Örnekköy'de dönüşüm görüşmeleri 1 Temmuz'da başlıyor

Bugüne kadar bir "bekçi kulübesi" bile yapmayanların kentsel dönüşüm konusunda ortalığı karıştırdığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, bu işi herkesin hakkını vererek yaptıkların

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - Kentsel dönüşüm çalışmalarını kentin farklı noktalarında sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, son olarak Karşıyaka Örnekköy'deki 18 hektarlık alan için hazırladığı projesini görücüye çıkardı. Proje için vatandaşlar ile görüşmelere 1 Temmuz'da başlanacak.
 
Kent dönüşümünde "uzlaşma ve yerinde dönüşüm" prensipleriyle hareket ettiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Çarpık yapılaşma nedeniyle, 2004'ten itibaren kentsel dönüşüm Türkiye'nin gündemine geldi ve pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da çok büyük bir kaos yaşandı, yaşanıyor ve yaşanacak. Sadece boş arsaya bina yapmış kooperatif başkanı veya müteahhit 'ben kentsel dönüşümcüyüm' diye meydana çıkıyor. Bizim kafamızdaki kentsel dönüşüm, çarpık yapılanmanın gerçekleştiği ve fiilen yaşayan bir bölgeyi ayağa kaldırmak üzere yapılan iştir. Biz bu konuda Kadifekale'den başlayarak Uzundere'de, Aktepe-Emrez'de ve Bayraklıda bir çok deneyimler kazandık. Kentsel Dönüşüm konusunda herkes; şimdiye kadar bekçi kulübesi bile yapmamış ama 'ben de bu işi yaparım' diyen müteahhitten, bürokratından, belediye başkanından Bakana varıncaya kadar herkes  davul çalıyor ama boş çalıyor" diye konuştu. 

Vatandaş yerinden yurdundan, akrabasından, komşusundan ayrılmayacak ve daha iyi konutta oturacağı bir anlayışla hareket ettiklerini belirten Kocaoğlu, "Orada ne kazanılıyorsa, ne rant varsa, binanın yapılması-maliyeti hariç, o da buradaki vatandaşa kalacak. Biz bütün imkanları zorlayarak, arkadaşlarımız bilimsel çalışma yaparak projeleri  ortaya koyuyoruz. Herkesin hakkına-hukukuna göre hesap yapılıyor, ortaya bir değer çıkıyor. Bunun üzerinden uzlaşmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerden itibaren de Örnekköy'deki mal sahipleriyle görüşeceğiz. Biz bu işi kuyumcu terazisine koyuyoruz, kuyumcu terazisinde tartıyoruz, herkesin hakkını herkese veriyoruz. Başarabilirsek daha iyi evlerde, daha iyi caddelerde, spor alanlarında yaşayacaksınız. Başaramazsak eski tas eski hamam, eski düzen devam edecek" dedi.

Akpınar: Plansız büyümeden Karşıyaka'da nasibini aldı

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da Karşıyaka'nın yaşam kenti olduğunu ancak kentlerin plansız büyümesinden Karşıyaka'nın da payını almış olduğunu vurgulayarak, "Sadece Örnekköy değil, ilçemizde bir çok bölgemizi yeniden planlamamız gerekiyor. Çocuklarımızın daha rahat bir ortamda büyüyebileceği, spor yapabileceği, kadınlarımızın sosyal etkinliklerden faydalanabileceği ortamlarda olmak ve daha iyi konutlarda yaşamak herkesin hakkı.

Projede neler var?

Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi için vatandaşlar ile görüşmelere 1 Temmuz 2015 tarihinde başlanacak. Görüşmeler Deniz Baykal Kültür Merkezi ile Örnekköy İletişim ve Tanıtım Ofisi'nde gerçekleştirilecek. Proje kapsamında yapılan mülkiyet analizi ve zeminüstü envanter çalışmaları sonucunda alanda 857 hak sahibi tespit edildi. Projede komşuluk ilişkileri gözetilerek tasarlanan konut alanlarında blok yükseklikleri proje bütününde 8 kat ile 14 kat arasında değişiklik gösteriyor. 18 hektar büyüklüğündeki proje alanında, talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda, farklı seçenekler sunabilmek amacıyla 4 farklı blok tipinde, büyüklükleri 60 metrekare ile 151 metrekare arasında değişen 7 farklı konut tipi tasarlandı. Alanda üretilecek bağımsız birim sayısı yaklaşık 3 bin adet olarak belirlendi. Alan bütününde yaya erişim aksları güçlendirilerek, taşıtlar için yaklaşık 30 bin metrekare açık ve kapalı otopark alanları tasarlandı. Alanın kuzeyinde, yaklaşık 4 bin 200 metrekare kapalı alanlı, 2 katlı kapalı pazar yeri ve ana yaya aksları kesişiminde konumlandırılan yeni futbol sahası, seyirciler için tribün ve spor tesis binası ile bütün olarak ele alındı. 3bin 500 metrekare kapalı alanlı spor tesis binası düğün salonu olarak da kullanılabilecek şekilde planlanırken, mevcut ilkokulun bulunduğu alan "Eğitim Kampüsü" olarak yeniden tasarlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir