Kızılırmak'ın debisi 4 kat arttı

Geçen yıl yaz kuraklığında dere görünümünü andıran Kızılırmak'ta, eriyen karların etkisiyle su seviyesi artıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğan ve Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülen Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta, son günlerde eriyen karın etkisiyle ortalama debi geçen yıla göre yaklaşık 4 kat arttı. 

Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü ekiplerince Kızılırmak'ın Sivas girişi Dikmencik mevkisinde mart ayında yapılan ölçümlerde ırmağın ortalama debisi saniyede 65,2 metreküp olarak belirlendi. Bu mevkide geçen yıl aynı tarihte debi 15,5 metreküp/saniye olarak ölçülmüştü.   

Irmağın Sivas çıkışındaki Söğütlühan mevkisinde bu yıl mart ayında yapılan ölçümlerde ise ortalama debi 85,1 metreküp/saniye olarak tespit edildi. Söğütlühan'da ortalama debi geçen yıl aynı tarihte yapılan ölçümlerde ise saniyede 18,3 metreküp olarak belirlenmişti.  

Kızılırmak coştu 

Yaz kuraklığı döneminde Sivas bölümü dere görünümünü andıran ve kimi yerlerde bir kıyısından diğer kıyısına yürüyerek geçebilmenin mümkün olduğu Kızılırmak'ta, kar sularının etkisiyle bugünlerde su seviyesi arttı. 

Irmağın debisinin kar sularının ve sağanak yağışların etkisiyle önümüzdeki günlerde daha da yükselmesi bekleniyor. Yetkililer, DSİ'nin yaptığı çalışmalar sayesinde ırmakta şu an için taşkın tehlikesinin olmadığını bildirdi. 

Semt sakinlerinden Nurettin Yılmaz, su sesini sevdiği için boş zamanlarını Kızılırmak'ın tarihi Eğri Köprü civarında geçirdiğini belirterek, ırmaktaki su seviyesinde gözle görülür bir artışın yaşandığını ifade etti. 

Köprünün altındaki taşların su seviyesinin altında kaldığını dile getiren Yılmaz, "Şehir merkezinde kar görülmese de yüksek kesimlerde kar fazla. Dağlardaki kar tamamıyla erimedi, seviye giderek yükseliyor" dedi.  

Tarihi Kesik Köprü'nün restorasyonunu yapan şirkette bekçi olarak görev yapan Halis Çiçek ise Kızılırmak'ta su seviyesinin geçen seneye göre yüksek olduğunu vurgulayarak, "Geçen yıl bu aylarda işe başlamıştık ama bu yıl soğuktan ve yağışlardan dolayı başlayamadık" diye konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir