Renault işçileri eyleme gidiyor

Avrupa'daki tüm Renault fabrikalarında işçiler eyleme gitmeye hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA- Fransa CGT Sendika Temsilcisi Nail Yalçın, “Mart ayı içinde bir gün Avrupa’daki tüm Renault fabrikalarındaki işçilere eylem günü çağrısı yapacağız ve bu tarihte kendi ülkelerimizdeki fabrikalarda Oyak Renault işçilerinin sendika seçme özgürlüklerine saygı gösterilmesi talebiyle eylemler gerçekleştireceğiz” açıklamasını yaptı.

Fransız CGT Sendikası, İngiltere Unite Sendikası ve İspanya Commissiones Obreras sendikası temsilcileri, Oyak Renault işçileriyle bir araya geldikten sonra Birleşik Metal İş Bursa 5 Mayıs Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Fransa CGT Sendika Temsilcisi Nail Yalçın, 2012 yılından bu yana Bursa’da Oyak Renault işçilerinin mücadelesini takip ettiklerini belirterek, “Bursa Oyak Renault çalışanları çoğunluk olarak Birleşik Metal İş tarafından temsil edilmek istendiğini belirtiyor. Maalesef şu anda geldiğimiz süreçte görüyoruz ki, fabrikanın içindeki baskılar gitgide artmakta, işçiler açıkça istifaya zorlanmaktadır. Renault’nun, IndustriALL Küresel Sendikası ile imzaladığı ve altında sendikamızın imzasının da olduğu Küresel Çerçeve Sözleşmesi açıkça Türkiye’de ihlal edilmektedir” iddiasında bulundu. Bu uygulamaları Fransa’da mahkeme konusu yapmaya hazırlandıklarının altını çizen Yalçın, “Burada Oyak Renault işçileriyle yaptığımız görüşmelerden sonra önümüzdeki süreç için aynı zamanda bir uluslararası eylem planı da çıkardık. Mart ayı içinde bir gün Avrupa’daki tüm Renault fabrikalarındaki işçilere eylem günü çağrısı yapacağız ve bu tarihte kendi ülkelerimizdeki fabrikalarda Oyak Renault işçilerinin sendika seçme özgürlüklerine saygı gösterilmesi talebiyle eylemler gerçekleştireceğiz. Yine Fransa’da Renault Grubu’na karşı açacağımız bir davanın hazırlıkları neredeyse tamamlanmış durumda ve önümüzdeki günlerde Renault Grubu’na karşı Fransa’da mahkemeye gideceğiz” şeklinde konuştu.

Birleşik Metal-İş Bursa Şubesi Başkanı Ayhan Ekinci de, Mayıs 2015’te Bursa bölgesinde başlayan işçilerin hak arama mücadelesinin son dönemecine geldiklerini ifade ederek, “Geçen sürede işçilerin birlikte ve örgütlü olması konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Öte yandan son dönemde işverenlerin artık sendika çalışmaları içine girdiğini çok net bir şekilde görüyoruz” iddiasında bulundu.