Mermerciler 2014 rakamlarına yaklaştı, gelecekten umutlu

Yılın ilk 4 ayında, en çok ihracat gerçekleştirilen Çin, Hindistan, İtalya, Amerika gibi 15 ülkeye 1,5 milyon ton mermer ihracat edilerek, ülkeye toplamda 635 milyon dolar döviz girişi sağlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Türk mermer sektörü, ihracatta zirveye çıktığı 2014 yılı sonrası kayda değer bir düşme eğilimi gösterdi. 2016 sonu itibari ile gerek işlenmiş gerek blok ihracatında yeni pazarlar kazanan sektör, bu yıl yeniden yükselişe geçiyor. Yılın ilk 4 ayında, en çok ihracat gerçekleştirilen Çin, Hindistan, İtalya, Amerika gibi 15 ülkeye 1,5 milyon ton mermer ihracat edilerek, ülkeye toplamda 635 milyon dolar döviz girişi sağlandı.

Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Yüce, "Bu verilerle önceki yılları karşılaştırdığımızda 2014'te zirve noktasına ulaşmış olduğumuz ancak 2016'ya kadar iniş trendine girmiş olan grafiğin tekrar yükseliş yönüne döndüğü görülüyor. Bu 2017 için umut veren birçok sinyalden biri" değerlendirmesinde bulundu.

Faaliyetlerini ihracat odaklı sürdüreceklerini kaydeden Yüce, "Özellikle hammadde satışlarımızda ikinci çeyrekte en önemli pazarımız olan Çin için geçen yıla göre yüzde 22, Hindistan yüzde 188 ve Vietnam da yüzde 117 artış gözlendi. İhracatımız 2014 yılında 2,1 milyar dolar seviyesine ulaşmış, daha sonra ihracattaki genel görünüme paralel olarak azalmış olsa da günümüzde 2 milyar seviyelerine yaklaştı" dedi.

İhracatın yüzde 52'sinin işlenmiş ürünle gerçekleştiğini aktaran Erol Yüce, mermer ihracatının tüm ihracat grupları içindeki payını yüzde 3'ten yüzde 3,2'ye yükselttiği bilgisini verdi. Çin, Amerika, Suudi Arabistan, Irak, Hindistan, BAE, İsrail başta olmak üzere 30 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Erol Yüce, "Ham blok ihracatında en büyük alıcı olan Çin'i, Hindistan ve İtalya takip etmekte. Kesilmiş ve işlenmiş mermer ürünlerde ise Amerika'yı Suudi Arabistan, Irak, BAE ve İsrail gibi geniş bir yelpazede birçok ülke izlemekte" şeklinde konuştu.

Yeni pazarlara elit olarak girebilmeliyiz

Erol Yüce, Türk mermer sektörünün yeni pazar arayışlarını da sürdürdüğünü aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sektörümüz Türk taşının yeni olduğu farklı pazarlara elit olarak girebilmeli ve yeni projelerde yer almaya çalışmalıdır. Ayrıca Bulgaristan, Sırbistan ve Ukrayna gibi coğrafi yakınlığımızın avantajını kullanabileceğimiz ülkeleri de etkin kullanmalıyız. Rusya krizden sonra işlenmiş pazarda tekrar eski yerini alması için çalışmalıyız. gerek devletimizin desteği gerekse inşaat ve müteahhitlik firmaları ile ortak geliştireceği projeler ile gelecekte etkin olabilecek Libya, Suriye ya da gelişmekte olan Vietnam, Ukrayna, Bulgaristan, Türkmenistan, Brezilya gibi ülkelerdeki projelerde yer alabilmenin olanaklarını araştırmalıdır."

Sektörde, ülkenin hemen hemen her yerine dağılmış 2 bin 468 mermer ocağı, 2 bin küçük-orta ölçekli ve büyük mermer fabrikası ile yaklaşık 9 bin doğal taş atölyesi faaliyet gösteriyor olup, toplamda 300 bin kişiye istihdam kapısı oluşturuyor.