Mira, hurda petlerden polyester iplik üretme hazırlığı yapıyor

Mira Geri Dönüşüm Genel Müdürü Hilmi Yılmaz, fimalarındaki üretimin 2018 yılı sonundan itibaren polyester ipliğe dönüşeceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN GÜL

KAYSERİ - Plastik sektöründeki faaliyetlerine boru üretimi ile başlayan ve bu alandaki 40 yıllık deneyimini hurda petlerden imal edeceği polyester iplik üretimine kaydırmayı hedefleyen Mira Geri Dönüşüm, hazırlıklarını kısa vadede tamamlayacak. İlk etapta hurda toplama ve pet flakes üretimine önümüzdeki dönemde de devam edeceklerine dikkat çeken Mira Geri Dönüşüm Genel Müdürü Hilmi Yılmaz, fimalarındaki üretimin 2018 yılı sonundan itibaren polyester ipliğe dönüşeceğini açıkladı.

Halen üretimini sürdürdükleri pet fl akeste ise kapasite artırımına gideceklerini ve ek tesis kuracaklarını açıklayan Hilmi Yılmaz, “Topladığımız pet hurdalar kısa vadede polyester ipliğe dönüşerek, katma değeri daha yüksek ürün haline gelecek” dedi. Petten dönüşüm faaliyetlerini Kayseri İnsesu OSB’de 20 bin metrekare alana sahip tesislerinde sürdürdüklerini belirten Yılmaz, yılda 7 bin ton pet flakes üreterek geri dönüşüme kazandırdıklarını aktardı. Çevre Bakanlığı standartları ve Avrupa normlarında üretim yaptıklarını ifade eden Yılmaz, kimi zaman Avrupa ülkelerinden hurda pet ithal etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Yılmaz, “Petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda dalgalanması ülkemizde de pet hurda fiyatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeple kimi zaman yurtdışından hurda pet ithal etmek zorunda kalıyoruz. Şu anda ise iç ve dış pazardaki tedarikçilerimizle fiyat konusunda olumlu bir noktadayız. Kısa vadede pet flakes satışları ile yurtdışına açılmayı planlıyoruz ve hedefimizde dünya ölçeğindeki firmalar var” dedi.

"Kur kaynaklı sorunların çözümü için HEDGE yönetimi denenebilir"

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların hammadde fiyatlarını etkilediğini ve kimi dönemlerde firmaları mali açıdan zorladığını ifade eden Yılmaz, hammadde ithalatı yapan firmaların, kurdan kaynaklı sorunlarının çözümü için ‘HEDGE’ yöntemini işaret etti. Yılmaz, “Daha uzun süreli sözleşmeler ile hammadde sevkiyatları sürekli kılınmalı” diye konuştu.

Bir başka önemli sorun olarak da eğitim eksikliğini gösteren Yılmaz, atıkların ayrılması konusundaki bilinçlendirme çalışmalarının ilköğretimden başlaması gerektiğini dile getirdi. Atık kazanımında verimlilik konusuna işaret eden Yılmaz, bu konuda AB uygulamalarını takip etmek gerektiğini hatırlattı. Yılmaz, “Ülkemizde bu konuda ciddi bir altyapı eksikliği var. Plastik atıkların diğer atıklar ile aynı yerlere atılması ve plastiğin gıda yada başka bir madde ile kontemine olması geri dönüştürme aşamasında verimlilik sorunu yaratıyor”