Kocaeli Şehir Hastanesi'nin temeli atıldı

Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı tarafından Gama ve Türkerler Holding iş ortaklığıyla temeli atılan Kocaeli Şehir Hastanesi, 350 milyon avroluk yatırımla 368 bin 668 metrekarelik alana kurulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

350 milyon avroluk yatırımla hayata geçirilmesi planlanan Kocaeli Şehir Hastanesi'nin temeli bugün düzenlenen törenle atıldı.  

Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı tarafından Gama Holding ve Türkerler Holding iş ortaklığıyla temeli atılan hastane, sağlıkta hizmet kalitesinin artırılması, tedavi çeşitliliğinin ülke geneline yayılması, sağlık alanında bölgesel gelişimin tamamlanarak etkin sağlık hizmetinin sunulabilmesi hedefiyle projelendirildi. 

Toplam 350 milyon avroluk yatırımla inşa edilecek Kocaeli Şehir Hastanesi, 368 bin 668 metrekarelik arsa alanına kurulacak.  Bin 180 yatak kapasiteli hastane projesini hayata geçirecek Gama Holding ve Türkerler Holding, hastanenin 25 yıllık işletme hakkına da sahip olacak. 

Hastanenin temel atma töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli'de 13 yılda önemli bir dönüşüm yaşandığını belirtti. 

Türkiye'de 13 yıldaki başarı hikayeleri arasında sağlığın ilk sıralarda bulunduğunu ifade eden Işık, bu dönemde Kocaeli'de 543 milyon liralık sağlık yatırımı yapıldığını dile getirdi. Bakan Işık, kentte yapılacak sağlık yatırımlarını da anlattı. 

90-010.jpg

Türkiye'nin sanayi alanında da önemli bir dönüşüm sağladığını aktaran Işık, şunları kaydetti: 

İlaç sektöründe dünyada 18. sıradayız

"Artık Türkiye'de sanayide sadece lisansla fason üretim yapan bir ülke değil, artık Türkiye sanayide kendi teknolojisini geliştiren, üretimde katma değerini artıran, kilogram satış fiyatını her yıl daha yukarı taşıyan ülke oldu. Türkiye güçlü olduğu sektörlerde özellikle Ar-Ge ve inovasyona ağırlık vererek önemli gelişme gösteriyor. Ar-Ge ve inovasyon alanında en fazla sıçrama yaptıracak alanlardan birisi sağlık sektörü. Sağlık, dünyada özellikle en fazla teknolojik yatırımın yapıldığı alanlardan. Dünyada 2005-2013'te sağlık sektörü, yıllık ilaç sektörü, yıllık yüzde 6,5'lik büyüme gösteriyor. 2013'te dünyadaki ilaç sektörünün cirosu 980 milyar dolar oldu. Türkiye'de de 14,6 milyar dolar büyüklükle dünyada 18. sıradayız." 

Işık, Türkiye'de üretilen kutu ilaçların yüzde 73,5'i yerli üretimle karşılansa bile, katma değeri yüksek ilaçlarda dış ticaret açığı bulunduğunu belirterek, dünyada tıbbi cihaz sektöründeki hacmin 350 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajını zorunlu kıldı

Fikri Işık, yerli üretimle ilgili de başarılar sağlanacağına işaret ederek, "Artık kamu alımlarında, sağlıkta yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajını zorunlu kıldık. Arzumuz, bürokratlarımızın bu düzenlemelerin kenarından dolaşıp delmemesi. Buradan bütün bürokratlarımıza sesleniyorum. Yüksek teknolojili ürünlerde fiyat avantajını yüzde 15 olarak uygulamak zorundasınız. 'Ben yüzde 1, yüzde 2 uygularım, canımın istediği gibi uygularım' deme hakkınız yok. Bunu Sağlık Bakanımızla yakından takip ediyoruz. İstiyoruz ki bu ülke teknoloji tüketen bir ülke olmasın, istiyoruz ki teknoloji üreten çocuklar olarak yetişsin" değerlendirmesinde bulundu. 

Konuşmaların ardından Bakan Fikri Işık, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve şirket yetkilileri temel atma butonuna bastı. 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir