Pastırma, sucuk ve mantıya AB yolu

Pastırma, sucuk ve mantının Avrupa'da tanınması için Kayseri Ticaret Odası tarafından yapılan tescil başvurusu, AB Komisyonu'nca kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Pastırma, sucuk ve mantının Avrupa'da tanınması için Kayseri Ticaret Odası (KTO) tarafından yapılan tescil başvurusunun Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nca kabul edilmesi, Kayseri esnafını sevindirdi.

Kayseri'nin adıyla özdeşleşen lezzetleri pastırma, sucuk ve mantının, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'da da kentin adıyla anılması için yapılan başvuru, AB komisyonu tarafından kabul edildi.

Kentte yıllardır babadan oğula Pastırmacılar Çarşısı'ndaki dükkanlarında pastırma, sucuk ve mantı satan esnaf, meşhur lezzetler için Avrupa yolunun açılmasından memnun.

Esnaf Abdullah Akçakoyunlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç kuşaktır pastırma ve sucuk sattıklarını söyledi.

Kentin lezzetlerinin tescillenmesi için AB Komisyonu'na yapılan başvurunun kabul edilmesine çok sevindiklerini anlatan Akçakoyunlu, "Pastırma, Kayseri'de pastırma olmuştur. Orta Asya'da atların eğerinde bekleyerek bu tadı alan pastırma, bizim bir numaralı lezzetimizdir. Kayseri'ye gelen bu tat burada çemenlenmiştir. Erciyes'ten esen gömeç rüzgarıyla pastırma ayrı bir lezzet almıştır. Dünyanın başka yerinde üretilse Erciyes'in rüzgarını almadıkça bu tat oluşmaz." diye konuştu.

Esnaf Ümit Hüsrevoğlu da baba mesleğini devam ettirdiklerini belirtti.

AB Komisyonu'nun, tescil başvurusunu kabul etmesini "malumun ilanı" olarak değerlendiren Hüsrevoğlu, "Pastırma, sucuk ve mantı zaten Kayseri'den gurbetçilerimiz sayesinde yurt dışına gidiyor. Bu, bizim kentimizden yayılan bir lezzet. En güzel burada yapıldığını herkes biliyor. Bunların gurbetçilerimiz tarafından yurt dışına rahatlıkla götürülmesi de lazım. Bunun için de düzenlemeler yapılmalı." ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da pastırma, sucuk ve mantının sadece Türkiye'de değil aynı zamanda Avrupa'da da tanınması için AB Komisyonu'na müracaat ettiklerini, bu üç ürünün tescili için başvurunun kabul edildiğini belirtti.

Kayseri denince pastırma, sucuk ve mantı akla geldiğini anlatan Hiçyılmaz, şunları kaydetti:

"Bu ürünlerimizin sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Avrupa’da da tanınması için Avrupa Birliği Komisyonuna müracaat ettik. Bu üç ürünün tescili için başvurumuz kabul edildi. Bundan sonraki süreçte incelemeler yapılacak. Ümit ediyoruz ki bu incelemeler sonrasında kabul edilecek. Bir ürünün bu şekilde tescil edilmesi, o ürünün tüketimi açısından daha güvenli olduğunu göstermektedir. Kayseri Ticaret Odası olarak bununla ilgili Türkiye’de yazılım çalışması da gerçekleştirdik. Bu yazılım sayesinde ürünlerin üstüne yapıştırılan barkod, cep telefonlarına okutuluyor ve içinde hangi maddeler bulunduğu öğrenilebiliyor. Yaklaşık 2 yıldır bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bu altyapıyı kurduğumuzdan dolayı prosedürleri yerine getirerek AB Komisyonu’na müracaat ettik. Kabul bölümünün geçilmiş olması bizler için, ürünü imal edenler ve ticaretini yapanlar için büyük bir kazanç olacak diye düşünüyorum. AB’nin bu ürünlerimizi tescil edilmeye layık görmesi bizi mutlu etti. Türkiye’nin AB komisyonunda tescil görmüş iki ürünü var. Bunlardan biri Gaziantep Baklavası, ikincisi ise Aydın yemişi. Dolayısıyla Türkiye açısından bu sayının çok az olduğunu düşünüyoruz. Pastırma, sucuk ve mantı lezzetleri bakımından dünyada gerçekten çok ünlüyüz. Bu ürünlerimizin AB Komisyonu tarafından tescil edilmesi, Avrupa’nın muhtelif yerlerinde daha rahat satılmasını sağlayacaktır."