"Samsun Lojistik Köy Projesi" tanıtıldı

Kurulacak lojistik köy projesi TR 83 bölgesinde yer alan firmalara lojistik depo imkanı sağlayarak, bölgesel rekabet edilebilirliği geliştirmek amaçlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen Samsun Lojistik Köy Projesi tanıtım toplantısına katıldı. Kılıç burada yaptığı konuşmada, Karadeniz Bölgesi'nde Samsun'un ayrı bir yeri olduğunu belirten Kılıç, "Biz birliktelik, beraberlik içinde şehrimizi her zaman ileriye taşıma noktasında çaba sarf etmiş bir şehiriz. Bunda Samsun'da yaşayan bütün herkesin payı var" ifadelerini kullandı.

Kendisinin de siyasete girmeden önce lojistik alanında çalıştığını anlatan Kılıç, sektörün içindeki sorunları bildiğini açıkladı. 

Bakan Kılıç, şöyle konuştu: 

"Bu tip projenin veya bu projenin ne kadar büyük bir anlam taşıdığını gerçekten kişi olarak biliyorum. Bir geminin, trenin veya tırın zamanında ulaşamaması, taşıdığı malları zamanında indirememesi, alamaması, bunların ticarette ne kadar büyük sıkıntılara yol açtığını ve iş dünyasında rekabet açısından ne kadar büyük sorunlara yol açtığını biliyoruz. Bu noktada gençlerimize de büyük iş düşüyor." 

Samsun Lojistik Köy Projesi  

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise Samsun'un lojistik bağlamda Traceca, Viking Treni Projesi, Kavkaz Tren Fery Projesi gibi uluslararası projelerle anıldığını söyledi. 

Samsun Lojistik Sektör Platformu kurarak, Samsun'un bir lojistik merkez haline gelmesi için bir yol haritası oluşturduklarını anlatan Vali Aksoy, "Vizyonumuz, Samsun'u ülkemizin kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde oluşacak uluslararası yük koridorlarında başlangıç noktası yapmaktır" dedi. 

Vali Aksoy, şu bilgileri aktardı: 

"Samsun Lojistik Köy, Samsun şehir merkezinin yaklaşık 15 kilometre doğusunda, Tekkeköy ilçesi yakınında kurulacaktır. Samsunport Limanı'na 20 kilometre, Yeşilyurt Limanı'na 7 kilometre, Toros Gübre Limanı'na 5,6 kilometre, Çarşamba Havaalanına ise 10 kilometre uzaklıktadır. Samsun-Ordu karayolu, Lojistik Köy'ün 1,8 kilometre kuzeyinden geçmektedir. Samsun-Ordu karayolu doğu-batı yönünde ana bağlantı yolu olup, aynı zamanda Samsun'u Ankara'ya bağlayan ana yoldur. Samsun-Çarşamba demiryolu hattı Lojistik Köy'ün tam olarak yanından geçmektedir." 

Projenin genel hedefinin TR 83 bölgesinde yer alan firmalara lojistik depo imkanlarını sağlayarak, bölgesel rekabet edilebilirliği geliştirmek olduğunu anlatan Vali Aksoy, şunları söyledi: 

"Samsun Lojistik Köy Projesi Türkiye Cumhuriyeti'nin 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planının stratejileri ve girişim alanlarıyla da tam olarak paralellik göstermektedir. Bu proje bölgesel gelişim farklılıklarını azaltıp ve çok merkezli gelişimi destekleyerek rekabet edebilirliği artırarak dengeli bir bölgesel gelişme sağlayacaktır. Ayrıca bu proje Türkiye Cumhuriyeti'nin, girişim rekabetinin geliştirilmesi, bölgesel gelişmenin sağlanması ve eşitsizliklerin azaltılmasına ağırlık veren Orta Vadeli Program hedefleriyle de örtüşmektedir. Sosyal açıdan gelişim merkezi yaklaşımı, istihdam yaratmak, geri kalmış bölgelerden bölgeler arası göçü önlemeye katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak bu proje, bölgedeki Türk KOBİ'lerinin de katma değerlerini ve dağıtım sektöründeki teknoloji temellerini güçlendirerek rekabet edebilirliğini artırmalarına katkı sağlayacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir