Kayseri'de iyi tarım uygulamaları artırılıyor

Yürütülen projeler ile Kayseri'de organik tarım ve iyi tarım uygulamaları artırılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Kayseri'de tarım yaklaşık 677 bin hektar arazide yapılıyor. Yani il topraklarının yaklaşık yüzde 39'ü tarım alanında kullanılıyor. Tarım sektöründe kullanılan arazinin yaklaşık yüzde 85'inden tahıl ürünleri elde ediliyor, ikinci sırada ise şeker pancarı geliyor. Tarım alanlarının geri kalanı ise baklagiller, yağlı tohumlar, yumru bitkiler, sebze ve meyvecilik alanında değerlendiriliyor.

Tarım arazilerinin sadece yüzde 3,5'luk kısmı meyve ve sebzelik ile bağlardan oluşurken kalanı tarla alanı olarak kullanılıyor. Toplam tarım alanının yüzde 17'si sulu tarım alanı olup, ilde yapılmakta olan baraj ve göletlerin tamamlanmasıyla sulanabilir alanın yüzde 35'e çıkması planlanıyor. Sulama ve baraj yatırımları kapsamında; Develi 2. Merhale Sulama Projesi, Bahçelik Barajı Sulama Projesi, Yamula Barajı enerji üretimi ve sulama projelerinin tamamlanması ile yaklaşık 94 bin hektarlık alan suya kavuşacağı belirtiliyor.

Kayseri tarımın merkezi diyemeyiz belki ama bazı tarım ürünlerinde kapasite açısından iyi yerlerde olduğu ürünleri ile ön plana çıkıyor. Örneğin; kabak çekirdeği üretiminde Türkiye'de birinci, çerezlik ay çekirdeği üretiminde beşinci, arpada dördüncü, şeker pancarı ve patates üretiminde beşinci ,buğday üretiminde onbeşinci sırada yer alıyor.

Organik tarım alanında 89 üretici ile 2 bin 300 dekar alanda üretim yapılıyor

Verdiğimiz bu genel bilgilerden sonra son dönemde ilin gündeminde yer alan organik tarım faaliyetlerine değinecek olursak; 2014 yılında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün IFOAM 18.Dünya Organik Tarım Kongresi'ne sözlü bildiri sunması, Tarım Fuarı'nda stant açması ve düzenlediği tarla günleri ile gündemde yer alıyor. Kocasinan ve Talas ilçelerinde belediyelerin 'Organik Tarım Pazarları'nı açması ile organik tarımın yaygınlaştırılmasına destek veriliyor. 2015 yılında farklı illere yapılan teknik gezilerin de eklendiği faaliyetler , 2016 yılında organik tarım ve solucan gübresi olan vermikompost konusunda 30 kişiye eğitim verilmesi ile devam ediyor. "Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor" projesi kapsamında 9 kadın üretici Avusturya'ya oradaki üretimi yerinde incelemek için götürülüyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün 'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi' ile 2016 yılı üretim sezonunda 70 üretici ile bin 864 da alanda yazlık sebze organik bitkisel üretimi, 2017 yılında ise 89 üretici ile 2 bin 294 da alana ulaşıyor. Proje kapsamında üreticilerinin Kayseri'ye özgü yerel tohumları kullanarak Karahıdır domatesi, Çırgalan biberi, Yamula Patlıcanı gibi ürünleri üretmesi ve yerel ürünlerin orijinal aromaları ile en kısa ve en ucuz yoldan tüketiciyle buluşması amaçlandı. Kayseri'de bulunan iki adet mevsimlik 'Organik Tarım Pazarları'nda 2016 yılında 249 ton organik ürün satışı gerçekleştirildi, çiftçiler ise bu satıştan toplamda yaklaşık 640 bin TL gelir sağladılar.

Bu projelere yoğun ilgi gösteren Bünyan İlçesi Karahıdır Köyü şimdilerde 'Organik Köy' olarak anılıyor. Çünkü köyde geçim kaynağı olan tarım hayvancılıkla uğraşan ailelerin büyük bir bölümü organik tarım uygulamaları ile üretim yapıyor. Özellikle kadın çiftçilerin desteklenmesi adına İl Müdürlüğü tarafından bölgeye 'Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi' (KAÇEM) kuruldu. Bu merkez ile üretilen organik ürünler işlemden geçerek satışa hazır hale getirilecek. Örneğin; organik pazara çıkan domatesler pazar sonrası bu merkezdeki kadın çiftçiler tarafından salça haline getirilerek özel ambalajı ile satışa sunulacak. Bunun yanı sıra merkezde Türkiye'ye örnek olabilecek bir modelle ekolojik işleme merkezinin kırsalda kurulmasında ve yürütülmesinde mentorlük üstlenerek, kadın üreticilerin organizasyonu ve yönlendirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

Organik tarımda Kayseri modeli

Türkiye'de bir ilki teşkil eden "Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı" yaklaşık 3,5 milyon TL'lik yatırımla Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi. Projede, organik üretim desteklenirken vatandaşların da doğal ve sağlıklı beslenmesi teşvik ediliyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün içerisinde bulunduğu yapı ile organik tarım üzerine yürütülen projeler ile entegre hale getirilerek, organik ürün üreticilerine hem üretim hem satış alanı imkanı veriliyor.

Organik tarımı destekleyen proje için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, sebze üretimi yapan 70 üreticiye tam 88 saat boyunca organik tarım eğitimi verildi. Eğitim sonunda, sınavlardan başarıyla geçen 48 üreticiye ekmeleri için domates, biber, patlıcan, salatalık ve çilekten oluşan yerli tohumlar ve yine tıbbi aromatik bitkilerin (Lavanta, Kekik, Ekinezya, Biberiye) fideleri verildi.

Bir sene önceden çalışmalara başlanan projede organik tarım için Erciyes Üniversitesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından hibe edilen 20 bin adet kırmızı solucan üretilerek sayı 1 milyon adete çıkarıldı ve böylece solucan gübresi oluşturuldu. Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı ile 54 aileye istihdam sağlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, şimdiye kadar şehrin 5 ayrı lokasyonunda 1787 hobi bahçesi kurarak Kayserili vatandaşların doğayla temas etmesine de olanak sağladı.

2017 yılında 36 üretici ile İyi Tarım Uygulamaları sözleşmesi imzalandı

2010 yılında Kayseri'de 1 üretici ile uygulanmaya başlanan İyi Tarım Uygulamaları(İTU), daha sonra Bakanlığın vermiş olduğu desteklerle önemli bir ivme kazandı. 2016 yılında ilde toplam 100 üretici tarafından 11 bin 778 da alanda İyi Tarım Uygulamaları üretimi yapıldı. İlgili Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen İyi Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında 2017 sezonu için 36 üretici İTU sözleşmesi imzalandı. Projenin yaygınlaştırılması hedeflniyor.

Belirttiğimiz üzere Kayseri'de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları üzerine önemli adımlar atılıyor. Bu faaliyetlerin artarak devam etmesi ile; kırsalda kalkınma modelinin oluşturulması ,toprak ve su kullanarak doğayı kirletmeden , bitki ,hayvan ve insan sağlığını azami derecede koruyarak, tüm gelir gruplarının tüketebileceği kaliteli organik tarımsal ürünlerin üretimini artırılması amaçlanıyor.