MARTEK'ten Ar-Ge firmalarına yatırım çağrısı

TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK), Türkiye'deki tüm Ar-Ge firmalarını bu yıl içerisinde faaliyete geçireceği İdare ve Kuluçka Binası'nda yer almaya bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEYNEP PARÇAM

KOCAELİ - TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK), Türkiye'deki tüm Ar-Ge firmalarını bu yıl içerisinde faaliyete geçireceği İdare ve Kuluçka Binası'nda yer almaya bekliyor. Konu ile ilgili açıklamada bulunan TÜBİTAK MARTEK Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, "Ülkemizde bulunan tüm Ar-Ge firmalarını, TÜBİTAK Marmara Teknokent'in tecrübe ve ilklerinden hem faydalanabilmeleri hem de güç birliği yaparak hızlı ve sağlam adımlarla ilerlemeleri için halen inşası devam eden TÜBİTAK Marmara Teknokent İdare ve Kuluçka Binası'nda yerlerini almaları için TÜBİTAK Marmara Teknokent ofislerimize bekliyoruz" dedi.

TÜBİTAK Martek İdare ve Kuluçka Binası'nda 28 bin metrekaresi kapalı alan, 550 kişilik konferans salonu, 7 bin metrekare gezilebilir açık teras, 500 metrekare 2 adet iç bahçe, çok amaçlı salonlar, kafeterya, sosyal alanlar ve 250 araç kapasiteli açık otopark yer aldığını ifade eden Çömlek, kiralanacak alanların yüzde 70'inin ön protokol ile yeni Ar-Ge firmalarına verildiğini belirtti.

Martek'in, Türkiye'nin ilk teknoparkı olmasının yanı sıra 1999 yılında Teknoloji Serbest Bölgesi (TEKSEB) ve 2001 yılında Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKGEB) unvanları ile birbirinden farklı iki bölgenin kurulduğunu aktaran Çömlek, "Martek, Türkiye'nin mevcut 63 teknoparkı içerisinde "Teknoloji Serbest Bölgesi" tanımına ve avantajına sahip ilk ve tek teknokent. 260 bin metrekaresi TEKGEB, 360 bin metrekaresi de TEKSEB olmak üzere toplam da 620 bin metrekare alanı var. TEKSEB'de ocak ayı verilerine göre 28 firma faaliyette. 2015 yılı verilerine göre 338 milyon dolar ihracat, 16 milyon dolar ise ithalat gerçekleştirildi. TEKGEB'te ise 41 firma faaliyette. 2015 yılı verilerine göre 51 milyon dolar ihracat ve 86 milyon dolar ithalat gerçekleştirdi" dedi. Çömlek, MARTEK bünyesinde bulunan firmalara; kiralama, yemek , ulaşım, networking, güvenlik, temizlik, peyzaj, sosyal, kültürel ve destek hizmetleri, teknik destek hizmetleri, eğitim ve danışmanlık hizmeti ile teknoloji hizmeti verildiğini ifade etti.

New York, Viyana, Buenos Aires ve Tokyo'da temsilcilik açtık

Çömlek, MARTEK'in ekosistem aktörlerini bir araya getirdiğini, sanayi kuruluşlarını teknokentlerde, Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretilen teknoloji odaklı çözüm ve ürünlerle buluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Ar-Ge- SanayiAkademi (ASA) Buluşmaları düzenlediklerini ifade eden Çömlek, "Bir fikrim var ve ona hayat vermek istiyorum" diyen girişimcileri de Girişimcilik Kampları ve Kadın Girişimcilik Kampları ile bir araya getirdiklerini ifade etti. MARTEK'in faaliyetlerini yurtdışına taşıyarak geçen yıl New York, Viyana, Buenos Aires ve Tokyo kentlerinde temsilcilikler açıp faaliyete geçirdiklerini belirten Çömlek, "Kasımda Chicago'da Türk Ticaret Merkezi (TTC) ve Uluslararası Kuluçka Merkezi faaliyet geçti. Uluslararası Kuluçka Merkezi, TÜBİTAK Marmara Teknokent, Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark, İstanbul Üniversitesi Teknokent ve Namık Kemal Üniversitesi Teknopark arasında imzalanan protokolle hayata geçti. İmalat ve makina sektörüne yönelik montaj üretimin yapılabildiği ve özel bölge olarak çeşitli imtiyazlara sahip olan TTC'de içinde bin metrekare kuluçka merkezi olarak hizmet vermeye başladı" dedi.

1512 TEKNOGİRİŞİM SERMAYE DESTEĞİ'NİN UYGULAYICI KURULUŞU

Çömlek, Martek'in 2012 yılından itibaren TÜBİTAK tarafından yürütülen, girişimcilerin yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçiilmesini amaçlayan , 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programına bu yıl uygulayıcı kuruluş olarak seçildiğini söyledi. Çömlek, geçen yıl İslam Kalkınma Bankası (IDB), İslam Birliği Teşkilatı İslam Ülkeleri istatistik, ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi ( SESRIC) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TIKA) katkılarıyla Sudan'nın Hartum kentinde kurulmakta olan ‘Africa City of Technology'(ACT) Teknokent'in kapasite artırımı projesinin Martek ve Uludağ Üniversitesi Teknokent işbirliğiyle imzalandığını söyledi. Horizon 2020 KOBİ'lere yönelik SME projelerine, bölge firmalarına danışmanlık hizmeti verildiğini aktaran Çömlek sözlerini şöyle sürdürdü: "Proje kampları düzenlenerek firmaların ürünlerini ticarileştirip, Avrupa ve dünya pazarlarında serbest rekabet edebilir düzeye getirmek için katkı sağlandı. Martek, 2017 yılına damga vuran projelerden birisi de girişimcilerin projelerini hayata geçirecek Kickstarter kitlesel fonlama sistemi gerçekleştirilecek.2015 yılında TÜBİTAK Marmara Teknokent TS EN ISO 9001 Kalite Belgesi'ni alan 2. teknokent oldu. Ayrıca Smart Campus Yazılımı ile tam entegre otomasyon sistemi, yenilenebilir enerji sistemleri içeren, çevreye duyarlı yeşil ve akıllı teknokent özelliği taşıyor. Tüm bu özellikleri ile de Türkiye'de fenomen teknokent olarak adını duyurdu."

Bu konularda ilginizi çekebilir