Kayseri Pancar, çiftçiye danelik mısır için 2 milyon TL ödeyecek

Kayseri Pancar Kooperatifi, 2 bin ton danelik mısır üretecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SÖNMEZ

KAYSERİ - Geçen yıl sözleşmeli danelik mısır ekimini başlatan Kayseri Pancar Kooperatifi, çiftçilerden gelen talep üzerine bu yıl bin ton olan sözleşmeli danelik mısır ekimini 2 bin tona çıkardı. 14 nem derecesindeki danelik mısırın ton fuyatı 770 TL olarak belirlenirken, kooperatifin çiftçiye yaklaşık 2 milyon TL ödeme yapması bekleniyor.

Develi bölgesinde sözleşmeli danelik mısır ekimi yapmak isteyen çiftçilere, İç Anadolu Bölgesi’nin verim şampiyonu, olgunlaştıktan sonra rutubetini çok hızlı atabilen, verim potansiyeli çok yüksek olarak bilinen DKC 5783 mısır tohumunun Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından temin edildiği ve kasım ayında yapılan tarla başındaki ölçümlerde ise nem oranının 14 ila 17 arasında olduğu belirtildi. 14 ve üzeri nem oranına sahip olan danelik mısırların Kayseri Pancar Kooperatifindeki kurutma ünitesinde nem oranı 14’e düşürülerek satışa arz edildiği açıklandı.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 2018 yılı için de sözleşme taleplerinin alınmaya başlandığını belirterek, "Çiftçimizin bütün ürünleri ile ilgilenmeyi hedef aldık. Bu çerçevede sözleşmeli mısır ekimini de başlatmış bulunmaktayız. Sözleşmeli tarım, çiftçinin ekim öncesi ve sonrası tohum ve ilaçlama dahil bütün ihtiyaçlarının, avansının karşılandığı bir uygulama olup Türkiyede tarımın gelişmesinin en önemli unsurlarından bir tanesidir" dedi.

Bu yıl nohutta 3 bin 500 dekar, fasulyede 1500 dekar üretim gerçekleştirdiklerini kaydeden Akay,"Onun dışında çiftçilerimizin sözleşme harici ekimleri de var. Bölgemizde üretim ve satış potansiyelini tespit ediyoruz. Yurt içinde bunu en etkili şekilde pazarlamanın yanı sıra ihracatla da değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir