Sanayi ve teknoloji İNNOPARK'ta buluşacak

Konya Ovası Projesi içinde yer alan Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde’ye ortak bölgesel inovasyon merkezi geliyor. İNNOPARK adıyla hizmet verecek merkez, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin içinde kuruluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN
YILDIZ DOĞRUER YEMİŞ

KONYA - İhraç ürünlerinin yüzde 67’si sanayi mamullerinden oluşan Konya’da, yüksek teknoloji için bölgesel bir adım atılıyor. Konya Sanayi Odası (KSO) öncülüğünde Konya Ovası Projesi (KOP) kentleri için bölgesel bir Ar-Ge ve inovasyon merkezi kuruluyor. Konya Organize Sanayi Bölgesi (KOS) içinde yer alacak merkezin adı İNNOPARK olarak belirlendi. İNNOPARK’ta sadece oda ve üniversiteler değil, özel sektör de söz sahibi olacak. Özel sektör şirketler bazında merkezin yönetim seviyesinde yer alacak. 

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, orta gelir tuzağından ancak yüksek teknoloji ile çıkılabileceğini söyleyerek, “Türkiye’nin bu eşiği mutlaka atlaması lazım. Hatta Konya olarak bu eşiği atlamada öncülük etmek istiyoruz. Bunu da yolu Ar-Ge ve inovasyondan geçen yüksek teknolojili ürünlerle yapabiliriz” diye konuştu. 

Ar-Ge ve inovasyonu birlikte kullanarak bir merkez oluşturma kararı aldıklarını anlatan Başkan Kütükcü, “Projemiz daha önce yapılan teknoparklardan farklı olarak OSB kampüsünde. Sanayicilerin yanı başında olsun istedik” dedi. İNNOPARK’ın üretim odaklı çalışacağını belirten Kütükcü, “Teknoparklarda ‘en az bir üniversite işbirliği zorunlu’dur. Bu ‘en az’ sözü bizim için kılavuz oldu. KOP kentlerinin tüm üniversitelerinin katılacağı bir merkez olması için harekete geçtik” diye konuştu. 

Tek tek şirketler de yönetimde yer alacak 

İNNOPARK’ta özel sektörün aktif olmasını istediklerini anlatan Kütükcü, “Konya’mızda marka değeri yüksek olan firmalarımıza teklifler götürüyoruz. Bu şirketlerimizin merkezin kuruluşunda ve yönetiminde yer almasını istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Şuana kadar temas ettiğimiz tüm muhataplarımızdan olumlu karşılık aldık ve bu yapıyı oluşturmaya başladık şuanda ilave olarak Konya Büyükşehir Belediyemiz bu yapı içinde” bilgilerini verdi. Ticaret Odası ile Ticaret Borsası’nın da İNNOPARK’ta yer aldığını anlatan Kütükcü, “Bölgenin tüm aktörlerinin içerisinde olduğu bir merkez olacak. Şehrin ve ülkenin geleceğini burada görüyoruz” dedi. 

500 bin metrekareye ulaşacak 

İNNOPARK’ın ilk etapta 20 bin metrekarelik bir alana kurulmasının planlandığını kaydeden Başkan Kütükçü, şunları söyledi: “Şimdi OSB olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 120 metrekare olarak ilk müracaatımızı yapıyoruz. Bu merkezi ilerde 500 bin metrekareye çıkarmak istiyoruz. İNNOPARK’ın hemen yanında atıl lojmanlar var. Bunların da Türkiye sanayisine hizmet edecek şekilde merkezin bünyesine katılmasını arzu ediyoruz.” 

500 milyon euroluk domino etkisi 

Ulusal ve uluslararası sermayenin Konya’ya ilgisinin büyük olduğunu anlatan KSO Başkanı Kütükçü, “Konya bu noktada bir kırılma dönemi yaşıyor” diyerek, şunları kaydetti: “Geçen yıl Unilever Algida ile Konya’ya yatırım yaptı. Bu yıl Unilever’in deterjan ve kozmetik alanındaki ikinci yatırımı başladı. Şimdi onların tedarik firmaları da Konya’da yatırım aşamasında. Unilever ve çevresinde 500 milyon euroya yakın ciddi bir üretim kompleksi oluşuyor. Bu Marmara Havzası’nın artık sanayi yükünü taşıyamadığını, Anadolu’ya açılmak zorunda olacağını ve bunun ilk adımının da Unilever ile yaşandığını gösteriyor.” 

