Sivas OSB, 10 bin kişilik istihdam hedefine doğru ilerliyor

DAVUT GÜL / Sivas OSB Yönetim Kurulu Başkanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün itibarıyla 7 bin 500 kişinin istihdam edildiği Sivas OSB’de orta vadede bu rakam 10 bine çıkacak. Yine kentin sanayi örgütlenmesini desteklemek amacıyla kurulan Demirağ OSB ise katma değerli üretimin bölgedeki merkezi olmak istiyor.

Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı, 28 bin 619 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye’nin ikinci büyük ili olan Sivas’ta ilk düzenli sanayi yatırımı 1976 yılında kurulan ve 1989 yılında faaliyetlerine başlayan Sivas 1. Organize Sanayi Bölgesi ile başladı. Bugün itibarıyla bölgemiz Erzincan Karayolu üzerinde ve il merkezine 6 kilometre mesafede, 435 hektarlık alan üzerinde faaliyet gösteriyor. 153 firmanın üretime devam ettiği bölgede yaklaşık 7 bin 500 kişi istihdam ediliyor. Tüm yatırımlar tamamlandığında ise toplam istihdam 10 binin üzerine çıkacak.

Yatırım anlamında ivmelenme 2000’li yıllarla başladı

Sivas I. Organize Sanayi Bölgesi’nde 2000´li yılların başına kadar istenen düzeyde bir gelişme sağlanamadı. 5084 Sayılı Teşvik Yasası ve sonrasındaki yeni teşvik düzenlemeleriyle birlikte bölgedeki yatırımlar da hızlandı. Karma nitelikli bir sanayi bölgesi olan I. Organize Sanayi Bölgesi’nde gıda, mobilya, konfeksiyon, çeşitli metal ürünler, kauçuk ve plastik ürünler, kimyasal ürünler üretiminin yapıldığı firmalardan oluşuyor. Günümüzde ulaşılabilir olmak son derece önemli. Gelişme ivmesini yakalama gayreti içinde olan ilimiz, Anadolu’da bütün yolların kesiştiği bir noktada olması nedeniyle ulaşım yönünden çok avantajlı konumda. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilimiz geçmişi ilk çağlara dayanan tarihi özellikleri ve konumu itibariyle oldukça önemli bir şehirdir. Ülkemizin en çok göç veren illeri arasında iken son yıllardaki hareketlilik ve gelişme neticesinde göçün durduğu Sivas’ta artık göç alan bir yapı söz konusu. Bunun yanında hızla gelişen ekonomi, sanayi, tarım, hizmet ve turizm sektöründe oldukça kârlı yatırım alanları oluştu. Bu durum kentimize yeni sanayi yatırım taleplerini artırdığı için Demirüğ OSB’nin kurulması gündeme geldi.

Demirağ OSB ile bir ilke imza atacağız

850 hektar alan üzerinde kurulması planlanan Demirağ Organize Sanayi Bölgesi`nin arazi tahsisi ve imar planı tamamlanırken, kamulaştırma ve arsa tahsisi hazırlık çalışmaları da devam ediyor. 2018 yılında altyapı işlerinin ve arsa tahsislerinin başlatılması planlanan Nuri Demirağ OSB, Sivas`ın sanayileşmesinde yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Demirağ OSB’de demiryolu lojistik merkezi ile entegre şekilde, içinde demiryolu ağı bulunacak şekilde projelendiriliyor. Başta demiryolu sektörü olmak üzere, büyük ölçekli yatırımlara yer tahsisi yapılması ve bu yatırımlarla 40 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bugün ekadar 24 firma toplam 1.5 milyon metrekarelik arsa tahsis talebinde bulundu.İlimizin ekonomik kalkınması yönünde büyük katkı sağlayacak olan Demirağ Organize Sanayi Bölgesi projesi Türkiye’de bir ilk. Çünkü içinde her bir işletmeye uzanan demiryolu ağı olacak.

KÜNYE
Sanayi parseli: 261
Faal firma: 152
İstihdam: 7.322
Doluluk: %95
Elektrik tüketimi
2015: 28.1 milyon kWh
2016: 34.8 milyon kWh