Kayseri OSB'lerinden yatırım atağı

Kayseri'nin 3 OSB'sinde doluluk oranı yüzde 90'ı geçti. 3 OSB'de 276 tesis inşaatı, 187 tesis proje aşamasında. Tüm parselleri dolan Kayseri OSB’de yatırım talepleri geri çevrilirken, Mimarsinan OSB’de 338 sanayi parselinden 330’u satıldı. İncesu OSB’de ise üretime geçen tesis sayısı 30’a yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Kayseri'nin değişik kesimlerindeki 3 ayrı endüstri alanı, son yılların en hareketli yatırımlarına sahne oluyor. Toplam konum alanları 42 milyon metrekare olan ve 2017 yatırım sezonuna altyapı sorunlarından arınmış olarak giren Kayseri, Mimarsinan ve İncesu OSB'de inşaat halindeki 276 tesisin yapım çalışmalarında erken baharın da etkisiyle canlanma gözlendiği, yatırımı proje aşamasındaki çok sayıdaki firmanın ise inşaata hazırlandığı bildirildi. Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, bölgede doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını belirterek, "Sürekli gelişen ve büyüyen bir bölgeyiz. Konum alanımız 22 milyon metrekare. Bacası tüten bin 166 işletmemiz var. İnşaat halindeki tesis sayısı 80. Değişik alanlarda üretime hazırlanan bu tesislerin büyük bölümü yıl sonuna kadar üretime geçmiş olacak. Uygulama aşamasındaki proje sayımız ise 41 oldu. Bölgeye yoğun talep var. Ancak yer sıkıntısı çekiyor ve elimizde parsel kalmadığı için talepleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz" dedi.

Mimarsinan OSB'ye 166 yeni tesis inşa ediliyor

Doluluk oranı yüzde 90 olan Mimarsinan OSB'de ise inşaat halindeki tesis sayısı 166. Bu tesisAbdullah Oğuzbaş lerden 20'si tamamlanma aşamasında. Planlaması 2017'de bitecek şekilde yapılan bu tesisler yıl sonuna kadar işletmeye açılmış olacak. Mimarsinan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Oğuzbaş, konum alanı 6 milyon metrekare olan bölgede, büyüklükleri 5 bin metrekare ile 170 bin metrekare arasında değişen 338 sanayi parselinden 330'unun satıldığını söyledi. Bölgenin yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Oğuzbaş, "Diğer bölgelere olduğu gibi Mimarsinan OSB'ye de fazla talep var. Özellikle son yıllarda girişimci tercihleri bölgemize yoğunlaştı, dolayısıyla doluluk oranı yüze ulaştı. Bir yıl öncesine kadar bölgede faaliyet gösteren firma sayısı 164'tü, bugün 184'e çıktı. Sayı bu yıl 20 yeni tesisin daha eklenmesiyle 204 olacak. Helen 125 işletme inşaat, 41 firma hafriyat, 61 yatırım ise proje aşamasında." dedi.

İncesu'da 30 tesis üretim için gün sayıyor

Kayseri'de yatırım hareketliliğine sahne olan bir diğer üretim alanı da, kent merkezine 40 km mesafedeki İncesu OSB. Ağırlıklı olarak yapı kimyasalları, ilaç, sünger ve kalem gibi ürünlere yönelik yatırımlarla büyüyen bölgenin konum alanı geçen yıl eklenen 1.3 milyon metrekarelik genişleme alanı ile 7.4 milyon metrekareye çıktı. Yine geçen yıl 12 fabrika işletmeye açıldı. Böylelikle bölgede üretime geçen tesis sayısı 30'a yükselmiş oldu. İncesu'da 30 tesis inşaat, 85 tesis ise proje aşamasında. İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya, başta yapı kimyasalları olmak üzere bölgenin değişik sektörlerdeki yatırımlarla ‘karma OSB' tipi endüstri alanı niteliğine büründüğünü söyledi. Özkaya, "Bugüne kadar tahsisi yapılan 4 milyon metrekare alanın, yaklaşık 2 milyon metrekarelik bölümünde, üretimle inşaat iç içe yürüyor. İnşaat halindekilerin bir bölümü bu yıl üretime geçecek. Bölgemiz büyüme sürecinde. Aralarında Filli Boya, Kütahya Porselen, Turkuaz Seramik, DYO Boya, Form Sünger ve KYK gibi yapı malzemeleri üreten ulusal ölçekli firmaların da yer aldığı yatırımcılarla büyüyoruz "dedi.

KENT ORTA ANADOLU'NUN SANAYİ TİCARET VE TURİZM MERKEZİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, Kayseri'de'ki 3 OSB'de 300'e yakın sanayi tesisinin inşaatının sürdüğünü, 200 kadar tesisin de proje aşamasında olduğunu ifade ederek, "Kayseri Orta Anadolu'nun sanayi, ticaret ve turizm merkezi konumunda. Kayseri, sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı bakımından yüzde 3'lük oranla İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir ve Konya'nın ardından 6'ncı sırada yer alıyor. Kayseri'de sanayi siciline kayıtlı 3 bin 626 sanayi işletmesinden bin 388'i 3 OSB'de faaliyet gösteriyor. Bu işletmelerde yaklaşık 70 bin kişi istihdam ediliyor. Kayseri'den 2016 yılında bin 114 ihracatçı firma tarafından 134 ülkeye 1 milyar 529 milyon 604 bin dolarlık ihracat yapıldı. Aynı dönemde yapılan ithalat ise 1 milyar 441 milyon 317 bin dolar" diye konuştu.