MentorEGE programı KOBİ’lerin Ar-Ge ve yenilik kapasitesini artırdı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) geleceğe güvenle yol alabilmelerini ve kiminle işbirliği yapabileceklerini sağlayacak rehber olma hedefi ile yola çıkan MentorEGE programı tamamlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - Dokuz aylık eğitim süresince mentorluk bilgi ve birikimi alan 40 mentorün eşleştiği KOBİ’ler arasından 11 firma Ar-Ge ve yenilik destek programlarına başvururken, Ar-Ge ve yenilik harcamalarında ve nitelikli personel istihdamında artış yaşayan firma sayısı 14’e ulaştı.

Üniversite sanayi işbirliği örneklerinden biri olan ve İzmir Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) ve EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi (EÜ EBİLTEM-TTO) işbirliğinde gerçekleşen “mentorEGE: KOBİ’ler İçin İnovasyon Programı” TÜBİTAK tarafından  desteklenmeye layık görülen 6 projeden biri olarak  9 aylık sürecini başarılı ile tamamladı. Mentorler ve KOBİ’ler proje sonunda deneyimlerini paylaştığı ve projenin başarı çıktılarını görüştüğü bir kapanış etkinliği ile bir araya geldiler.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İzmir ABİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan, MentorEGE programının ürün, servis ve iş modeli ile uluslararası ölçekte büyüme potansiyeli taşıyan, ancak Ar-Ge, inovasyon yönetim kapasitesi düşük KOBİ’ler için uluslararası standartlara uygun, yerel ve ulusal ihtiyaçlara özgü sürdürülebilir ve izlenebilir bir danışmanlık mekanizması olduğunu belirtti. 

İzmir ABİGEM Direktörü Arzu Amirak ise mentorlük hizmeti verebilme potansiyeline sahip kişilerin, projeye özgü geliştirilen mentorEGE Mentorlük Eğitim Testi ve mülakatlarla mentör seçim kriterleri doğrultusunda belirlendiğine dikkat çekerek, “40 mentor adayı 60 saatlik eğitim programına alındı ve mentörlük bilgi ve birikimi geliştirildi. Mentorlük hizmetinden yararlanacak firmaların ise daha önce bir Ar-Ge ve yenilik desteğine başvurmuş ve ancak destek almamış olması ve belirli bir Ar Ge kültürüne sahip olma şartı arandı” diye konuştu. 

Yenilikçi atmosfer

EÜ EBİLTEM TTO Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sükan ise Türkiye ve Ege Bölgesi’ne uyarlanmış olan Yenilik Düzey Testi ile 100 civarında firmanın başvurduğu projede yine firmalara özel mentorEGE ve yüzyüze görüşmeler uygulandığını söyledi. Sükan, “Proje sonunda KOBİ’lerin Ar Ge ve yenilik farkındalığının artması, Ar- Ge ve yenilik kültürünün oluşması sağlandı. Üniversite sanayi işbirliklerinin artışının da hedeflendiği proje ile mentorlük hizmetine standart gelmesi sağlanırken, KOBİ’ler için yenilikçi bir atmosfer yaratılmış oldu” dedi. Proje sonunda elde edilen başarı ile 11 firma TÜBİTAK Ar-Ge, yenilik destek programlarına başvururken Ar-Ge ve yenilik harcamalarında ve nitelikli personel istihdamında artış yaşayan firma sayısı 14’e ulaştı” dedi.