Sanayi ürünlerinde katma değeri artırmak için ÜSAİV’i daha etkin hale getirmek istiyoruz

Gelişmiş ülkeler yüksek katma değerli üretimle yoluna devam ederken, bizim daha fazla çalışmamız, rotamızı küresel ölçekteki gelişmeler doğrultusunda belirlememiz gerekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


MEHMET BÜYÜKSİMİTCİ - Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Kayserili sanayiciler olarak sanayi ürünlerinde katma değeri artırmak için daha fazla çalışmak zorundayız. Ar-Ge, tasarım ve markalaşma konusuna daha çok emek vermeli ve Endüstri 4.0’ı vakit geçirmeden firmalarda uygulamaya başlayabileceğimiz zemini oluşturmalıyız. Gelişmiş ülkeler yüksek katma değerli üretimle yoluna devam ederken, bizim daha fazla çalışmamız, rotamızı küresel ölçekteki gelişmeler doğrultusunda belirlememiz gerekiyor. Dolayısıyla kentte sanayinin niteliğinin geliştirilmesi ve sanayi ürünlerindeki katma değerin artırılması amacı ile Kayseri Sanayi Odası olarak Üniversite Sanayi İşbirliği Vakfı’nı (ÜSAİV) daha etkin hale getirmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda akademisyen ve iş insanlarını bir araya getirecek ‘Fabrikada Buluşalım’ etkinlikleri ile Erciyes Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi’nin akademisyenlerinden oluşan heyet ile sanayicileri fabrikalarda bir araya getiriyoruz. Bu buluşmalar ile iş insaları ve akademisyenler arasında fikir alış verişi yapılıyor. Böylece, üniversiteler ile sanayi kuruluşlarının arasındaki mesafeleri kapatmaya, dahası yeni fikirlerin oluşmasına ortam hazırlıyoruz.

Bunun yanı sıra gündemde olan Endüstri 4.0 ile ilgili yine ÜSAİV koordinasyonunda, Türkiye’nin önde gelen kurumlarından yetkilileri davet ederek, seminerler düzenliyoruz. Katılımlar uzun vadeli beklentilerimizi yükseltecek düzeyde. Özellikle akademisyenlerin bu toplantılara katılması, sanayicilerle de yakın bir ilişkinin kapılarını açıyor. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) olarak ÜSAİV’i daha aktif hale getirmek için elimizden geleni yapıyoruz.

Türkiye’deki firmalar birlikte iş yapabilir

Türkiye sanayisi henüz endüstri 2.0 ile 3.0 arasında bir konumda. Global pazarda önde gelen markalar, belli projelerde beraber çalışabiliyor. Gelişmiş ülkelerin sanayilerine baktığımız zaman doktoralı, hatta profesör olmuş birçok mühendis çalıştığını görüyoruz. Bizim de bir yerden başlamamız lazım. Kuralları doğru belirlersek, Türkiye’deki firmaların da birlikte iş yapabileceğine inanıyorum.

Kayseri sanayisinin gelişmesi açısından önemli kriterlerden birinin de Ar-Ge merkezleri olduğunu düşünüyorum. 2016 Aralık ayında Kayseri’de sadece bir tane olan Ar-Ge merkezinin bugün itibariyle 6’ya ulaşması Kayseri adına önemli bir gelişmedir. Kayseri’deki Ar-ge Merkezlerinin sayısını arttırmak için İstanbul’dan danışman bir firma ile anlaştık. Bizler bu sayının yılsonuna kadar en az 15 olması gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz.

Proje Destek Ofisi kurduk

Öte yandan devlet destekleri hakkında üyelerimizi bilgilendirmek ve bu desteklerden daha fazla faydalanmaları amacıyla ‘Proje Destek Ofisi’ni açtık. Bu ofiste KAYSO Dış Ticaret-Fuarlar-AB ve Uluslararası İlişkiler Birimi, Sanayi Ticaret Raporlama Birimi, İnsan Kaynakları Birimi sorumluları ile birlikte KOSGEB, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Erciyes Teknopark, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, İŞKUR gibi kurum ve kuruluşların uzmanları bilgilendirme ve danışmanlık yapıyor. Burada her Çarşamba 09.00-12.00 saatleri arasında sanayicilere hizmet veriyoruz. Özellikle yatırım yapacak sanayiciler, Proje Destek Ofisi’ni ziyaret edip, konu ile ilgili birçok kurumdan aynı anda bilgi alabiliyor.