Kayseri’de yıl sonuna 10 Ar-Ge Merkezi kurulması hedefleniyor

KÜSİ Starteji Eylem Planı Yüksek Planlama Kurulu toplandı. Kayseri’de Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Toplantısı çerçevesinde 2017 yılı programı konuşuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hatice KEVEN ŞİMŞEK

KAYSERİ - Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Stratejisi ve Eylem Planı Yüksek Planlama Kurulu Toplantısı’nda üniversitelerin sanayide gelişim ve değişim sürecine vereceği katkılar konuşuldu. İlin STK temsilcilerinin ve akademisyenlerinin bir arada bulunduğu toplantı çerçevesinde Ar-Ge merkezlerini destekleyici faaliyetler üzerinde duruldu. Kayseri’de şu anda 3 olan Ar-Ge merkezi sayısının yıl sonuna 10’a çıkarılması gerektiğinin belirtildiği toplantıda, kurulan Ar-Ge merkezlerine akademisyen desteğine vurgu yapıldı.

Ar-Ge merkezlerinde üniversitelerle koordinasyonu sağlayacak akademisyen kurulunun oluşturulması üzerinde durulan toplantıda KÜSİ Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kurulması kararı alındı. 2016 yılında alınan kararların üzerinden geçilerek 2017 yılı faaliyet planının belirtildiği toplantıda konuşan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Çalışma Grubu İl Temsilcisi Doç.Dr. Mustafa Türkmen , “Ülke genelinde KÜSİ Strateji ve Eylem Planı’nın hedeflerinin gerçekleştirilmesi için çalışıyoruz. Bölgemizde bu hedefler için koordinasyonunun sağlanması ve uygulanmasını hedefliyoruz. KÜSİ çalışma grubu kuruldu. İlimizde KÜSİ faaliyetleri konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz.2016 yılında ilimizde Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin artırılması, STK’ların meslek komite toplantılarına üniversitelerimizden akademisyenlerin katılımlarının sağlanması, finansla kaynak ve destek mekanizmalarının geliştirilmesi kapsamında STK’ların ayıracağı bir bütçe ile firmalarımıza proje yazma desteği veren akademisyenlere 5 bin TL’lik bir ödeme yapılması gibi kararlar aldık. Bunun yanı sıra üniversitelerimizin , sanayi ziyaretlerinin sıklaştırılmasına yönelik faaliyetlerin düzenlenmesi , ilin önde gelen sektörü olması bakımından ‘Mobilya Tasarım Merkezi’ açılması yönünde çalışma yapılması konuları üzerinde durduk. Bu kararların ne kadarının hayata geçtiği ve 2017 yılında hangi konular üzerinde durmamız gerektiği ile ilgili bir araya geldik” dedi. 2017 yılında Ar-Ge merkezleri üzerine yoğunlaşacakları sinyalini veren Türkmen , “Bu yıl Kayseri’de Ar-Ge merkezi sayımız Hasçelik Grup ve Aspilsan’ ın belgelerini almaları ile 3’e çıktı. Bu rakamın yıl sonuna kadar 10’a ulaşmasını hedefliyoruz. Açılan Ar-Ge merkezlerine akademik anlamda daha fazla katkı sağlanması adına bu yıl ilimizde bulunan 3 üniversitemizle birlikte KÜSİ Uygulama ve Araştırma Merkezi kurabiliriz” dedi.

‘Ticaret Akademisi’ kurulacak

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ise heyet oluşturularak ticaret yapmak isteyenlere eğitim veren bir yapının oluşturulması önerisi geldi. Hiçyılmaz, “Kayseri Ticaret Odası,Kayseri Sanayi Odası ve üniversitelerdeki akademisyenlerden oluşan bir heyet ile sanayide tarama yapılabilir diye düşünüyorum. Ticareti kuralları ile bilinçli bir şekilde yapıyor olmamız lazım artık. Bunun için biz bir ticaret akademisi kurmak istiyoruz. Burada üniversitelerimizin kurulması aşamasında işin içinde olmasını ümit ediyoruz. AGÜ ile çalışmalarımız var. Diğer üniversitelerimizi de bekliyoruz. Ticaret konusunda bizim çok daha fazla gayret içinde olması gerekir diye düşünüyorum” şeklinde ifade etti.