‘Organik tarımın yaygınlaştırılması çalışmalarımıza devam edeceğiz’

Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Organik tarım, tohumdan hasada kadar tüm aşamalarının denetlendiği ve organik tarım kanunu ve yönetmeliği çerçevesinde organik ilaç ve gübre dışında bir kimyasal girdinin kullanılmadığı sertifikasyon zorunluluğu bulunan bir üretim modelidir. Bu model kapsamında üretilen ürünler organik ürün olarak kabul edilir. Doğal ürün veya köy ürünü adı altında satılan ürünlerde herhangi bir kontrol ve denetim mekanizması bulunmadığından ürünle ilgili bir garanti söz konusu değildir. Dolayısıyla aynı kapsamda değerlendirilemez.
İlimizde organik tarım çalışmaları 7 üretici ile 80 dekarda başladığımız çalışmalarımız 2013 yılında “Organik Tarımın Kontrolü ve Yaygınlaştırılması “ projesi ile devam etmiştir. Organik üretimimiz 76 üretici ile 2.040 dekara ulaşmıştır. Bu alanda domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz vs. gibi yazlık sebzeler, elma armut, erik, üzüm v.s. gibi meyveler yetiştirilmektedir. İl Müdürlüğü olarak mevcut organik tarım alanlarının denetimlerini yıl içerisinde her hafta yapmaktayız ve sertifikasyon kuruluşlarının arazi denetimlerine de katılmaktayız.

Proje kapsamına alınan üreticilerin tohum temini ve özellikle yerel tohumların kullanıma önem veriyoruz. Bunların başında Karahıdır domatesi gelmektedir. İnce kabuklu kendine has aroması bulunan bu çeşit ilimiz genelinde büyük bir ilgi görmektedir. Ayrıca diğer yazlık ve serin iklim sebzelerinde de kendi ata tohumlarımızı kullanmaktayız. Köyümüzde bulunmayan bazı sebze tohumlarımızı İl Müdürlüğümüzün de yardımları ile diğer illerde bulunan organik üreticilerinden temin etmekteyiz. Saha kontrollerinden sonra gerekli görüldüğünde organik ilaç ve gübre dağıtımı yapıyoruz. Tüm üreticilerin sertifikasyon işlemlerini projeden gerçekleştiriyoruz. Solucan gübresi üretimi yapan üreticilerimizin mevcut organik tarım alanlarında solucan gübresi kullanmasını teşvik ederek bu gübrenin kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Üretim sezonu içinde tarla günleri düzenleyerek yapılan çalışmaların sahada yaygınlaştırılmasını sağlamaya çalışıyoruz.

Organik ürünlerin satışı ile ilgili pazar kurma çalışmalarını gerçekleştirdik. 2013 yılında Kocasinan Belediyesi Kocasinan Erciyesevler, 2014 yılında Talas Belediyesi iş birliği ile Talas Yenidoğan Semt pazarlarında bir gün olmak üzere pazar kurularak sadece organik ürün satışı gerçekleştirilmektedir. 2017 yılında Erciyesevler organik pazarı ve Kocasinan İlçesi Cırgalan Mahallesi’nde bulunan ‘Doğal Ürünler Bahçesi’nde çarşamba ve cumartesi günleri hizmet verilmektedir. Sertifikasyon şirketi tarafından organik pazardan alınan örneklerde kimyasal kalıntı analizi yapılmaktadır ve sonuçlar İl Müdürlüğümüzün sitesinden duyurulmaktadır. Organik pazarlar Kayserili hemşehrilerimiz tarafından büyük ilgi görmüş durumda. Bu konuda olumlu geri dönüşler olmaktadır. Ayrıca çevre İl Müdürlüklerimizde de pazarların işleyişi ve yönetimi konusunda ziyaretleri olmaktadır. Organik tarım yapılan köylerde daha önceki yıllarda üretilen ürünler yol üzerlerinde satılmaya çalışılıyordu. Bu alanların organik tarıma geçirilmesi ve organik pazarların devreye girmesiyle üreticinin direkt tüketici ile buluşması sağlanarak ve kontrollü bir şekilde pazarlanma imkânı sağlanmıştır. Bu şekilde üreticiden tüketiciye aracısız pazarlama imkânı sağlanmıştır.

İlimizde organik tarımın tanıtımına yönelik her kesimden vatandaşlarımıza yönelik eğitim çalışmalarımız, hem de görsel anlamda vatandaşlarımıza ve öğrencilerimize verdiğimiz tohumlu kalem, tohum sandığı, bez çanta gibi ürünler bulunmaktadır. Eğitim çalışmalarımız kapsamında il genelinde 2016 yılı içerisinde 949 kişi organik tarım konusunda bilgilendirilmiştir. Eğitime katılan kişiler içerisinde üreticiler, öğrenciler, Kaymek kursiyerleri ve farklı konularda hizmet veren sivil toplum kuruluşları yer almaktadır.

2017 yılında Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi tarafından desteklenen KAÇEM (Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi Projesi(KAÇEM-organik) ile de organik ürünlerin sahada kırsal alanda kurulan bir işleme merkezinde mamül ürüne dönüştürülerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesine imkan yaratılmıştır. Bu proje kapsamında kadın organik tarım üreticilerine yönelik eğitimler verilerek üretim merkezinde ürünlerini işlemeleri sağlanacaktır.

Organik tarım, İlimizde ve ülkemizde bundan sonraki yıllarda daha da önem kazanacaktır. Bu kapsamda biz de gerek ürün çeşitliliği gerekse alan olarak bunun artırılması yönünde çalışmalarımıza devam edeceğiz.