Somali’deki yatırım ve işbirliği fırsatları Bursa’da konuşuldu

BTSO, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’u Bursa iş dünyası ile buluşturdu. Toplantıda yeniden inşaa sürecinde olan Somali’deki yatırım ve işbirliği fırsatları konuşuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’u ağırladı ve Bursalı iş adamlarının da katıldığı bir iş toplantısı gerçekleştirildi.

Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Somali’nin geçirdiği zor yılların ardından artık mevcut sorunlarına karşı daha güçlü bir duruş sergileyen ve bununla birlikte ekonomisini büyütmek için geleceğini planlayan bir yapıya kavuştuğunu söyledi.

Türkiye’nin de bu süreçte Somali halkının yanında yer alarak ülkenin geleceği adına çok önemli katkılarda bulunduğuna dikkat çeken Başkan Burkay, “Somali’nin kalkınma planı çerçevesinde Bursa iş dünyası olarak sahip olduğumuz tecrübeyi sizlerle paylaşmaya hazırız” dedi. İbrahim Burkay, Türkiye’nin üretim ve ihracat merkezi Bursa’dan Somali’ye yapılan ihracatın 2015 yılında 1,5 milyon dolar seviyesinde olduğunu ifade etti.

Dünyadaki yoğun rekabet ortamı ile birlikte Avrupa pazarındaki daralmanın ve yakın çevredeki siyasi ve ekonomik krizlerin yeni ve alternatif pazarların önemini artırdığını belirten Başkan Burkay, Somali’de ticaret ve yatırım olanaklarının geliştirilmesi adına Bursa iş dünyası tarafından dile getirilen sorunlara da yer verdi.

İbrahim Burkay, şunları kaydetti: “Özellikle yatırım amaçlı ülkeyi ziyaret eden iş dünyası temsilcilerimizin güvenliklerinin sağlanması noktasında özel bir hassasiyet talep ediyoruz. Bir diğer sorun ise Barbera ve Mogadişu limanlarının birbirine uzak olmasıdır. Bu noktada ithalatçıyı teşvik edici uygulamalarla birlikte liman sayısının artırılması da ticaretimizi artıracak önemli bir unsurdur.”

c0b31773-34cd-4ec5-824f-4f5723767413.jpg

Serbest ticaret bölgesinde yatırıma davet

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da ülkesinin yeniden yapılanma sürecinde Türkiye’nin çok önemli bir paya sahip olduğunu ifade etti.

Somali’ye uluslararası kuruluşlar tarafından son 20 yılda milyarlarca dolar harcandığını ancak ülkede bunların izini görmenin mümkün olmadığını dile getiren Şeyh Mahmud, “Türkiye’den son 5 yılda yaklaşık 370 milyon dolar destek aldık. Özel sektör yatırımları da 150 milyon dolara ulaştı. Somali’deki, yollar, sokak ışıklandırmaları, sosyal tesisler ve modern hastanelerde Türkiye’nin izlerini görmek mümkün” dedi.

Somali’nin tarım, denizcilik, hayvancılık ve doğal kaynaklar açısından çok zengin bir ülke olduğunu ancak teknik yetersizlik ve finansal birikimin eksikliği nedeniyle yatırımda zorlandıklarını anlatan Şeyh Mahmud, “Türkiye bizim seçilmiş ortağımız. Mogadişu Limanı’na 5 kilometre mesafede yeni yatırımlar için serbest ticaret bölgesi oluşturduk. Bursa iş dünyasını burada yeni yatırımlara davet ediyoruz. Sizlerin uluslararası tecrübelerinizden de faydalanmak istiyoruz” diye konuştu. 

Çin, Hindistan ve Japonya Afrika’ya özel ilgi gösteriyor

Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerin Afrika’ya özel ilgi gösterdiğini belirten Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud, bu ülkelerin Afrika ülkelerine hibe, kredi, altyapı yatırımları ve sektörel yatırımlar gerçekleştirdiğini kaydetti.

Tüm bu yatırımların Afrika pazarının potansiyelini gösterdiğine işaret eden Şeyh Mahmud, “Türkiye, Etiyopya ve Somali’ye yatırım yapıyor. Ancak daha fazlasına ihtiyaç var. Ülkede güvenlik sorununu büyük ölçüde çözdük. Bankacılık altyapısını güçlendirme noktasında da önemli mesafeler kaydettik. Sizleri de ülkemizde görmeyi arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantıya Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somali Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdirashid Mohammed Ahmed, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Şakir Umutkan ve Aytuğ Onur, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mesut Okyay ve Bursa iş dünyası temsilcileri katıldı.

Türkiye’nin Afrika ithalatında payı yüzde 2,5

2011-2014 yılları arasında Türkiye’nin Somali Büyükelçisi olarak görev yapan Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, Afrika kıtasının 1 milyarı aşkın nüfusu ve 600 milyar dolarlık ithalatıyla taşıdığı potansiyele dikkat çekti. Torun, “Bizim ülke olarak bundan aldığımız pay, 15 milyar dolar. Yani Afrika’nın ithalatında yüzde 2,5 payımız var. Oysa Türkiye-Afrika siyaseti bunun çok üzerinde. Bugün Afrika’nın her tarafında faaliyet gösteren 5 ülkeden biriyiz. İki ülke arasındaki tarihi bağları ve siyasi birikimimizi ekonomiye dönüştürmek durumundayız” diye konuştu. Coğrafi konumu bakımından dünyanın en önemli 5 stratejik ülkesinden birisi olan Somali’den Afrika’nın birçok yerine mal satılabileceğini anlatan Torun, “Somali halkı dünyanın her yerinden mal alıp satma kabiliyetine sahip. Yani tabiri yerindeyse, Afrika’nın Kayserili’leridir. Bu insanlar bizlerin ürettiği her malı Afrika’nın her bölgesine satabilirler. Bursa’mızı bu anlamda biraz daha hareketlendirip, Batı’ya bakan yönümüzü biraz Güney’e çevirmemiz gerekiyor. Yarın batılılar Somali’ye geldiğinde bizim için bu fırsatlar geçerli olmaz. Şu anda oraya giden bu işten kazanır. Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz bu konuda bizlere şu ana kadar çok büyük destekler verdi. Somali bizim Afrika’ya açılan kapımızdır. Burayı ihmal etmemeliyiz.”