Orhangazi, artık Gedelek turşusu ile anılmak istiyor

Orhangazi, sertliği ve lezzetiyle ünlü Gedelek Turşusu ile markalaşmaya odaklandı. Orhangazi Gedelek Turşu Festivali düzenlemeye hazırlanan ilçe, ‘Hıyarcan’ adıyla markasını oluşturduğu turşunun coğrafi işareti için de gün sayıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Zeytini Gemlik’e, İznik Gölü’nü İznik’e kaptıran Orhangazi, Gedelek Turşusu’na sahip çıkmakta kararlı. Gedelek Turşusu için logo tescili alan ve ‘Hıyarcan’ adlı maskot oluşturan Orhangazi, coğrafi işaret başvurusu da yaptı. İlçe dinamikleri şimdi de 27-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Gedelek Turşu Festivali ile markalaşmak istiyor. 

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ergün Efendioğlu; Büyükşehir Belediyesi, Orhangazi Kaymakamlığı ve Orhangazi Belediyesi işbirliğiyle bu yıl ilki düzenlenecek olan Gedelek Turşu Festivali’ni geleneksel hale getireceklerini söyledi. İnegöl denildiğinde akla İnegöl Köftesi, Kemalpaşa denildiğinde Kemalpaşa Tatlısı, İznik denildiğinde İznik Çinisi, Gemlik denildiğinde Gemlik Tipi Zeytin gelirken, Orhangazi adı geçtiğinde akla herhangi bir ürün gelmediğini ifade eden Efendioğlu, “İlçe dinamikleri Gedelek Turşusu’nu öne çıkarmaya karar verdik. Turşuculuk burda 50 yıldır var. 50 imalathanede, 2 bin kişi çalışıyor. Yılda 50 bin ton turşu üretiliyor. 7 milyon doları ihracattan yıllık ciromuz 110 milyon lira. 50 çeşit sebze ve meyvenin turşusu yapılıyor” dedi. 

Ürünün lezzetinde önemli bir payı olan Pınarbaşı suyunu referans alarak coğrafi işaret başvurusu yaptıklarını aktaran Efendioğlu, “Sertlik derecesi yüksek olan, düşük derecede magnezyum ve sodyum içeren suyumuz turşuyu uzun süre sert ve taze tutuyor. Ürünümüz için logo ve maskot da oluşturduk. Maskotumuzun adını Hıyarcan koyduk. Ankara Çubuk turşuları ile marka yaratma yarışındayız” diye konuştu. 

Ekonomiye katkımızın karşılığını almak istiyoruz 

Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan da, Orhangazi’nin, Bursa ve ülke ekonomisi için potansiyeli olmasına karşın bugüne kadar yeteri kadar tanıtım yapamadığını anlattı. Çağlayan, “Örneğin sofralık zeytinde rekolte ve değer açısından bölgenin en iyi zeytinine sahip olmamıza karşın zeytin denilince akla Gemlik geliyor. Aynı şekilde İznik Gölü’nün coğrafi olarak yüzde 51’ine sahibiz. Fakat gölün isimin de İznik’e kaptırmış bir ilçeyiz” dedi. Orhangazili karar vericiler ve yöneticiler olarak hareket geçtiklerini kaydeden Çağlayan, “Gedelek Turşu Festivali’ bu çalışmaların bir örneği. Ürünümüz, bu festivalle Orhangazi’nin bir marka değeri haline gelecek. Yıllık 450 milyon euroyu aşan ihracat katkısıyla ilçemiz Türkiye’de hakettiğini almalı. Orhangazi’nin marka değerleri ve turistik özellikleriyle ülke gündemine gelmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Avrupa’ya ihraç ediliyor 

Gedelek Turşusu’nun bugün gelinen noktada Avrupa’ya ve Türki Cumhuriyetler’e ihracatı bulunuyor. Gedelek’te; salatalık, biber, domates, lahana, havuç, acur, kelek, fasulye, patlıcan sarma, kırmızıbiber dolma ve lahana sarma gibi 20 ana çeşit dışında her sebzenin kendi arasında da çeşitlenerek toplamda 50 farklı turşu üretiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir