Mesleki yeterlilikte İşsizlik Fonu desteği 2020'ye uzadı

MYK Başkan Yardımcısı Karaman, meslek yeterlilik sürecinin işçi ve işverenler üzerine herhangi bir mali yük getirilmediğini belirterek, “Meclis’ten geçen yasa kapsamında de sınav ve belgelendirme ücretleri 2020 yılına kadar işsizlik fonundan karşılanmaya devam edecek” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemleri’ Toplantısı’nda konuşan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, teknolojinin hızla geliştiği bir çağda nitelikli iş gücünün büyük önem taşıdığını söyledi.

Karaman, 960 mesleğin meslek standardının hazırlanması için protokoller yapıldığını, 760’a yakınının ise yürürlüğe girdiğini duyurdu. Türkiye’de 100 mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme merkezi olduğunu belirten Karaman, meslek yeterlilik sürecinde işçi ve işverenler üzerine herhangi bir mali yük getirmediğini kaydetti.

İşsizlik fonundan sınav ve belgelendirme ücretlerinin ödenmesi için teşvik mekanizmaları kurulduğunu kaydeden Karaman, “Geçtiğimiz hafta Meclis’ten geçen yasa ile 2020 yılına kadar sınav ve belgelendirme ücretleri İşsizlik Fonu’ndan karşılanmaya devam edecek. İşsizlik Fonu haricindeki diğer meslekleri de bünyemizdeki Avrupa Birliği fonlarıyla aracılığıyla karşılamaya devam edeceğiz. Bu kapsamda bugün itibariyle 165 bin kişinin 128 milyon TL tutarındaki sınav ve belgelendirme ücretini ilgili fonlardan karşıladık” diye konuştu.

Kurum olarak mesleklerin uluslararası standartlara yükselmesi, Türkiye’deki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının artması için çalıştıklarını ifade eden Karaman, “Denetimlerle ilgili firmalarımız için öcü değil, çözüm ortağıyız. Herhangi bir aksaklık gördüğümüzde bunların nasıl giderilebileceği yönünde fikir danışılan, teftiş değil daha çok rehberlik yönüyle iş ve işlemler yürüten bir kurumuz. Amacımız üzüm yemek, asla bağcıyı dövmek değil. Ama kalite güvence sisteminden de çıkıldığında bir takım tedbirler almak devletin kurumu olarak görevimiz” dedi.

MESYEB, 35’i aşkın şehirde etkin

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, BTSO MESYEB’in (Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi) sınav ve belgelendirme kapasitesi ile alanında Türkiye’nin en büyük kuruluşu olduğunu ifade etti. Duran: “Bursa iş dünyasının talepleri doğrultusunda hayata geçirdiğimiz MESYEB, bugün itibariyle mesleki yeterlilik sürecinde önemli bir aktör oldu. Sadece bölgesinde değil, 35’i aşkın şehirde faaliyetlerini sürdüren merkezimiz, Türkiye’nin mesleki yeterlilik sürecine katkı sunmaya devam edecek” dedi.