'Orta gelir tuzağından çıkış, Bursa’dan başlayacak'

Türkiye’nin ilk teknoloji OSB’si TEKNOSAB’da fabrika inşaatlarının 2018 yılında başlayacağını belirten Bursa Valisi İzzettin Küçük, TEKNOSAB’da gerçekleşecek yüksek teknoloji yatırımlarının Türkiye’nin içinde bulunduğu orta gelir tuzağından çıkışının da anahtarı olacağını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Medya temsilcileri ile bir toplantıda buluşan Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa’nın sanayiye doyduğu söyleminin doğru olmadığını vurguladı. Özellikle katma değeri yüksek ve ileri teknoloji ürünlerine yönelik üretimlerle ticaret hacmini büyütmek istediklerini söyledi. Bursa’da 21 OSB bulunduğunu, Türkiye’nin en çok OSB’sinin Bursa’da olduğunu kaydeden Vali Küçük, “İstanbul’da 8, Kocaeli’de 14 tane OSB var. Bursa’da Orhaneli Maden OSB ve Orhangazi Gıda İhtisas OSB olmak üzere iki tane de kurulma aşamasında olan sanayi bölgemiz var. Bursa’nın 13 milyar dolar ihracat, 12 milyar dolar ithalat hacmi var. Biz katma değeri yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerle hedefimizi çok daha fazla katlamak istiyoruz” dedi.

Bu ay içinde temelinin atılması beklenen TEKNOSAB projesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Küçük, “Burada 2018 Mayıs - Haziran aylarında fabrikalar yükselecek. ‘Bursa sanayiye doydu’ sözü bana doğru gelmiyor. Ovaya kesinlikle sanayi kurmayacağız. TEKNOSAB, 5 yılda 25 milyar dolarlık ticaret hacmi yaratacaktır. Orta gelir tuzağından çıkış Bursa’dan başlayacaktır. Bunu yapmak zorundayız. Ayrıca ara eleman açığını kapatmak için de çalışmalar var. OSB’ler ile teknik liseler arasında iletişim kuruluyor. Biz ısrarla bunun üzerine gideceğiz” diye konuştu.

Trafiğe okul ayarı yeniden gündemde

Vali İzzettin Küçük, Bursa’nın en büyük problemlerinden birisinin trafik olduğunu vurgulayarak Emniyet Müdürlüğü ve üniversite desteğiyle kentteki trafik sorunun kısa, orta ve uzun vadede çözümüne yönelik çalışma başlatacaklarını duyurdu. 573 yeni noktada MOBESE sistemi kurulacağını belirten Vali Küçük, elektronik denetimin de kent trafiğine katkı sağlayacağını aktardı. Bursa’da Fetö soruşturmalarında 3 bin 200 memurun ihraç edildiğini, bu nedenle Emniyet kadrosunda bin 500 kişilik eksik kadro bulunduğunu ifade eden İzzettin Küçük, “Trafik Şube Müdürlüğü’nden de personel açığımız var. Ancak buraya takviye yapacağız. Belirli kavşaklara el atacağız. Bazı yerlerde by-pas yapabiliriz. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da bazı okulların açılıp kapanma saatleri konusunda değişiklik yapacağız. Geçtiğimiz yıl iş dünyasına servislerin trafik sıkışıklığı sebebiyle mesai saatlerinin erkene alınması konusunda talepte bulunmuştuk. Bunu kabul ettiremedik. Çünkü iş dünyası dünyaya entegre çalıştıklarını, değişiklik yapmalarının mümkün olmadığını ifade ettiler” şeklinde konuştu.

Tamamlayıcı tıp merkezi

Türkiye’de ilk kez Bursa’da Kentte planlanan sağlık yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Vali Küçük, Türkiye’de ilk kez Bursa’da Sağlık Bakanlığı bünyesinde arı terapi, sülük terapi, hidro terapi gibi 14 branşta hizmet verecek Tamamlayıcı Devlet Hastanesi’nin açılacağını bildirdi. Küçük, yılsonunda çalışmaların tamamlanacağını, hastanenin 2018 yılında hizmete başlayacağını duyurdu. Vali İzzettin Küçük, uyuşturucuyla ilgili önden tedavide ise önemli adımlar atacaklarını kaydederek, “Orhaneli, Osmangazi, Yıldırım ve Gemlik’te birer yaşam köyü kuruyoruz. Bağımlıları 3-4 ay burada tedavi, terapi yapacağız. Ekip biçecekler, iş meslek sahibi olacaklar. Ayrıca onlara iş imkanı da sağlayacağız. Bir de otistik çocuklarımızla ilgili ailelerinin ve kendilerinin yaşamlarını kolaylaştıracak merkez yapacağız” açıklamasını yaptı.

Bursa’da sağlık alanında başta şehir hastanesi olmak üzere 7 büyük yatırım olduğunu hatırlatan Vali Küçük şu bilgileri verdi: “1355 yataklı şehir hastanesi yükseliyor. 750 yataklı Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi 3 hastaneyi içinde barındıracak. Yüksek İhtisas Hastanesi, Gemlik Devlet Hastanesi bitti. İlçelerdeki diğer devlet hastanelerimiz ise büyük ölçüde tamamlandı.”

Ulaşım, sağlık ve eğitime 11.5 milyar liralık yatırım

Bursa’da 674 tane kamu yatırımı olduğunu, 11 milyar 500 milyon liralık ulaşım, sağlık, eğitim yatırımları bulunduğunu kaydeden Küçük, en büyük payı eğitimin aldığına işaret etti. 2 sene önce rapor verilen 13 okulun yıkımının başladığını, 143 okulla ilgili onarım ve güçlendirme çalışmasının sürdüğünü, 40 yeni okul yapıldığını, 2018 Eylül döneminde 125-130 okulun tamamlanarak hizmete alınacağını anlattı.

Bursa Valisi İzzettin Küçük ayrıca riskli görülen 81 okula MOBESE sistemi kurulduğunu, her bir okula bir polis müdürü zimmetlendiğini dile getirdi. Vali Küçük, Bursa’da kayıtlı 130 bin Suriyeli yaşadığını, bunların 14 bin tanesinin de okula başlayacağını kaydederek, “Suriyelilerle ilgili toplumsal ve asayişe yönelik bir sıkıntı yok. Bursa’daki Suriyeliler iş güç sahibi. Urfa’da 575 bin Suriyeli vardı. İş adamları ve sanayiciler çok mutlu. Önceden çalışacak adam bulamıyorlardı. Şimdi Suriyeliler iş dünyasına büyük katkı sağlıyor. Bugüne kadar Suriyelilerle ilgili ciddi bir sorun yaşamadık” değerlendirmesini yaptı.

Osmangazi köprüsü ile Uludağa müthiş bir günübirlikçi akını oldu

Bursa’da turizmin sanayi ve tarımın gölgesinde kalmasına asla izin vermeyeceklerini vurgulayan Vali Küçük, “Özellikle yeni otoban ve Osmangazi Köprüsü ile birlikte Uludağ’a müthiş bir günübirlikçi akını var. Uludağ’da yeni çalışmalar yapıyoruz. Yollarını genişletiyoruz. Yeni alanlar oluşturuyoruz. Uludağ’a ilgi her geçen gün artıyor. Turizmcilerle birlikte kış sezonu ve turizm konusunda da bir toplantı yapacağız” diye konuştu.