‘Ombudsman Halkla Buluşuyor’ toplantıları Bursa’da yapıldı

Kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılması amacıyla 5 yıl önce kurulan Ombudsmanlık, “Ombudsman Halkla Buluşuyor” etkinliği kapsamında kamuoyuna tanıtılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) denetçileri, "Ombudsman Halkla Buluşuyor" etkinlikleri kapsamında Bursalılarla buluştu.

İlki Antalya'da gerçekleştirilen Bölgesel Ombudsmanlık Toplantılarından ikincisi, Kamu Başdenetçisi Malkoç ve KDK denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Hüseyin Yürük, Mustafa Özyar ve Yahya Akman'ın katılımıyla gerçekleştirildi. İki gün süren etkinlikler kapsamında dün Bursa basını ile buluşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve KDK denetçileri, kurumun işleyişi ve çalışmaları hakkında bilgiler sundu.

Kentte yaşanan ve çözüm bekleyen temel problemleri yerinde dinlemeyi amaçladıklarını söyleyen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, iki gün süren toplantılarda Bursa’nın muhtarları ve STK temsilcilerine idare ile sorunları konusunda söz hakkı verdiklerini bildirdi. 2013'ten bu yana eğitim, sağlık, ulaşım, maliye gibi birçok alandan gelen 30 bini aşkın başvuruyu inceleyip, çözüme kavuşturduklarını anlatan Malkoç, başvuru sayısının 2016'da 6 bin 500, 2017'nin ilk 6 ayında 8 bin 500 olduğu ifade ederek, yılsonunda 16 binin üzerinde başvuruyu çözüme kavuşturacaklarını söyledi. Malkoç, bu yıl en çok eğitim, gençlik ve kamu çalışanlarının şikayetleri konularında düzenleme yaptıklarının bilgisini verdi.

“Amacımız kamuda yapılan yanlışları vatandaşımız mahkeme kapısına gitmeden çözüme kavuşturmak. İdareyle yaşanan sorunları dostane çözmek” diyen Başdenetçi Şeref Malkoç, ombudsmanlık olarak vatandaşın avukatı olduklarının altını çizdi. Malkoç, kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılması için kamu denetçiliğine önemli görevlerin düştüğünün altını çizerek, şöyle devam etti: “Vatandaşın hak arama kültürünü geliştirme çabasındayız. İdareyle problem olduğunda vatandaş önce idareye başvuracak, çözülmüyorsa, mahkemeye gitmeden bize gelecek. Verdiğimiz kararlara ilk başlarda yüzde 20 oranında uyuluyorken, bu yıl oranı yüzde 60'a ulaştırdık. Mahkeme kararı kadar kesin değil ama kamu denetçiliği yumuşak ve çok etkili bir güce sahip.”