Samsun, Karadeniz’in kitap üssü olma yolunda ilerliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FARUK ŞÜYÜN / SAMSUN

Samsun, Karadeniz’in ortasında bölgeninen büyük şehri. Batıya giderseniz Sinop; doğuya giderseniz Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin’e ulaşıyorsunuz. Limanı, bölgenin en eski limanlarından. Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızı Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da bu limana ayak basarak başlatmış. Onu getiren Bandırma vapuru da bu mücadelenin sembollerinden biri olmuş. 

Dün 19 Mayıs 2015 Salı. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı Samsun’da. Şehir bayraklarla donatılmış, çeşitli törenler, yürüyüşler, Türk Yıldızları gösterisi ile birlikte kentin coşkusunu artıran etkinliklerden birisi TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile hazırlanan Karadeniz Kitap Fuarı. 250 bin ilk ve orta öğretim, 50 bin üniversite öğrencisinin bulunduğu kenti Karadeniz’in kitap üssü olmaya taşıyacak böylesi bir etkinlik, bölgede ilk kez düzenlendi. Bu nedenle de şehrin tüm kurum ve kuruluşları, üniversiteleri, sivil toplum örgütleri el ele vermişler. 

Pazartesi günkü açılışa katılım da bu coşkuyu, heyecanı ortaya koyuyordu. Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Kültür ve Tanıtma Eski Bakanı Altan Öymen, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl, TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu’nun konuşmaları ilk kez düzenlenen bu fuar için umut dolu sözcüklerle yüklüydü. 

Yayıncılar da bu ilk etkinliğe yoğun ilgi göstermişler, fuar alanında etkinlik için ayrılması planlanan alandan yüzde 70 daha fazla katılım olmuştu. Aslında bu, yalnızca tecimsel bir etkinlik değil, bir sosyal sorumluluk projesiydi de. Bu nedenle başka kentin yöneticileri duyurulması, sürdürülmesi, hattâ satışların artırılması için herkes dört elle sarılıyor, çevre illerden de çok sayıda okurun ziyaret etmesi bekleniyordu. Çünkü, bu haftasonuna kadar Samsun'a 150 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu ile imza günlerinde 500 yazar konuk oluyordu. Gerçekleştirilecek 50 etkinlikte aralarında Ayşe Kulin, Can Dündar, Mustafa Armağan, Altan Öymen, Füruzan, Muzaff er İzgü, Canan Tan, Senai Demirci, Yekta Kopan, Yavuz Bahadıroğlu, Enver Aysever, Deniz Kavukçuoğlu, İlker Başbuğ, Vehbi Vakkasoğlu, Nedim Şener, Ataol Behramoğlu, Behiç Ak, Yunus Emre Özsaray, Ahmet Telli, Yüksel Pazarkaya, Sevgi Özel, Aret Vartanyan'ın da bulunduğu pek çok yazar okurlarıyla buluşacaklardı. 

Girişin ücretsiz olduğu fuara, Cumhuriyet Meydanı’ndan her gün kalkan ücretsiz servislerle ulaşmak mümkün. Servis saatleri ve fuar hakkında detaylı bilgi için adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Karadeniz Kitap Fuarı 23 Mayıs Cumartesi gününe kadar 10.00- 20.30, kapanış günü olan 24 Mayıs 2015 tarihinde ise 10.00-19.00 saatleri arasında açık. Ben, İstanbul’a dönmek zorunda olduğum için ancak, ilk günlerini izleyebildim. Bu satırları yazarken Samsun’un Karadeniz’in kitap üssü olacağına dair umutlarım, beklentilerim epey yüksek. Tanıştığım okurların ilgisine güveniyorum. Ve inanıyorum ki bu Karadenizli kitapseverler, yeşeren umutlarımı kırmayacaklar.

DÜNYA Gazetesi yayınlarıyla Fuar’da

Karadeniz Kitap Fuarı’nda DÜNYA Yayınları’na da ulaşmak mümkün. DÜNYA standında gazeteniz DÜNYA dışında çeşitli dallarda bugüne kadar yayınladığı pek çok kitabı okurlarla buluşturan DÜNYA Süper Web Ofset AŞ’nin ilkeli yayıncılık anlayışı ile kitapseverlerin beğenisine sunduğu kitaplardan örnekler satın alınabiliyor.

qefcew.jpg

24 yıldır her ayın ilk cuma günü gazete ile birlikte verilen DÜNYA Kitap Dergisi de 103 B’deki DÜNYA standından edinilebiliyor

Bu konularda ilginizi çekebilir