Mersinli STK’lardan turizmde güçbirliği

Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda bir araya gelen Mersinli STK’lar turizmde güçlerini birleştirme kararı aldı. Turizm sektörü temsilcileri kentin tanıtımı için önümüzdeki süreçte ortak proje ve bütçe ile yol haritalarını çizeceklerini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAĞRIK - MERSİN

Kentin tanıtımı için harekete geçen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi, turizm sektöründe tek sesliliği sağlamak için harekete geçti. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), Mersin Turizm Platformu, Forum AVM ve Mersin Marina gibi kurumları bir masa etrafında toplayan komite üyeleri, önümüzdeki toplantılarda farklı kurumları da çalışmaya dahil ederek tanıtım halkasını daha da genişletmeyi ve etkili hale getirmeyi planlıyor. 

MTSO Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi Başkanı Mehmet İzol, amaçlarının bireysel tanıtımlarla kurumları pazarlamak olmadığını belirterek, ”Mersin’i dünyaya anlatıp insanları kentimize çekebilmeyi istiyoruz. Toplantıda her kurumun ayrı ayrı tanıtım filmleri çektiğini, broşürler bastırdığını, farklı fuarlara katıldığını gördük. Bu nedenle gücümüz bölünüyor ve bir şeyler eksik kalıyor. Bütçelerimiz israf ediliyor. Her kurum gücü kadar hareket edebiliyor. Oysa birlikte hareket edersek tanıtım bütçemiz de güçlenir, sesimiz de daha yüksek çıkar. Antalya gibi turizmde güçlü kentler de çalışmalarını bu şekilde sürdürüyor. Biz de tüm STK’lar bir araya gelip ortak bir yol haritası belirlemeliyiz” diye konuştu. 

Mersin’in bir deniz kenti olmasına karşın turizmde denizlerden yeterince faydalanılamadığını anlatan Mersin Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Korer Özbenli, denizlerin üstü kadar altının da iyi pazarlanması gerektiğine ve bu anlamda 2015 yılında iki projelerinin uygulandığına dikkat çekti. Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulu uluslararası tescilli Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi’nin Odanın da desteği ile Mersin sahillerinde bir çalışma yürüttüğünü kaydeden Özbenli, “Deniz altında şu ana kadar 80 tane M.Ö 2000 – 3000 yıllarına ait çekek alanı, tersane kalıntısı bulundu. Bu alanlar kontrollü şekilde sualtı sporlarına açılabilir. Turistler artık otellerde kalmak yerine farklı aktiviteler arıyor. Mersin bu anlamda da çok zengin. Mutlaka tanıtım çalışmalarına bu turizm alanı da eklenmeli” dedi. 

Benzer şekilde Mersin Marina’nın güçlendirilmesi gerektiğini de vurgulayan Özbenli, Mersin’in de marinalar zincirine dahil olup tanıtımının gerçekleştirilmesi gerektiğine inandığını söyledi. Mersin’de sonuçlandırılamayan turizm yatırımlarının üzerine de hep birlikte gidilmesi gerektiğini kaydeden Özbenli, “Bu alanda Mersin’i oyaladıklarını düşünüyorum. Gerekirse tüm Mersin milletvekillerini de bir masa etrafında toplayalım ve çalışmaların sonuçlarını soralım. İstenirse denizleri doldurup havalimanı yapıyorlar ama bizim burada düz ovaya bir havalimanı yapılamadı” dedi.

Öncelik bölgesel havalimanında olmalı
Yapılan görüşme ile birlikte hareket edilmesi noktasında önemli bir adım atıldığını vurgulayan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fuad Budur, özellikle önceliğin Çukurova Bölgesel Havaliman projesinin takibine verilmesi gerektiğini anlattı. Aynı konu ile ilgili sürekli aynı kurumların demeç vermesinin konuyu çıkmaza sürüklediğini kaydeden Budur, hep birlikte daha güçlü ses çıkarılması gerektiğine işaret etti.

Liman sahasına kruvaziyet limanı yapacağız
Mersin Büyükşehir Belediyesi Turizm Müdürü Ulvi Uslu da üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır oldukların vurgulayarak, “Belediyemiz bir dizi proje üzerinde çalışıyor. Mersin’de, özellikle lunapark yanındaki liman sahasına kruvaziyer limanı yapma ve balıkçı barınaklarının düzenlemesi ve Çamlıbel’in Karaduvar’a taşınması gibi konular üzerinde çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir