OSB, büyümeye açık yapısı ile potansiyel vaat ediyor

“Bugün itibarıyla Kayseri'nin üç OSB’sinde doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı. Halen üç OSB’de 276 tesis inşaat, 187 tesis ise proje aşamasında. Kayseri OSB ’de boş parsel kalmazken Mimarsinan OSB’de sadece sekiz parsel yatırımcı bekliyor."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET BÜYÜKSİMİTCİ - Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Kayseri zor bir yıl olan 2016’dan mevcudunu koruyarak çıkmayı başardı. Bunu yaklaşık bin 400 işletmenin faaliyet gösterdiği üç OSB’si ve irili ufaklı sanayi sitelerindeki faaliyetleri ile sağladı. 2016 yılında, yaklaşık 1.6 milyar dolarlık ihracata imza atan kentimizin gündeminde ihracatı yeniden yukarı yönlü ivmelendirmek var. Kayseri Sanayi Odası olarak hem yeni pazarlara ihracatı hem de katma değerli ürün imalatını önemsiyor, hedefl erimize ulaşabilmemiz adına sanayicilerimize destek sağlıyoruz.

Kayseri’nin girişimci ruhu yeni yatırımların önünü açıyor

Bu kapsamda sanayicilerimizin vizyonunu genişletmek adına bütüncül çalışmaları ele almayı önemsiyoruz. Farklı bir ifadeyle firmalarımızı fuarlar, alternatif pazarlar, inovasyona dayalı ürün grupları, tasarım odaklı çalışma prensibi, tasarımı doğru bir şekilde yansıtacak kalifiye işgücü, Ar-Ge faaliyetleri, finans yönetimi gibi birçok konuda cesaretlendiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki 2023 ihracat hedefl erinde, Türkiye ekonomisine hatırı sayılır oranda katkı vermek isteyen Kayseri için söz konusu bütünlüğün sağlanması fazla sayıda uluslararası markaların doğmasını sağlayacak. Dolayısıyla katma değerimiz yükseldikçe hem küresel pazardaki konumumuz güçlenecek hem de yaptığımız ihracatın kilogram başı fiyatı artmış olacak. Bu hedefler noktasında ortak hareket etme kültürü, odamızın temel çalışma prensibini oluşturuyor.

Kayseri’nin önemli zenginliklerinden birini de girişimci ruha sahip insanları oluşturuyor. Bu duruş, beraberinde sanayi konusunda yeni yatırımların önünü açıyor. Bugün itibarıyla OSB’lere yapılan yatırım talebinde gözle görülür bir hareketlilik var. Öyle ki Kayseri'nin üç OSB’sinde doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı. Halen üç OSB’de 276 tesis inşaat, 187 tesis ise proje aşamasında. Kayseri OSB ’de boş parsel kalmazken Mimarsinan OSB’de sadece sekiz parsel yatırımcı bekliyor. İncesu OSB’de ise üretime geçen tesis sayısı 30’a yükseldi. Bu yılın sonunda firma sayısının 45’e çıkması öngörülüyor.

İncesu OSB’nin demiryoluna sınır komşusu olması ve talebe cevap verebilecek farklı büyüklüklerde parsellere sahip olmasının yanı sıra altyapı çalışmalarının tamamlanmasını bölgenin avantajları arasında sıralayabiliriz. Bölgedeki yatırımların tamamının faaliyete geçmesi ile İncesu’nun Kayseri istihdamına 20 bin kişilik katkı vermesini bekliyoruz. Bölgenin lojistik imkanlarını da dahil ettiğimizde yatırımcı açısından potansiyel bir alanın Kayseri’ye kazndırıldığını söyleyebilirim.