Meriç'in debisi risk seviyesi altına indi

Üç hafta önce ani yükselişiyle taşkına neden olan Meriç Nehri'nin debisi, taşkın riski seviyesinin altına düştü. Taşkın sularının çekilmesiyle, getirdiği kumlar tarım arazilerinde kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Üç hafta önce ani yükselişiyle taşkına neden olan Meriç Nehri'nin debisi, taşkın riski seviyesinin altında akmaya başladı. 

Bulgaristan ve Edirne'deki sağanakların kesilmesiyle yatağına dönen nehrin debisinde günden güne düşüş sürüyor. Taşkın zamanı köprü gözlerini kapatacak kadar yükselen suların, şu anda köprü ayakları altında aktığı görülüyor. 

Nehir, taşkında pik yaptığı seviyenin 4 kat altında akarken, son ölçümlerde debisi 470 metreküp/saniye kaydedildi. 

Taşkın ve debideki ani yükselme nedeniyle Meriç'le 1 kilometre geride birleşen Tunca Nehri'nde herhangi bir risk bulunmuyor. Tunca Nehri, Meriç'le doğal birleşim yeri Bülbül adasına kadar ayrılan nehir yatağında durgun şekilde akıyor.  

Tunca'daki taşkın nedeniyle Adalet Kasrı, Fatih Sultan Mehmet'in de yaşadığı Edirne Saray kalıntıları Balkan Şehitliği, Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleriyle Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı sular altında kalmıştı. Debinin düşmesiyle buradaki sularda, nehir yatağına çekildi. 

Meriç Nehri, Bulgaristan'daki yağışlar ve barajlardan taşan suların etkisiyle son 31 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. 2149 metreküp/saniye debiye kadar yükselen nehir, havzasını genişleterek taşkına neden olmuştu. 

Nehir yatağına yakın işletmeler, restoranlar, sayfiyeler, tarım arazileri sular altında kalmış, yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne karayoluyla ulaşım 3 gün sağlanamamıştı. Mahalleye, acil ihtiyaçlar için askeri helikopterler gönderilmişti. 

Sel gitti, kumu kaldı 

Taşkın sularının çekilmesiyle, getirdiği kumlar tarım arazilerinde kaldı. 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'de nehir taşkınları sonucunda tarlalarda oluşan kum yığınlarının, üreticileri mağdur ettiğini söyledi. 

Edirne'nin en verimli topraklarının kum altında olduğunu ifade eden Yorulmaz, "Devlet yardım etmezse, çiftçi bunu temizleyemez. Ne parasal gücü yeter, ne ekipmanı. DSİ, iş makineleriyle binlerce dönüm arazideki nehir kumunu temizlemeli" diye konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir