'Palamut bolluğu devam edecek'

Av yasağının sona erdiği 1 Eylül'den bu yana binlerce kasa balığın avlandığı Karadeniz'de yaşanan palamut bereketinin önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Denizlerde 1 Eylül'de sona eren av yasağının ardından "Vira Bismillah" diyerek denize açılan ve binlerce kasa palamut avlayarak limana dönen Karadenizli balıkçılar, av sezonunun kalan bölümü için de umutlu.

Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, palamudun göç eden balık türlerinden biri olması dolayısıyla çok sık yer değiştirdiğini söyledi.

Sezonun ilk günlerinde Sinop ve yöresinde bol miktarda palamut avlandığını ancak bugünlerde azaldığını anlatan Bayrak, palamudun şu anda Zonguldak ve çevresinde bol olduğunu kaydetti.

"Palamudun çok avlandığı, bu nedenle ilerleyen günlerde azalacağı" öngörüsüne katılmadığını ifade eden Bayrak, "Karadeniz'de rüzgar ve fırtına eksik olmaz. Rüzgarın azalmasıyla palamut avcılığı umut ediyoruz ki aynı şekilde devam edecektir." dedi.

Bayrak, av sezonunun sürdüğünü, "palamut avı bitti" demek için çok erken olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Palamutla ilgili umudumuz sezonun geri kalan bölümü için de devam ediyor. Palamut mutlaka yine göç edecektir. Zaman zaman şiddetli rüzgar oluyor. Bu rüzgar geçtikten sonra daha fazla palamut avlanabileceğini düşünüyoruz. Yani her şey bitmiş değil. Bazı arkadaşlarımız, 'Çok avlandığı için bitti' yorumlarını yapıyor. Biz bu söyleme katılmıyoruz. Daha av yapılacağını düşünüyoruz. İnşallah denizdeki palamut bolluğu artarak devam edecektir."

 "Ne kadar palamut avlandığı sezon sonu ortaya çıkacaktır"

Türkiye'de bölgesel avcılık uygulaması olmadığı için sezonun geride kalan 20 günlük bölümünde ne kadar palamut avlandığını net olarak bilmediklerini söyleyen Bayrak, şunları kaydetti:

"Ne kadar palamut avlandığına dair rakamlar sezon sonu ortaya çıkacaktır ama bizim kendi kooperatifimiz bünyesinde kayıt altına aldığımız rakamlar var. Sinop'tan diğer illere 50 kamyon palamut sevk edilmiş. Bu da yaklaşık 17 bin kasa civarında palamut demek ancak kayıt altına alamadığımız balıklar da var. Sinop açıklarında bir günde 100 büyük tekne avcılık yaptı. Buradaki limana gelenler bir şekilde sevk edildiği için kayıt altına alınıyor ama teknesi ile başka illerden gelen balıkçılar oldu. Yakaladıkları balıkları döndükleri liman neresi ise orada boşalttılar. Onların ne kadar palamut avladığını bilmemiz mümkün değil. Sadece şunu net olarak ifade edebiliriz, o da binlerce kasa olduğu gerçeği."

Bu konularda ilginizi çekebilir