Sivas toplu taşımada temassız sisteme geçti

Kentkart ile Mastercard’ın ortak ödeme sistemi Temassız Mastercard şimdi de Sivas’ta toplu taşıma hizmetlerinde kullanılmaya başlandı. Sivas bu uygulamayı kullanan 30 dünya kenti arasına girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAMER IŞITIR

SİVAS - Şehiriçi ulaşımda yolcuların kredi ve banka kartları veya cep telefonlarıyla ödeme yapmalarına olanak sağlayan nakitsiz ödeme sistemi Sivas'ta uygulamaya konuldu. Mastercard, Kentkart ve Sivas Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği tanıtım toplantısıyla start verilen uygulamaya göre Temassız Mastercard sahibi Sivaslılar nakit ve bilet gereksinimi duymadan yolculuk edebilecek.

"Sivas 30 dünya şehri arasına girdi"

Toplantıda konuşan Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, Sivas'ın bu uygulamayı devreye alarak Londra, Madrid, Şikago, St. Petersburg gibi dünyada önde gelen 30 şehir arasına girdiğini söyledi.

Türkiye'de Mersin, Kocaeli, Muğla, Gaziantep, Bandırma ve Adana’nın ardından bu uygulamaya geçen 7'nci merkezin Sivas olduğunu dile getiren Çağlayan şöyle devam etti:

"Şehir yaşamının trafik, kuyruk gibi zorlukları var. Toplu taşımada temassız ödeme vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran bir uygulama. Tüketicilerin 4'te 1'i toplu taşıma kullanıyor ve yüzde 90'ı yetersiz bakiye sesi duymaktan rahatsız oluyor. Dünya dijital dönüşümden geçiyor, telefonların yüzde 65-70'i akıllı telefonlardan oluşuyor. Biz de bu durumu fırsata çevirerek hem tüketiciyi bakiye sıkıntısından kurtarıyoruz hem de zaman kazandırıyoruz.

2023 yılında nakitsiz toplum hedefimiz için önemli bir adım olarak gördüğümüz bu sistem, Cumhuriyetimizin öncü kentlerinden  Sivas'a turizm alanında da önemli avantaj sağlayacak. Kente gelen turistler temassız ödeme kolaylığıyla kentte istedikleri gibi gezebilecek."

Türkiye 3 yılda 43 milyar TL tasarruf edecek

Türkiye'de alışverişin hala yüzde 60 oranında nakitle yapıldığını söyleyen Çağlayan, bu alışkanlığın Danimarka, İsveç gibi ülkelerde yüzde 3'e kadar düştüğü bilgisini paylaştı. Çağlayan, "Bu yüzde 60’lık kesimin finansal sisteme dahil olması ancak dijitalleşmeyle mümkün olacak. Hedefimiz, dijital ödemeleri taksilere, otoparklara hatta müzelere kadar yaygınlaştırmak. Nakitsiz ödeme ülke ekonomisine de tasarruf sağlayacak. Bütün alanlarda nakitsiz ödemenin yaygınlaşmasıyla Türkiye 3 yılda 43 milyar TL tasarruf edebilecek" diyerek sözlerini noktaladı.

"Toplu taşımada karmaşaya son verdik"

Toplantı da temassız ödeme sistemine geçmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise "Sivas'ta toplu taşımayla ilgili zorluklar yaşıyorduk. 9 ayrı minibüs ve otobüs hattı vardı. Minibüslerde nakit; otobüslerde bilet geçiyordu. Bu hatların kendi arasında ihtilaflar, yolcu kapma yarışları vardı. Attığımız adımlar sayesinde karmaşaya son verdik ve tek tip toplu taşıma sistemiyle düzenli bir yapıya kavuştuk" dedi. "Mastercard ve Kentkart işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz bu uygulama sayesinde hemşehrilerimiz kredi kartını, telefonunu makinaya tutup geçecek. Uygulamayı cazip kılmak için ücretleri nakitsiz ödemede yolculuk başına 2.40 TL, nakitte ise 3.25 TL olarak belirledik" diyen Aydın, araç takip ve kamera hizmetleri sayesinde de ulaşımda Sivas'ı örnek bir seviyeye getirdiklerine dikkat çekti.

Kentkart'ın dünyada proje sayısı 35'i geçti

Ar-Ge çözümleri sayesinde pek çok alana liderlik yaptıklarını aktaran Kentkart Yönetim Kurulu Üyesi Çınar Basmacı da Kentkart'ın proje sayısının dünyada 35'i geçtiği bilgisini verdi. Basmacı, Türkiye’den başka Macaristan, Polonya, Sırbistan, Azerbaycan, Katar, Pakistan, Ürdün ve Arabistan gibi ülkelere akıllı ulaşım hizmetleri verdiklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir