Kayserili istiridye mantarcılar dernekleşti

Üreticiler bir araya gelerek üretim ve pazar ağında daha etkin bir rol almaları için Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği kuruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Organik tarımı geliştirmek amacıyla Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Kayından Sofraya İstiridye Mantarı Projesi’ meyvelerini vermeye başladı. Üreticiler bir araya gelerek üretim ve pazar ağında daha etkin bir rol almaları için Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği kuruldu. ‘Kayından Sofraya İstiridye Mantarı Projesi’ ile bu alanda üretici adaylarına eğitimler verildi. 2015 yılında 2 üretici ile başlayıp, 2016 yılında 20 üreticiye çıktı. 2017 yılı itibariyle bu sayı 30'a ulaştı. 2017 yılı itibariyle üreticilerin kapasitesi toplam 500 ton ,3 flaşta ise yaklaşık 150 ton üretime ulaştı. Üretimin devamlılığı göz önünde bulundurulduğunda il genelinde yılda yaklaşık 600 ton istiridye mantarı üretiminin yapılması öngörülüyor.

Yapılan Genel Kurul toplantı sonrasında Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği Başkanı olarak seçilen Arif Balkaya, “İstiridye mantar üreticiliği Kayseri de çok yeni bir sektör. Bu işe başlayan bizlerin deneme üretimleri sonunda profesyonel üreticiliğe geçmesi yaklaşık 2 yılı geçti. Daha yolun başındayız. Derneğimizin bugün itibariyle 21 üyesi var. Amacımız istiridye mantarını ilk önce bölge halkıyla tanıştırmak istiyoruz. Kayseri’de istiridye mantarı yetiştiriciliğin etkinleştirilmesi, üretim standardının ve üyelerin haklarının korunması en önemli amaçlarımız arasında yer alıyor. Talebin karşılanması için istikrarlı ve düzenli üretim yapmalıyız ” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir