Mersin Serbest Bölgesi genişleme alanını geri istiyor

İş dünyası, Mersin Serbest Bölgesi'nin 334 dönümlük genişleme alanının zaman içinde özel bir firmaya verildiğini belirterek, yeni yatırım çekebilmesi için arazinin tekrar serbest bölgeye verilmesini istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAFAK AYŞAN BORA

MERSİN - Mersin Serbest Bölge Kullanıcıları Derneği (MESBAK) ve Türkiye Serbest Bölgeler Platformu Başkanı Ekrem Sağlam, kamu arazisi iken yatırım yapmak şartı ile özel bir firmaya tahsis edilen, ancak bugüne kadar hiçbir yatırım yapılmayan Mersin Serbest Bölgesi genişleme alanının, imar planlarına genişleme alanı olarak işaretlenmesi için Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne ve meclis üyelerine çağrı yaptı.

Serbest bölgelerin Türkiye'nin dış ticareti için oldukça önemli bir uygulama modeli olduğunun altını çizen Sağlam, Türkiye'deki 19 serbest bölgenin, toplam 25 milyar dolar işlem hacmi, 65 bin çalışan ve 3 bin şirket ile ülke ekonomisine katkı sağladığına dikkat çekti. 150 milyar dolar ihracatı olan Türkiye'de, serbest bölgelerin öneminin küçümsenemeyeceğini aktaran Sağlam, "1985 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Türkiye'nin ilk serbest bölgesi Mersin Serbest Bölgesi, 836 dönümde 437 yerli ve yabancı firma ile 112 ülkeye 600'ün üzerinde ürün satıyor. Yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediyor. Diğer bir ifadeyle Mersin'e kayıtlı dış ticaret yapan firmaların toplamından yüzde 30 daha fazla işlem yapıyor" dedi.

Mersin Serbest Bölgesi'nin doğusunda kalan ve Bakanlar Kurulu kararıyla genişleme alanı olarak belirlenen 334 dönümlük arazinin zamanla, kent dinamiklerinin inisiyatifi dışında, dönemin şartlarından kaynaklanan kamu kararları ve yatırım şartı ile özel bir firmaya verildiğini kaydeden Sağlam, "Ancak bu zaman zarfında yatırım yapılmamış ve bu arazide rant oluşumu beklenmiştir. Böyle bir arazi yanı başımızdayken, ne yazık ki, yüzde 100 doluluk oranıyla serbest bölgeye gelen yerli-yabancı yatırımcıları, boş alan olmadığı için geri çeviriyoruz" dedi.

Konunun çözümü Büyükşehir Belediyesi'nde

Serbest Bölge genişleme alanında binlerce Mersinli gencin istihdam edilebileceğini ve başta Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere Mersin Deniz Ticaret Odası, MESBAK ve Mersin Serbest Bölge İşleticisi AŞ.'nin (MESBAŞ) çabalarıyla gündemde tutulduğunu dile getiren Sağlam, alana sahip olan firmanın, burayı Büyükşehir Belediyesi imar planlarına işletmeye çalıştığını öne sürdü.

Kamu arazisi iken yatırım yapmak şartı ile bir çok yatırım ve vergi muafiyetleri ile özel bir firmaya tahsis edilen bu araziye yıllar içinde hiçbir yatırım yapılmadığını vurgulayan Sağlam, "Bedava denilecek bir fiyata alınan bu araziden bugün fahiş ve haksız bir rant elde edilmek isteniyor. Bu rant uğruna kent ve ülke ekonomisi için hayati bir merkez olan Mersin Serbest Bölgesi'nin genişlemesine de engel olunuyor. Zaten devletin olan bu arazi tekrar milletin çıkarlarına verilmelidir. Yatırım şartlarını yerine getirmeyen bir firmanın haksız bir rant elde etmesi ve gelecek yatırımların buna bağlı engellenmesi kabul edilemez. Gösterilecek kamu kararlılığı ve özellikle konunun çözümü Mersin Büyükşehir Belediyesi'ndedir. Meclis İmar Komisyonu'nun bu yönde hareket edeceğine inanıyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin kent adına göstereceği duruş sorunun çözümü olacaktır" şeklinde konuştu.

Ranta değil yatırıma destek verilsin

MESBAK Başkanı Ekrem Sağlam, kanun gereği serbest bölgelerde sınır birliği varsa genişleme olabileceğini belirterek, "Mersin Serbest Bölge Genişleme Alanı milletindir; ranta değil, yatırıma destek verilmelidir" dedi. Mersin'deki tek genişleme alanının da bu arazi olduğuna işaret eden Sağlam, sözlerini şöyle tamamladı: "İş dünyasının ısrarı da bunun içindir. Başta Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri olmak üzere tüm halkımız, Mersin'deki işsiz evlatlarının rızık kapısına sahip çıkmalıdır. Serbest bölgenin genişleme alanını kapsayan imar planının Serbest Bölge Genişleme Alanı olarak biran önce çıkarılarak iş dünyasına sunulmasını bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir