursaçan, OSB Müdürlüğü içerisinde bulunan Endüstriyel Tasarım Merkezi’nin 3 yılda 600’den fazla tasarıma imza attığını dile getirerek, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de hiçbir organize sanayi bölgesinde bizdeki gibi bir tasarım merkezi yok. Biz şu anda bakanlık nezdinde kabul gören ilk tasarım merkeziyiz. Artık Kayseri’nin de tasarım yapabileceğini kanıtlamış durumdayız. Tasarımlarımızı ve tasarım yaptığımız sektörleri talebe bağlı olarak artırıyoruz. Şu anda mobilya ve çelik kapı ile ilgili tasarımlar yapıyoruz. 2019 yılında ise elektrikli ev aletlerine ve beyaz eşya sektörüne girme hedefindeyiz. Ulusal ve uluslararası sektörel fuarları takip ediyoruz. Firmalarımızın tasarımlarla ilgili geri dönüşünüzü sağlıyoruz ve buna göre bir harita çıkarabiliyoruz. Ayakta kalmanın tek yolu yenilikçi olmaktan geçiyor. Biz de Kayseri olarak yenilikçiliği önemsiyoruz.”

OSB Müdürlüğü bünyesinde bulunan Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’nin ise sanayicilere, uluslararası pazardan istedikleri bilgileri sunmak için çalışma yaptığını anlatan Tahir Nursaçan, “Katma değerli ve teknoloji tabanlı ürünler üretmekle iş bitmiyor. Dış pazarda söz sahibi olmak gerekiyor. Dış Ticaret İstihbarat Merkezimiz de tam olarak burada devreye giriyor. Merkezimizde aktif olarak çalışmaya başladığımız son bir yıllık süreçte, bir milyonun üstünde bilgiyi sanayicilerimiz ile paylaştık. İhracatı artırmak için elbirliği ile çalışıyoruz” diye konuştu.

“Yaklaşık 3 yıla 400 milyon liralık yatırım sığdırdık”

Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, 22 milyon metrekare alanda faaliyet gösteren OSB’nin Türkiye’nin ilk 5 OSB’sinden biri olarak üretmeye devam ettiğini belirterek, “Yaklaşık bin 250 civarında fabrikamız, 75 bin civarında çalışanımız var ve 1 milyar 700 milyon dolarlık ihracatı yakalamış durumdayız” dedi. Enflasyonla Topyekün Mücadele Program’ını desteklerini kaydeden Nursaçan, “Daha çok yatırım ve büyüme istiyorsak faiz oranlarının makul seviyelere çekilmesi bizler için son derece önemli” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir