Sorunların çözümünde '3T' modelini uyguladık

OSMAN YILDIRIM - Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sivas, cumhuriyetin temelinin atılmasıyla ‘cumhuriyet şehri’, ozanları ve tarihi eserleriyle ‘kültür şehri’, yeraltı rezervleriyle de ‘maden kenti’ olarak biliniyor. Kentte sanayi yatırımları da cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yükseliş gösterdi.  Kamu yatırımlarından nasibini fazlasıyla alan şehrimiz, iş ve aş kapısını devlette buldu. Bu nedenden dolayı şehrimizde özel sektör ruhu gelişmedi ve göç yaşandı. Sivas'ın bu  talihini yenmek için kanaat önderlerimizle birlikte danışman kurulu oluşturduk. Bu şehrin acil çözülmeyi bekleyen sorunlarını masaya yatırdık. ‘3 T’ yani ortak tespit, ortak talep ve ortak takip modelini uyguladık. 

2003 yılında Sivas’ta toplanan Bakanlar Kurulu'na sunduğumuz rapor ve alınan kararlar bu şehrin kaderini değiştirdi. Teşvik yasasına Sivas’ın da dahil edilmesiyle özel sektör yatırımlarının önü açıldı. Yurt içi ve  dışında toplantılar düzenleyerek, yatırımcılar ile görüştük. Türkiye’deki 500 büyük sanayici ve yurt dışındaki işadamlarına mektup göndererek, yatırıma davet ettik. Ulaşım problemini çözmek için uçak seferlerini taahhüt ederek, İstanbul-Sivas uçuşlarını başlattık. Devletin üst kademesinde yer alan ekonomi kurmaylarına ev sahipliği yaparak “Sivas Sanayi ve Ekonomi Zirvesi” düzenledik. Sivas tarihinde bir ilk olarak 41 fabrikanın temelini toplu attık. 17 yılda 34 fabrikanın yapıldığı Sivas’ta bugün fabrikalar üretime geçti. Şu anda 7 bin kişi istihdam ediliyor.

Demiryolu, kenti yeniden ayağa kaldıracak

Sanayide yeni bir adım daha atılıyor ve Demirağ OSB kuruluyor. Bu bölgemizin her parselinden demiryolu hattı geçecek ve bölgede demiryolu sektörü için üretim yapacak fabrikalar ağırlığı oluşturacak. Demiryolu, Sivas’ı yeniden ayağa kaldıracak. Bu projeye bağlı olarak TÜDEMSAŞ fabrikasında milli tren projesinin milli yük vagonları üretilecek. Bu yılın son çeyreğinde raylarda olması hedeflenen vagonların, birçok ülkeye ihracatı yapılacak. 

Bulunduğumuz konum itibarıyla ilimiz  son dönemde yapılan Hızlı Tren Projesi, Karadeniz-Akdeniz Projesi (KAP) ve hava trafiği ile önemli bir ulaşım merkezi haline geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere haftada 86 karşılıklı uçak seferi düzenleniyor. Hızlı tren projesinin 2018 yılında tamamlanması ile  Sivas-Ankara arası iki saate düşecek. Ulaşımdaki diğer bir önemli yatırım ise Sivas’ın denize ulaşımını kolaylaştıracak Karadeniz Akdeniz Projesi. Osmanlı padişahı Abdulhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik yol, 2017 yılında hizmete açılacak. Sivas üç saatte Ordu Limanı'na ulaşacak. TCDD’nin her biri 200 milyon dolarlık 16 lojistik köy kurma çalışmaları kapsamına, ilimiz de eklendi. Kovalı mevkiine yapılması planlanan proje ile Sivas lojistik üs haline dönüşecek.

Teknolojiden otomobil yan sanayiine, mobilyadan doğaltaşa, tekstilden gıdaya kadar birçok sektörde üretim yapan ilimizde, ürünlerimizi global pazarın geneline ihraç ediyoruz. Ülkeye döviz kazandırmaya devam ediyoruz. 2002 yılında 16 milyon dolar düzeyindeki ihracat rakamımız bugün 200 milyon dolar seviyelerine ulaştı. Bu rakam belki çok küçük gelebilir; ancak 2002-2015 yılları arasında Türkiye'nin ihracatı yaklaşık 4 kat artarken Sivas’ın ihracatı bu süreçte 10 kattan fazla arttı. Bu durum Sivaslı sanayicinin artık kabuğunu kırarak, global pazara açıldığını gösteriyor. Bu büyümeye paralel, '2023'te ihracatı 1 milyar dolar olan bir sanayi kenti' hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz.     

İlimizde imal edilen ürünler Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, ABD, İran, İspanya, Vietnam, Arjantin, Sudan başta olmak üzere 66 ülkeye ihraç ediliyor. İlimizden yapılan ihracatın yüzde 40'ını maden ve doğaltaş sektörü üstlenmiş durumda.