MÜSİAD, Bursa Siyah İnciri’ni mercek altına aldı

Yenişehir’den yapılacak kargo taşımacılığı tarım ürünleri ihracatını artıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Bursa Siyah İnciri’nin masaya yatırıldığı zirvede konuşan MÜSİAD Genel Merkez Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı İsa Albayrak, bölgede yetişen ürünlerin en hızlı şekilde dünya pazarlarına ulaştırılması için Yenişehir Havalimanı’nın en kısa zamanda kargo taşımacılığına geçmesi gerektiğini vurguladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez ve Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Tarımda Türkiye’nin Yükselen Değerleri Dünyanın İncisi Bursa Siyahı’ konulu Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Zirvesi, sektör temsilcileri, incir yetiştiricileri, akademisyenler ve Bursa protokolünün katılımı ile gerçekleşti. Zirvenin açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, ‘Cari açığı ortadan kaldırmanın bir numaralı yolu katma değeri yüksek tarımsal ürünlerimizi ön plana çıkarmaktır” dedi. Türkiye’nin gıda tarım ve hayvancılık alanındaki en önemli konularından birinin İncir olduğunu söyleyen MÜSİAD Genel Merkez Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı İsa Albayrak da, “Siyah incirin bir inci değerinde olduğunu belirtmek isterim. İncir, kayısı ve kirazın dünya sofralarında yer almasını sağlamak için en hızlı şekilde dünya pazarlarına ulaştırmak gerekiyor. Bir haftadan daha kısa sürede bozulan bu ürünlerin kamyon ve soğuk hava depolarında bekletilmesi ile dünya pazarına girmemiz mümkün gözükmüyor. Bu nedenle Bursa’da yer alan Yenişehir Havalimanı’nın, mükemmel alt yapısı ile en kısa zamanda kargo taşımacılığına geçmesi gerekiyor. Bu şekilde bu ürünlerin yüz milyon dolarlarla ifade edilen ihracat kalemleri kat ve kat aratacaktır” diye konuştu.

2014 incir ihracatı 43 milyon dolar

Zirvede düzenlenen panelde bir sunum yapan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlik Başkanı Dr. Salih Çalı ise 2010 yılının Bursa Siyah İnciri yılı ilan edilmesiyle iyi bir ivme kazandığını ifade etti. İncir, kayısı, kiraz ve ayvada dünya üretiminde Türkiye’nin lider olduğuna dikkat çeken Dr. Çalı, Bursa’da yıllık 25 bin ton incir üretimi olduğunu, incirin 2014 yılında Bursa’da yaklaşık 43 milyon dolar ihracatı olduğunu ifade etti. Türkiye üretiminin 300 bin ton olduğunu da vurgulayan Dr. Çalı, “İncir besin değerleri bakımından da önemli bir meyvedir. 1990 yılında tarım bakanlığı tarafından incirin Bursa Siyahı olarak tescil edilmesinin ardından Bursa’da 40 kadar köyde incir yetiştirilmeye başlamıştır” şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir