Kayseri'nin sucuk, mantı ve pastırmasına AB tescili

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu ve Kayseri mantısının ‘coğrafi işaret tescili’ başvuru taleplerini kabul etti. Kent iş dünyası 7 ürünü için daha AB tesciline başvurmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, oda olarak Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu ve Kayseri mantısına coğrafi işaret tescili için AB Komisyonu'na yapılan başvurunun kabul edilerek ilanının yapıldığını duyurdu. Hiç yılmaz "Komisyon'dan Türkiye'den ilk tescili alan ürün Gaziantep baklavası oldu. Baklavayı Aydın inciri izledi. Antep baklavası 8 Ağustos 2013, Aydın inciri ise 17 Şubat 2016 tarihinde tescil edildi. Malatya kayısısı Komisyon'un tescil sürecinde. Kayısının kararı her an çıkabilir. Başvuruları kabul edilen Taşköprü sarımsağı, Bayramiç beyazı, Afyon pastırması, Aydın kestanesi, Afyon sucuğu, İnegöl köftesi, Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu ve Kayseri mantısı AB Komisyonu'nda tescil sürecinde" dedi.

Mahmut Hiçyılmaz, coğrafi işaret tescilli ürünlerde sürekliliğin sağlanması için etkin denetimin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Söz konusu ürünlerin ulusarası alanda da tescillenmesinin önemli olduğunu kaydeden Hiçyılmaz, "Yöreye özgü değişik türdeki 10 ürünü ile Türk Patent Enstitüsü'nün 'tescil' sınavını başarıyla geride bırakan Kayseri, şimdi de uluslararası alandaki tesciller için yönünü dış dünyaya çevirdi. Sözünü ettiğimiz 10 üründen 3'ü şu anda AB Komisyonu'nun önünde. Bu ürünleri diğerleri izleyecek. Ülkemize özgü yöresel ürünlerimize sahip çıkmalı, üretimlerinde devamlılığı sağlamamalı, daha da önemlisi bu ürünlerin önemini kavrayıp, ticari getirisi olan birer katma değere dönüştürmeliyiz" diye konuştu.

Hiçyılmaz, AB Komisyonu'ndan tescil kararı beklenen pastırma, sucuk ve mantının Kayseri'nin 'coğrafi işaret tescilli' ürünleri arasında yer aldığını vurgulayarak, "Komisyona başvurumuzu yaparken bu ürünlerin Türkiye'de tescil edilmiş adını, tipini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, hammaddesinin sağlandığı hayvanların özelliklerini, besin değerlerini, üretimin özel aşamalarını, ürünü paketleme, kesme ve etiketleme gibi aşamalarda özel belirlenen kuralların detaylı açıklamalarını, coğrafi bölge ile ürünün kendine özgü kalitesinin detaylandırılmış şeklini, coğrafi bölgenin özelliklerini, ürünün ünü ya da diğer özellikleri arasındaki bağlantıları, geçmişi ile ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmış detaylı dökümanları, denetimini sağlayacak kuruma ilişkin bilgileri içeren gerekli tüm belgeleri ilettik. Artık 2 ila 3 yıl süren tescil sürecini beklemek durumundayız" ifadesini kullandı.

'Coğrafi işaret' bilindiği gibi, ünü ve bazı özellikleriyle belirli bir bölgeyle özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaret... Kültürel değerlerin korunması, yöre adına üretilmiş gibi gösterilen ürünlerde, orijinali ile sahteyi ayırt etmek amacıyla veriliyor. Bu tür ürünlerin coğrafi işaret tescili Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılıyor. Bölgesel araştırmalar yapan Kalkınma Ajansları'nın tespitlerine göre,Türkiye'de coğrafi işaret alınabilecek nitelikte 2 bin 500 dolayında ürün var. Bugüne kadar, bu ürünlerden sadece 206'sının tescili yapılabilmiş.

Kayseri, 'coğrafi işaret'te başı çekiyor. Mantısı, pastırması, sucuğu, Yamula patlıcanı, Develi cıvıklısı, İncesu karaevrek üzümü, Tomarza kabak çekirdeği, Bünyan el halısı, Soğanlı bebeği ve Yahyalı el halısı ile tescilli üründe lider konumunda. Kayseri'yi, Şambali tatlısı ile bir süre önce tescilli ürün sayısını 10'a çıkararak rekortmenliğe ortak olan İzmir zorluyor.