‘Konya’yı çok ciddi bir alternatif yatırım alanı’ olarak tanımlayan Kütükçü, “Konya, yaşabilirliliğini koruyarak sanayileşmesini sağlamış olumlu bir örnek. Sanayi bölgelerimizin tamamı tarım dışı arazi. Planlı şehirleşen ve sanayileşen bir kentiz, emsal illerden olumlu olarak ayrışıyoruz. Bu yönümüzle önümüzdeki dönemde yatırımların domino etkisi oluşturmasını bekliyoruz” dedi. 

Türkiye’nin en büyük 2’nci OSB’si olacak 

KOS ile ilgili bilgiler de veren Başkan Kütükçü, “OSB’miz 16 milyon metrekare alana kurulu. Bunun 12 milyon metrekaresi gelişmesini tamamlamış olan 2 ve 3’üncü OSB. 4 milyon metrekaredeki 4. OSB’nin tahsisi yeni tamamlandı. Orada 105 sanayi parseli ürettik. Talebi karşılayamadığımız için noter huzurunda kura çektik. Şimdi hızla 7 milyon metrekarelik 5. OSB’mize hazırlanıyoruz. Gaziantep OSB’nin ardından toplam 23 milyon metrekare ile Türkiye’nin en büyük 2. OSB’si olacağız. Yatırım iştahı devam ediyor” diye konuştu.

40. yılımızı kutlayacağız

Konya Sanayi Odası 40 yıl önce kuruldu. Tabi o yıllarda Konya, ağırlıklı olarak tarım şehriydi. Ancak sanayicilerimiz öylesine başarılı işlere imza attılar ki; Konya’ya tarımın yanı sıra bir de sanayicilik kimliği kazandırdılar. Artık ihracatımızın yüzde 67’si sanayi mamullerinden oluşuyor. Sanayicilerimizin başarısıyla 200’e yakın ülkeye 1.4 milyar dolar ihracat yaptık. Türkiye’de işsizliğin en düşük olduğu ikinci şehir haline geldik. Türkiye’nin ikinci büyük OSB’si bizde. 40 yılın anlamı işte bu dönüşümde saklı. İnşallah önümüzdeki yıllarda stratejik aklın daha yoğun olduğu, daha yüksek katmadeğer üreten, büyük ölçekli yatırımların hayat bulduğu bir Konya göreceğiz.

Tayvan değil, ‘Konya’nın her sektörde söyleyecek bir sözü var’

Konya KOBİ başkenti olarak anılıyordu. Türkiye’nin Tayvan’ı Çin’i deniyordu. Bu ifade kalite algısından kaynaklanıyorsa, bunu kesinlikle reddediyoruz. Bu tabirlerden tamamen sıyrılmak istiyoruz. Yeni sloganımız ‘Konya’nın her sektörde söyleyecek bir sözü var.’ Konya’nın çok mozaikli bir sanayi dokusu var. Küresel ölçekte yer almak isteyen iddialı firmalarımız var. Biz de oda olarak bu çok mozaikli yapıyı top yekün yukarıya taşıyarak, küresel pazarda tüm firmalarımızla yer almak istiyoruz. KOBİ’lerimizin daha büyük ölçekli sanayi tesislerine evrilmelerini istiyoruz. Konya sanayi işletmeleri ve zorunlu sigortalı çalışan sayısında emsal illerden çok zengin. Yapmamız gereken teknoloji ağırlıklı üretime yönelerek, çalışan başına ve işletme başına üretim ve ihracatı artırmak. Göstergeler bizi teyit ediyor.

Fuar, müze, eğitim, Bilim Merkezi ve lisanslı depodan oluşan ‘ekosistem’

Bölgede bir ekosistem oluşuyor. Bilim Merkezi, OSB alanında yer alıyor ve gelecek nesillerimizin bilime olan ilgisini artırmak için temel oluşturuyor. Buranın hemen altında Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz bir Sanayi Müzesi projemiz var. Müze bölgesinin devamında Konya Ticaret Odası tarafından yapılan 66 bin metrekarelik Türkiye’nin 3. büyük fuar alanı var. Fuar alanının devamına Ticaret Odası tarafından Mesleki Eğitim Merkezi yapılıyor. Aksaray yolunda Ticaret Borsası’nın lisanslı depoculuk yatırımı var. İNNOPARK yine bu alanda yer alıyor. OSB’nin etrafında ve çevresinde böylesine bir olumlu sistem var. Buna yönelik Odamız, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Borsası olarak el ele çalışıyoruz.