Kış turizminin merkezi olmak isteyen Kayseri, Erciyes Kayak Merkezi’ni geliştirmeyi sürdürüyor

2017 yılının Aralık ayından beri Moskova’dan başlayan uçuşlar sonucunca her hafta 250 kişilik Rus turist kafilesi Kayseri Erciyes’e geldi. Bugüne kadar bin 500’ten fazla Rus turist Erciyes’te ağırlandı. Sezon sonuna kadar bu sayının yaklaşık 3 bini bulması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri’nin önemli değerlerinden Erciyes Dağı’nın kış sporları merkezi haline getirilmesi adına Erciyes Master Projesi dahilinde başlatılan yatırımlar meyvelerini veriyor. 2005 yılında Erciyes’in bulunduğu sınırların Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesinin ardından yapılan çalışmalar sonucu bugüne kadar yaklaşık 200 milyon euro’luk kamu yatırımı hayata geçirildi. Erciyes Dağı’nda kurulan Erciyes Kayak Merkezi ile Kayseri’nin kış turizmindeki etkinliğini artırmak isteyen kent yönetimi, aynı zamanda uluslararası organizasyonların da merkezi olmak istiyor. Belediyenin bugüne kadar yaptığı 200 milyon euro’luk yatırıma ilave Erciyes Dağı’na özel sektörün de 250 milyon euro’luk yatırım yapması öngörülüyor. Söz konusu rakam ile Erciyes Dağı’nda, kış turizmine, 2005 yılından beri kamu-özel sektör eliyle toplamda 450 milyon euro’luk yatırım yapılmış olacak.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin tüm imkanlarına seferber ettiği ‘Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi’, bugün itibarıyla küresel ölçekte geçerliliği olan özellikler kazandı. Daha önce dağ üzerindeki tek bir alana sıkışmış olan mekanik tesisler ve pistler Erciyes’in eteklerinde dört farklı giriş noktası oluşturmak suretiyle yaklaşık 25 kilometrelik bir alana yayıldı. Şu anda Erciyes’te on-pist ve off-pist olmak üzere toplam 102 kilometre uzunluğunda Alp’ler standardında birbiriyle bağlantılı 34 kayak pisti bulunuyor. Bu pistlerin yaklaşık 70 kilometrelik kısmı her gün kayak severler için snowtrucklarla ezilip, düzenleniyor.

Zirveye en yakın noktalarda ziyaretçilere kayak keyfi sunuluyor

Siyah, kırmızı, mavi ve yeşil olmak üzere farklı zorluk derecelerindeki pistleriyle, kayak tutkunlarına 2 bin 200 metre ile 3 bin 400 metre arasında zirveye en yakın kayak deneyimini sunan merkezde aynı zamanda 154 adet suni kar üretme teçhizatı yer alıyor. Bölge yönetim bu haliyle Erciyes’in ‘kar garantili kayak merkezi’ olduğunun altını çiziyor. Erciyes’in kar garantili olması özellikle yabancı turistleri bölgeye çekecek önemli unsurlar arasında öne çıkıyor. Bugün itibarıyla Erciyes’te 10 otel, yaklaşık bin 500 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Bölgede 21 yeni otel yatırımının tamamlanmasıyla yatak kapasitesinin 6 bine ulaşması planlanıyor. Şehir merkezindeki konaklama imkanlarıyla birleştirildiğinde orta vadede Kayseri, sadece kış turizmi için günde yaklaşık 15 bin misafiri ağırlama kapasitesine ulaşacak.

Bölgenin sadece kış turizmine değil, yılın dört mevsimi hizmet verebilmesi adına taşıdığı potansiyeli de değerlendirilmek isteniyor. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistleri Erciyes’e çekmek için planlanan yatırımların başında ise futbol, basketbol, atletizm ve yüzme gibi dallarda yerli ve yabancı takımların ‘irtifa kamplarını’ yapabilecekleri spor kompleksi geliyor. İçinde birçok spor dalı için saha ve antrenman merkezleri bulundurması planlanan bu kompleks ile tesis yetersizliğinden yurtdışını tercih eden yerli spor takımlarının uğrak adresi olması hedefleniyor.

Erciyes’e farklı bir vizyon katacak ‘Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’ yaklaşık 135 bin metrekare alana inşa edilecek. Tamamlandığında her türlü sporun yapılabileceği bir kamp merkezi olacak ve Erciyes dört mevsim sporun ve sporcunun gözdesi haline gelecek. Ayrıca devam eden jeotermal su arayışlarının olumlu sonuçlanması ile bölgenin jeotermal turizminde de önemli bir yer edinmesi amaçlanıyor. Bunun yanı sıra bölgeye gelen ziyaretçilerin konaklama sürelerini uzatmak amacıyla at binme merkezleri, tabii hayatın yaşanmasını sağlayacak köy çadırları, cep sineması formatında gösteri alanları, bowling salonları, buz pateni pistleri, adrenalin parkları, bisiklet parkurları gibi yatırımlar da Erciyes Dağı’nın dört mevsim kullanımını sağlayacak önemli yatırımlar olarak önümüzdeki yıllar için planlanıyor.

Öte yandan, son uluslararası müsabakalara ev sahipliği yaparak, adını daha büyük bir kitleye duyurmayı başaran Erciyes’e her yıl gelen ziyaretçi sayısı da artıyor. 2017 sezonunda 2 milyon kişiyi ağırlayan bölgeye bu yıl yabancı turist ilgisi de arttı. Tanıtım faaliyetleri kapsamında yurtdışı fuarları, ilgili ülkenin önemli tur şirketleri ile yapılan görüşmeler, tanıtım çalışmaları da olumlu sonuçlar vermeye başladı. Özellikle Kapadokya ve Erciyes’i birleştiren ‘kültür kayağı’ konseptiyle Benelüx ve Kuzey Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yoğun talep alıyor. Bunların yanı sıra Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan gibi körfez ülkelerinden de misafirler gruplar halinde kış turizmi için Erciyes’e geliyor.

Rusya’da yapılan pazarlama çalışmaları sonucunda başlayan Moskova ile Kayseri arasında charter seferleri ile bu yıl bölgede Rus turist yoğunluğu sağlandı. Kayseri tarihinde ilk defa Moskova-Kayseri arasında yapılan direkt uçuşlarla kafileler halinde gelen Rus turistler sadece Erciyes’i değil, bölgenin tarihi ve kültürel güzelliklerine de zaman ayırıyor.

Kültür kayağı destinasyonu ile Kapadokya'ya bağlanılacak

Erciyes'te, Kayseri ve Kapadokya'yı içine alan 'kültür kayağı' adı altında yeni bir destinasyon oluşturuluyor. Destinasyon planları kapsamında öncelikle Erciyes'te yatak kapasitesinin artırılması amaçlanıyor. Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, 6 bin yıllık medeniyet tarihine sahip Kayseri’yi söz konusu konsept ekseninde yeniden dünya kültür mirasına sunduklarının altını çizdi. Dört bir yanı Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi yapılarla donatılmış olan kentin başlı başına bir turizm merkezi olarak görülebileceğine işaret eden Cıngı, destinasyon çalışmaları hakkında şunları kaydetti: “Kapı komşumuz Kapadokya da kendine özgü bir turizm cenneti. Dolayısıyla Erciyes'te, Kayseri ve Kapadokya'yı içine alan, 'kültür kayağı' adı altında bir destinasyon oluşturmaya çalışıyoruz. İşte bu nedenle Erciyes'te yatak kapasitesinin artması bölge turizminin gelişmesi bakımından kritik önem taşıyor. Bu hedef kapsamında, yurt içi ve dışındaki tanıtım faaliyetlerimizde dünyaca üne sahip Kapadokya’yı göstererek, "Erciyes Kapadokya’nın babasıdır” diyoruz. Turistleri hem Erciyes’te hem Kapadokya’da ağırlayacak tur programları oluşturulması için çaba sarf ediyoruz. Erciyes’i Kapadokya’dan ayrı görmemiz mümkün değil. Kapadokya bölgesinin kanaat önderleri ile de sürekli iletişim halindeyiz. Karşılıklı fayda sağlamayı amaçlıyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir