'Sağlıklı nesiller için sağlıklı kentler amacıyla projeler üretiyor ve hayata geçiriyoruz'

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri'de yüzde yüz doğal ürünlerin üretilmesi için Türkiye'de ilk olan Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kayseri'nin en büyük yatırımcı kuruluşu olarak yollar açıyoruz, parklar yapıyoruz, beş yıldızlı sosyal yaşam merkezleri inşa ediyoruz, alt yapımızı her anlamda mükemmel hale getiriyoruz, Türkiye'ye örnek tesisler yapıyoruz, ulaşımı rahatlatmak için katlı kavşak ve alt geçitler inşa ediyoruz. Sadece fiziki yatırımlarla kalmıyor, eğitim, kültür, sanat ve spor gibi alanlar ile hizmet sektöründe de takdir edilen çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca sosyal projelerimizle de ihtiyacı olan herkesin yanında olmaya çalışıyoruz.

Her alanda şehrimize geleceğe taşırken Türkiye'ye örnek projeler üretiyor ve bu projeleri hayata geçiriyoruz. Sağlıklı nesiller için sağlıklı kentler amacıyla hazırladığımız projelerden birisi de Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı projemiz ile Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi projemiz. Bilindiği üzere gıda maddelerinin içerisindeki bir takım katkı maddeleri son yıllarda insanları sağlıklı, doğal ve organik beslenmeye yöneltti. Bu çerçevede organik tarımdan, doğal üretimden son yıllarda yoğun bir şekilde bahsedilmeye başlandı; ancak uygulamada çok ciddi çalışmalar olduğunu söylemek zor. Çünkü organik ya da doğal üretimin detaylara girdiğiniz de çok da doğal olmadığını görüyorsunuz. Bu anlamda Kayseri'de yüzde yüz doğal ürünlerin üretilmesi için Türkiye'de ilk olan bir projeyi hayata geçirdik.

Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazar projemiz için Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği ile bir protokol imzaladık. Bu protokol kapsamında ortak bir çalışma yaptık. Önce, Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarımız için 53 bin metrekarelik bir alan belirledik. Burada farklı büyüklüklerde 54 adet bahçe oluşturduk. Ardından bu bahçelerde üretim yapacak çiftçilerimizi tespit ettik. Doğal Ürünler Bahçemizin bulunduğu bölgeye öncelik vererek belirlediğimiz çiftçilerimizi eğitime aldık. Konusunda uzman akademisyenler getirerek 88 saatlik organik tarım eğitimi verdik. Her eğitim sonunda değerlendirme sınavı yaparak sınav ortalaması 70 ve üzeri olan 48 üreticiye bahçe tahsisi yaptık. Eğitim sonunda, sınavlardan başarıyla geçen 48 üreticiye ekmeleri için domates, biber, patlıcan, salatalık ve çilekten oluşan yerli tohumlar ve yine tıbbi aromatik bitkilerin (Lavanta, Kekik, Ekinezya, Biberiye) fideleri verildi. Üreticilerimize 50 bin fide dağıtımı yapıldı. Ayrıca projemize Erciyes Üniversitesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından hibe edilen 20 bin adet kırmızı solucan üretilerek sayı 1 milyon adete çıkarıldı ve böylece solucan gübresi oluşturuldu. Doğal Ürünler Bahçemizde şimdi yüzde 100 yerli, yüzde 100 doğal ürünler üretiliyor. Burada Kayseri'nin meşhur ürünlerinden Karahıdır'ın domatesinin, Yamula'nın patlıcanının, Cırgalan'ın biberinin üretimleri yapılıyor. Üreticilerimiz bu ürünlerini 1500 metrekare kapalı pazar yeri ile 1300 metrekare açık pazar yerinde Çarşamba ve Cuma günleri kurulan pazarda tüketici ile buluşturuyorlar.

Doğal Ürünler Bahçemizde doğal ürünlerin satışının yapılacağı 8 adet de dükkan bulunuyor. Hemşehrilerimiz bu dükkanlardan organik ekmek, salça, konserve, yumurta, bal gibi gıda maddelerini temin edebiliyorlar.
Sağlıklı ve insanımızın ömrünü uzatacak olan bir başka projemiz de kadınlarımız için Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi. Bünyan İlçemizin Karahıdır Mahallesi'nde kullanılmayan okul binasını Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi haline getirdik. Projeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği ile birlikte gerçekleştirdik. İç Anadolu Bölgesinde bir ilk olan bu merkezde organik üretici olan kadınlara ekolojik olarak ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi gibi konularda eğitimler veriliyor. Ayrıca ürünlerin işlenerek pazarlanması ve bu yolla kadınlarımıza istihdam oluşturulması için çalışılıyor.

Her iki projemizin model alınarak ülkemizde yaygınlaştırılacağını düşünüyorum. Benzeri projelerle doğal üretimi desteklemeye ve insanımızı çok daha sağlıklı ürünlerle buluşturmaya devam edeceğiz.