Kayseri tarımında beş yıllık hedefler belirlendi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kayseri İl Müdürü Özkan Kayacan, ihtisaslaşmaya yönelik önemli adımlar atılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Kayseri İl Müdürü Özkan Kayacan, müdürlüklerinin proje birimi tarafından hazırlanan ve ORAN Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "2023 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Hedefleri" başlıklı projenin kapsamında hayata geçirilecek olan 2018-2022 Kayseri yeni strateji belgesi ve eylem planını gerçekleştirilen çalıştayın ardından tamamladıklarını söyledi. 5 yıllık süreçte Bakanlığın stratejik planında çizilen vizyona bağlı kalarak, bölgesel ihtiyaçları ve yetkinlikleri de göz önünde bulundurarak tespit ettikleri stratejik amaç ve hedefler ile ihtisaslaşma yolunda önemli bir adım atacaklarını ifade eden Kayacan, "Tüm paydaşlarımızla Kayseri için yapmamız gerekenleri süzgeçten geçirerek kaynaklarımızı verimli ve etkili bir şekilde yönetebilmemizi sağlayacak bir çalışma gerçekleştirdik. Elbette bu çalışmanın meyvesi yine tüm paydaşlarımızla ortak hedefe kilitlenmiş sorumluluk bilinci ile gerçekleşecek" dedi.

Eylem planını değerlendiren Kayseri Valisi Süleyman Kamçı da, Kayseri'de tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin de olduğunu belirterek, " İlimizde tarım arazilerine en çok ekimi yapılan ürünler buğday ve arpayken, üretim miktarında şeker pancarı ve mısır ilk iki sırayı alıyor. Sebzecilikte kabak ve domates, meyvecilikte ise elma ve kayısı üretimi ilimizde fazla. Ayrıca kabak üretimine bağlı olarak, çerezlik kabak çekirdeği üretiminde yüzde 37’lik payla Türkiye’de ilk sırada .Hayvancılık alanında Kayseri, özellikle et ve et mamulleri üretimi bakımından önemli bir yere sahip. Yumurta tavukçuluğu ve kültür balıkçılığı da ilde yaygın olarak gerçekleşiyor. 2016 yılı verilerine göre alabalık üretiminde Kayseri ilk beş sıra içerisinde yer aldı"diye konuştu.

Beydeğirmeni Toplu Besi Bölgesi'nin temeli yakında atılacak

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise göreve geldiğim ilk günden beri 'insanları doydukları yerde doyurmak ve mutlu oldukları yerlerde yaşatmak' mantığıyla çalıştıklarını ifade ederek, "2023 vizyonu çerçevesinde planlamaya önem verdik. Belediye olarak tarım ve hayvancılıkta Türkiye'de ilk ve tek olacak bir çok iş yaptık .Özvatan ve Sarız ilçelerinde arı kovanları dağıttık. Tomarza ve Yeşilhisar'da çekirdek ve kurutma alanları yaptık. Felahiye'de toplu ahır projesini yakın zamanda hayata geçireceğiz.Buradaki amacımız hayvanlarına bakamayan yaşlı çiftçilerimizin hayvanlarını emanete bırakabilmesi. Hayvancılıkta model olacak 80 bin baş hayvanın olacağı Beydeğirmeni Toplu Besi Bölgesi Projesi'nde arazi işlerimizi tamamladık yakın zamanda tesisimizin temelini atacağız"dedi.