Siirt, teşviklerle ihracatını 8'e katladı

2015 yılında ihracatını 8,2 katına çıkartarak 1,5 milyon dolardan 12,2 milyon dolara yükselten Siirt, Türkiye'de ihracatı en hızlı artan il oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Siirt'in 2015 yılında ihracatını en hızlı artıran şehir olmasına ilişkin, "Bölge insanı teşvikler ve verilen imkanlarla ihracatın yapılabildiğini gördü. İhracat yapmak isteyenlerin önü açılıyor. Siirt, devlet teşvikleri, projeler ve fuar destekleriyle ihracatını 8'e katladı" dedi. 

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2015 yılında ihracatını 8,2 katına çıkartarak 1,5 milyon dolardan 12,2 milyon dolara yükselten Siirt, Türkiye'de ihracatı en hızlı artan il oldu. 

Siirt'in 2015 yılındaki toplam ihracatından en yüksek payı 7,6 milyon dolarla "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları" aldı. Bu faslı 673 bin dolarla "demir veya çelikten eşya" ve 518 bin dolarla "plastikler ve mamulleri" takip etti. 

Geçen yılın ihracat rakamları önceki yılla kıyaslandığında ise en fazla artışın olduğu fasıl "ayakkabılar, getrler, tozluklar ve benzeri eşya, bunların aksamı" oldu. 2014 yılında 3 bin dolarlık ihracat yapılan sektörde 2015 yılında 122 kat artışla 382 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 2015 yılında önceki yıla göre "kağıt ve karton, kağıt hamurundan, kağıttan veya kartondan eşya" faslında 97 kat ve "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları" faslında 24 kat artış kaydedildi. Böylece Siirt geçen yıl ihracatını önceki yıla kıyasla 8,2 katına çıkartarak Türkiye'de ihracatı en hızlı artan iller sıralamasında ilk sırada geldi. 

"Bölge insanı teşvikler ve verilen imkanlarla ihracatın yapılabildiğini gördü" 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel, Siirt'te ihracatın, zaten yüksek olmadığı için ufak bir artışla çok hızlı yükseldiğini belirterek, "Bölge insanı teşvikler ve verilen imkanlarla ihracatın yapılabildiğini gördü. İhracat yapmak isteyenlerin önü açılıyor. Siirt, devlet teşvikleri, projeler ve fuar destekleriyle ihracatını 8'e katladı" diye konuştu. 

Şengel, Türkiye'de makina sektörünün çok önemli mesafe katettiğine dikkati çekerek, "Doğu Anadolu Bölgesi'nde sektör bazlı organize sanayi bölgeleri kurmamız gerekiyor. Hem işçi gücü ucuza mal olur hem yatırım masrafı azalır hem de teşviklerden fazla yararlanmış olurlar. Ayrıca bölgenin istihdamı da artırılarak ülkenin tamamının kalkınması sağlanmış olur. Sınır bölgelerimizde Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Nahçıvan ve Gürcistan'a Avrupa firmaları yerleşmeden Türk firmalarının yerleşmesi lazım" görüşünü de paylaştı. 

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Güven Kuzu ise bir önceki seneye göre Siirt'in yapılan ihracatta ciddi bir artış gerçekleştiğini vurgulayarak, burada faaliyet gösteren tüccar ve sanayicilerin katkılarının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. 

Kuzu, "Ekonomi Bakanlığı ile gerçekleştirdiğimiz, üyelerimize yönelik dış ticaret seminerleri ihracata ilgiyi artırdı ve bölge ülkeleriyle yapılan ticaretin artmasını sağladı" bilgisini de verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir