Kentin gelişmesi ve kalkınması için kalıcı adımlar atıyoruz

SAMİ AYDIN - Sivas Belediye Başkanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sivas, tarihin derinliklerindeki kökleri ile geleceğe uzanan bir şehir.  Birçok medeniyete beşiklik etmiş, kıtaların geçiş noktasında bir merkez. Türklerin Anadolu'ya yerleşmeye başlaması ile birlikte kentin önemi bir kat daha artmış. , Selçuklular’a başkentlik yapan Sivas, Osmanlı’nın eyalet merkezi, cumhuriyetin de temel taşı oldu. 

Türk devletlerinin elinde yükselen kent, Selçuklular’ın başkenti olduğu dönemde İpek Yolu, Baharat Yolu gibi dünya ticaret yolların kesişim noktasında yer aldığı için büyük bir ticaret şehri özeeliği kazandı. İlde bulunan Gök Medrese’de uzay bilimleri, Şifahiye Medresesi’nde tıp bilimleri, Buruciye Medresesi’nde matematik bilimleri konusunda çalışmalar yapılmış. Kent, dört üniversitesi ile Selçuklular’ın ilim, ticaret ve kültür merkezi haline gelmiş. 

Osmanlı’nın parçalanması ile Anadolu'yu ayağa kaldırmak üzere Samsun’dan yola çıkan Atatürk'ün Anadolu’nun en güvenli yeri diye 108 gün misafir olduğu şehirde, bir devletin kurulması için ilk adımlar atıldı. Böyle bir tarihi bulunan Sivas; her yönüyle yaşanacak bir şehir. Biz de kenti eski tarihteki canlılığına kavuşturmak için çalışıyoruz.

2004 yılından itibaren şehircilik anlamında, kalkınma anlamında güçlü ve kalıcı adımlar atıyoruz. Belediyemizle, sivil toplum örgütlerimizle ve iş dünyası ile uyumlu ve kararlı bir çalışma yürütüyoruz. Kuzeyimizdeki tarım şehri Tokat'ın ,güneyimizdeki sanayi şehri Kayseri’nin potansiyelini de göz önünde bulundurarak, Sivas'ı sanayi ile ihracat yapan, üniversiteleri ile tarihte olduğu gibi bilim üreten ve karlı dağları, sıcak kaplıcaları ile turistleri bağrına basan bir şehir yapmaya çalışıyoruz. 

Şehircilik alanında yaptığımız çalışmalarla ili Avrupa standardının üstüne taşımak istiyoruz. Kişi başına düşen yeşil alanı, otopark ve sosyal alan miktarını küresel ölçekteki ortalamasına getirdik. Bunu daha ileriye götürmenin yollarını arıyoruz. 

Kent, sanayi konusunda da gelişimini sürdürüyor. 1'inci OSB'de faaliyet gösteren firmalar, bugün itibarıyla 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Kentte  ikinci OSB'yi de ülkeye model olacak şekilde oluşturuyoruz. 

Sivas'ı, yakın gelecekte Yiğidoların geriye döneceği, turist çeken, ürettiğini kısa sürede limana ulaştıran, gençlerin kendini hayata hazırladığı, kültürel canlılık kazanan bir kent haline getireceğiz. Biz hep birlikte geçmişimizden ders alarak, yeni hedeflere yürüyeceğiz. İl, önemi artan, ülkeye ışık tutacak bir şehir konumuna gelecek. Biz atalarımızdan emanet aldığımız Sivas'ı, gelecek kuşakalara marka bir şehir yaparak teslim edeceğiz.