Mobilyakent'te teknoloji destekli üretim haziran ayında başlıyor

KOBİ tanımına yakın 763 mikro ölçekli küçük mobilya işletmelerini bir araya getiren Mobilyakent'te teknoloji destekli üretim haziran ayında başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Kentte, atölye düzeninde mobilya üreten küçük işletmeleri, modern teknolojiyle donatılmış 'ortak kullanıma' açık yeni işyerlerinde bir araya getiren Kayseri Ev-Ofis ve Dekorayon Merkezi Mobilyakent'te ' Mobitek' destekli üretim haziranda başlıyor. 763 mikro KOBİ'nin tamamına yakını, üç ana bölümden oluşan merkezde kendileri için yaptırılan işyerlerine yerleşti. Projenin ikinci etabını oluşturan Mobitek'in makine ve ekipman ihalesi yapıldı. Satış ve teşhir reyonları ile uluslararası fuarda ise yapım çalışmaları devam ediyor.

Kayseri Mobilyacılar Odası'nın, Orta Anadolu Kalkınma Birliği ve Kocasinan Belediyesi'nin de desteğini alarak 2012 yılında temellerini attığı mobilya üretim üssünde, büyüklükleri 200 ile bin metrekare arasında değişen 763 işyeri var. Banka kredisi kullandırılarak TOKİ tarafından 'Mobilya Altyapısını Güçlendirme Projesi' kapsamında inşa edilen işyerleri, 1 milyon 400 bin metrekarelik toplam alanın 800 bin metrekarelik bölümünde yer alıyor.

Makineler Almanya ve İtalya'dan ithal edilecek

Üç yıl önce 460 bin metrekare alan üzerinde temeli atılan teşhir ve satış reyonları ile çağdaş standartlardaki mobilya fuarında ise yapım çalışmaları sonbaharda bitecek. Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan mobilya üretim üssünün temel direğini 'ortak kullanıma açık' teknoloji donanımlı Mobitek oluşturuyor. Mobitek, AB Hibe Fonu'ndan sağlanan 8.6 milyon euro finansla 8 bin 500 metrekarelik alan üzerinde inşa edildi.

Mobitek'in makine, ekipman ve techizatı dünya mobilya sektörünün önde gelen iki ünlü ismi Alman Weining ile İtalyan Bacci'ye ihale edildi. Kısacası, nisandan itibaren Mobitek'te montesine başlanacak makine ve ekipmanların yüzde 70'i yurtdışından, geriye kalanı ise yerli ürünlerle karşılanacak. Mobilyada yeni modeller Mobitek'in Ar-Ge ve tasarım merkezinde hazırlanacak. İleri teknolojili makinelerde şekillenecek; sonra tüketiciye iletilecek. Mobitek aynı zamanda bir eğitim üssü gibi faaliyet gesterecek ve çatısı altında üretim yapan KOBİ çalışanlarının düzenli şekilde tasarım, teknoloji yoğun üretim, teşhir ve pazarlama konularında eğitilmelerini sağlayacak.

'Türkiye'de ilk' olma özelliğine sahip

Kayseri Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Ali Çevrim, projede sona yaklaşıldığını belirterek "Proje, Türkiye'de bir ilk olma özelliğine sahip. Uzun süren yoğun çabalar sonucu gerçekleşen teknoloji donanımlı Mobilyakent'i haziranda üretime açıyoruz. Mobilya sergilenmeyi gerektiren bir ürün. Mobilyakent bünyesinde uluslararası standartlarda bir fuar inşa ediyoruz. Toptan satışlarda kar marjları düşük. Amacımız hem yurtiçine, hem yurtdışına toptan satış yapabilmek. İç pazarda perakendede daha yüksek karlılığa ulaşmak niyetindeyiz. Fuar 332 bin metrekarelik kapalı alana sahip. Burada sadece mobilya ürünleri değil; halı perde, ev tekstili, beyaz eşya ve aydınlanma gibi, dekorasyonu tamamlayıcı yan ürünler de sergilenecek ve satışa sunulacak” dedi.

Kayseri'de 'Uluslararası Mobilya Sarayı'

Çevrim, Mobilyakent projesini üretimde kalitenin yanı sıra sektörün üretim, pazarlama ve satış sorunlarına çözüm üretmek ve global pazardaki paylarını artırmak amacıyla başlattıklarını kaydetti, üç ana unsurdan biri olan fuarın 'Kayseri Uluslararası Mobilya Sarayı' adıyla açılacağını belirterek şöyle dedi:

“Kentteki KOBİ ölçekli mobilya üreticileri, bugüne kadar fuar ve tanıtım gibi dış ticareti artıracak aktivitelerden mahrumdu. Bu eksikliği, artık Mobilyakent'in bünyesinde uluslararası standartlarda dizayn edilen teşhir ve satış reyonları ile fuar giderecek. Stant ve reyonlar, fuara ayrılan 330 bin metrekare alanın 120 bin metrekaresinde iki katlı olarak inşa edildi.Teşhir alanlarında mobilyanın yanı sıra ev ve iç mekan dekorayon ürünleri de sergilenecek. Kısaca belirtmemiz gerekirse, mobilya ve dekorayon ürünlerinin sergilenip pazarlanacağı bu bölüm, iç açıcı oteli, çok katlı iş merkezleri, parkı ve farklı sosyal alanları ile nobilya sektörünün Türkiye'deki en büyük AVM'si olma özelliğini taşıyacak. Fuar, Kayseri Uluslararası Mobilya Sarayı (KUMS) adıyla açılışa hazırlanıyor.Teşhir ve satış bölümünde 250 ünite burada üretim yapan firmalara ayrıldı. Kalanlar, dışardan gelecek talepler için değerlendirilecek. Etap etap üretime hazırlanan merkez sayesinde, hem dağınık haldeki işletmeler bir araya getirilerek dayanışma modelli üretimin önü açılmış, hem de OSB'lere gidemeyen küçük işletmelerin kiracılık yükünden kurtarılmaları sağlanmış oldu.

Tabii, merkezin sağlayacağı imkanlar sayesinde, ürünlerin iç ve dış pazarlarda tanıtımını yapmak, Ar-Ge ve tasarım merkeziyle işletmelere inovatif hizmet ortamı sağlamak, ortak teknoloji parkıyla yetersiz teknoloji ve sermaye israfına son vermek, firmaların satandartlaşma ve kalite sorunlarına çözüm üretmek de mümkün olacak.”

Sayılarla Mobilyakent

Kayseri'nin mobilya üretiminde payı .......................: % 30
Türkiye mobilya ihracatındaki payı ........................ : % 25
Kentte üretim yapan firma sayısı........................... : 1500
Firmaların sağladığı istihdam ................ ............: 27 bin
Proje için yapılacak toplam harcama.............: 1 milyar TL
Ortak üretim üssündeki işletme sayısı.......................: 763
Uluslararası fuarda mağaza sayısı.............................: 400
Mobilyakent otelinde yatak kapasitesi......................: 220
Mobilyaket iş merkezinde ofis sayısı.........................: 400
Mobilyakent'in toplam konum alanı..........: 1.4 milyon m2
Mobilyakent'te fuar konum alanı...................: 460 bin m2
Mobilyakentin otopark kapasitesi...............: 500'ü kapalı 3 bin 500 araç

Bu konularda ilginizi çekebilir