'Medeniyetler şehri' Hatay, EXPO 2021’e resmen talip oldu

Hatay Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında düzenlenecek EXPO’yu kentte düzenlemek için resmi başvurusunu yaptı. Belediye yarışı kazanırsa ‘Hatay’ın Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla bin dönümlük bir arazide EXPO alanını kurmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLYÜZ ÇAVDARCI

ADANA - Hatay Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en geniş kapsamlı, en saygın sergisi olan EXPO'nun 2021 yılında Hatay'da gerçekleşmesi için ilk resmi adımı attı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 2021 yılında EXPO'nun Hatay'da yapılması konusunda resmi başvurusunu Uluslararası Bahçecilik Üreticileri Birliği (AIPH) Yönetim Kurulu Üyesi ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Başkanı Osman Bağdatlıoğlu'na yaptı. Türkiye ilk EXPO'sunu halen devam eden ve ay sonunda sona erecek Antalya'da bu yıl gerçekleştirdi. EXPO 2016 Antalya 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla gerçekleştiriliyor.

160 yılı aşkın süredir dünyada Olimpiyat Oyunları ve FIFA Dünya Kupası'ndan sonra üçüncü büyük organizasyon olan EXPO'yu, 2021 yılında Hatay'da düzenlemek için tüm heyecan ve imkanlarıyla çalışmalara başladıklarını belirterek, "Bu kıymetli organizasyon düzenlendiği ilk günden beri, ekonomi, bilim, teknoloji ve kültürel alandaki temalarıyla insanlığa fikir alışverişi sağlayan ve yenilikleri tanıtan en büyük platform olma özelliğini taşıdı. Çin'in en büyük ve en önemli liman kenti Şanghay'da düzenlendiğinde sloganı 'Şehir Yaşamı Güzelleştiriyor'du bu fuarı yaklaşık 70 milyon kişi ziyaret etti. EXPO 2016'ya dünyanın dört bir yanından yaklaşık 500 proje ile başvurulmuş. Bu projeler içerisinden seçilen 40 projenin 4'ü bizim göndermiş olduğumuz projeler. EXPO 2016 Antalya'da Hatay'ın tanıtımını 543 metrekarelik standımızda yapıyoruz. Tabi ki oradaki güzellikleri ve görünce ve orada yapılan her şeyin Antalya'ya kalacağı için biz de EXPO 2021'e aday olduk" diye konuştu.

23 medeniyettten 13'ü burada yaşadı

EXPO 2021'in Hatay'da olması konusunda iddialı olduklarını vurgulayan Başkan Savaş, şunları söyledi: "Dünyada yaşayan tüm medeniyetleri Hatay'da misafir etmek istiyoruz. Olumlu sonuç alınması durumunda EXPO 2021'i yaklaşık bin dönümlük bir arazide 'Hatay'ın Medeniyetler Bahçesi' temasıyla yapacağız. Hatay M.Ö. 30'uncu yıldan itibaren birçok mezhep, etnik unsur ve semavi dine ev sahipliği yaptı. Hıristiyanlık, Musevilik ve İslamiyet olmak üzere 3 semavi dinin Anadolu'daki ilk ibadet yerleri Hatay'da yer alıyor. Dünyada bulunan 23 medeniyetin 13'ünün yaşadığı bir şehirden bahsediyoruz. Bu şehrin medeniyetler bahçesi olarak anılması kadar güzel ve doğal bir şey olamaz.

Dünyanın ikinci büyük mozaik müzesine sahibiz

Kentin birçok ayrıcalığa ve ilke sahip olduğunu kaydeden Savaş, "8500 yıllık tarihi,13 medeniyetin eşsiz izlerine, dünyanın 20'nci büyük mozaik müzesine sahibiz. Ayrıca Antakya (Antioche) tarihte dünyanın 3'üncü büyük kenti" dedi. Dünyanın aydınlatılan ilk caddesinin Antakya'da olduğunu açıklayan Başkan Savaş, "Herod adeta dünyanın ilk inovasyonlarındandır, şehrimizin en eski caddelerinden biri. Dünyanın ilk mağara kilisesi St.Pierre dünyanın en önemli tarihi mirası. Habib-i Neccar Camii ise Anadolu'nun ilk camisi. Dünyanın en uzun 2'nci sahili Samandağ 'da. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için de Hatay o kadar önemli bir kenttir ki Hatay için benim kişisel meselem demiş ve Hatay'ı anavatana katmıştır" şeklinde konuştu.

Hatay'ı diğer adayların bir adım önünde görüyorum

OAİB Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Türkiye'nin İzmir adaylığı ile başlayan EXPO serüveninin Antalya ile başarıya ulaştığını belirterek, "Büyük uğraşlar ve meşakkatli yolun sonunda Antalya başarıyı yakaladı. Bu süreçte etkin rol aldık. Hatay da bu süreçte ciddi rakiplerle yarışacak. Hatay'ı; medeniyetler tarihi, çok kültürlülüğü, dinlerin kardeşliği gibi değerleri ile diğer adayların bir adım önünde görüyorum. Tıpkı Antalya gibi Hatay da bunu başarabilir. Hatay'ın bu başvurusunun hayırlı olmasını temenni ediyor ve EXPO 2021 adaylığının karar sürecinde başarılar diliyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir