Kırşehir'de bu yıl 65 bin ton şeker üretilecek

Sektörde en büyük şirket durumunda olan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye bağlı Kırşehir Şeker Fabrikası'nda bu sezon 465 bin ton pancar işlenerek, 65 bin ton şeker elde edilmesi planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIRŞEHİR - Yılda yaklaşık 2,5 milyon ton şeker ihtiyacı olan Türkiye'de, sektöründe en büyük şirket durumunda olan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye bağlı Kırşehir Şeker Fabrikası'nda bu üretim sezonunda 65 bin ton şeker üretilmesi hedefleniyor. 

Kırşehir Şeker Fabrikası Müdürü Ziyram Eser, yaptığı açıklamada, 14 yıldır kentte faaliyet gösteren, bin 16 dekar üzerine kurulu fabrikada 714 kişinin çalıştığını söyledi. 

Eser, 2014 yılı için 3 bin 580 çiftçiyle 97 bin 860 dekarda pancar ekimi yapılması noktasında anlaşmaya vardıklarını anımsatarak, "Çiftçi ile 610 bin ton pancar taahhüdü yaptık. 25 Eylül'de alımına başladığımız pancarın yaklaşık 150 bin tonunu Çorum'a gönderdik, geri kalan 470 bin tonunu da fabrikamızda işleyeceğiz" dedi. 

Pancar işleme kampanyasının yaklaşık 110 gün süreceğini ifade eden Eser, alımları ocak ayının ikinci haftasına kadar tamamlamayı planladıklarını bildirdi. 

Eser, alımı yapılan 470 bin ton pancarın, belirli işlemlerden geçtikten sonra 465 bin tona düşeceğini belirterek, "465 bin ton pancarı da işleyerek 65 bin ton şeker elde edeceğiz. Ayrıca yan ürün olarak 17 bin ton melas, 135 bin ton da yaş pancar posası elde edeceğiz" diye konuştu. 

iftçinin pancardan vazgeçeceğini düşünmüyorum"

Türkiye'nin yıllık şeker ihtiyacının yaklaşık 2,5 milyon ton olduğunu ve üretilen şekerin hemen hemen tamamının tüketildiğini dile getiren Eser, şöyle devam eti: 

"Kırşehir Şeker Fabrikası olarak, ülkemizde tüketilen şekerin yaklaşık yüzde 3'ünü üretiyoruz. Kampanyamızın 67. günündeyiz ve günde ortalama 4 bin 330 ton pancar işliyoruz. Ürettiğimiz şekerin tamamı yıl içinde satıldığı için ambarlarımız her yıl boşalıyor. Talep etiğimiz pancar, Kırşehir merkez ve Mucur ilçesi, Nevşehir'in Kozaklı ve Gülşehir ilçesi ile Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçelerinde 118 köyde ekiliyor. Çiftçinin üretim için talebi fazla. Biz ne kadar kota versek çiftçi eker. Kırşehir, ülke genelinde çiftçinin pancardan dekar başına elde ettiği gelir bakımından en yüksek il. Dolayısıyla çiftçinin pancardan vazgeçeceğini düşünmüyorum. 600 bin ton civarı pancar ekimi her sene devam eder ve bu konuda bir sıkıntı olmaz."  

"Pancarın yan ürünleri tamamen kullanılıyor"

Ziyram Eser, pancarın en ufak kırıntısının dahi heba edilmediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Pancarın yan ürün olarak çıkan posası, küspesi gibi her şey tamamen kullanılıyor. Bazı fabrikalarda satılmadan kalabiliyor ama Kırşehir'de o yönden de talep fazla, hem küspesi hem yaş melası tamamen satılıyor. Kuyruk dediğimiz bölümleri dahi besicilerimiz tarafından değerlendiriliyor. Çiftçinin teslim ettiği pancarın yüzde 20'si kadar küspeyi, anlaşmamız gereği o çiftçiye bedelsiz veriyoruz. Geri kalan bölümünü de bedel karşılığında besicilere satıyoruz." 

Çiftçiyle yapılan anlaşma doğrultusunda A kotası pancarın tonunu 157,5 liradan, C kotası pancarın tonunu ise 90 liradan satın aldıklarını dile getiren Eser, çiftçinin ektiği pancarın tamamının bir şekilde üretime kazandırıldığını sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir