Komşularda kuş gribi yayıldı, Türk yumurtası değerlendi

Yumurta üretimi yapan ülkelerdeki kuş gribi vakaları nedeniyle Türk yumurtası değerlendi. Türkiye yumurta ihracatında rekabet ettiği ülkelere bile ihracat yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem AHATOĞLU

MERSİN- Yumurta fiyatları son 2 ayda iç piyasada yüzde 100 arttı. 9 liraya satılan bir koli yumurtanın 18 liraya çıkması üreticiyi sevindirirken, ihracatta da yüzde 40- 45 bandında artış oldu.

Fiyat ve ihracat artışını komşu ülkelerde yayılan kuş gribi ve döviz kurunun artmasına bağlayan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, “2 yıldır zararına ihracat yaparak maliyetin altında satış yapan sektörümüz, pazarın genişlemesiyle rahat bir nefes aldı” dedi. Türkiye’nin yumurta ihracatında en büyük pazarının Irak olduğunu anlatan Yamanyılmaz, yumurta üretimi yapan ülkelerdeki kuş gribi vakaları nedeniyle Türk yumurtasının değerlendiğini ve Türkiye’nin yumurta ihracatında rekabet ettiği ülkelere bile ihracat yaptığını söyledi.

Türkiye’nin kuş gribi nedeniyle çok zor dönemler geçirdiğini hatırlatan Yamanyılmaz, “Özellikle yumurta sektörü büyük zarar gördü. Türkiye’de kuş gribi nedeniyle birçok iflas yaşandı. 2 ay öncesine kadar sektör, zararına ihracat yapıyordu. Maliyetin altında satışlar yapan üretici ve ihracatçılar, komşu ülkelerde artan kuş gribi vakaları nedeniyle yeniden dirildi. İç piyasada yüzde 100’e yakın artan yumurta fiyatları, ihracatımızı da yüzde 40-45 bandında artırdı. Pazarımız genişlediği için yumurta fiyatları hak ettiği yeri buldu. Temennimiz bu hareketliliğin devam etmesidir” dedi.