'Su kalkınmanın en itici güçlerinden biri'

Konya Ticaret Borsası Başkan Vekili Köklüsoy, “Su, kalkınmanın en önemli itici güçlerinden biridir. Tarım sektörü başta olmak üzere hayatın her alanında vardır. Bunun için gıda güvenliğinin yanında, su güvenliği de gündeme gelmelidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HALİL YILMAZER

KONYA - ‘Su Kaynaklarının Verimli Kullanılması’ konulu panel Konya Ticaret Borsası’nda yapıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Konya Ticaret Borsası, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü, KOP İdaresi, Konya Ziraat Odası ve Konya Sulama Kooperatifleri tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen toplantıda, suyun verimli kullanılması konusu ele alındı.

Konya Ticaret Borsası Başkan Vekili M. Namık Köklüsoy, Birleşmiş Milletler’in 2005-2015 yılları arasındaki on yılı "Hayat İçin Su Eylem Dönemi" olarak ilan etmesinin, suyun ülkeler açısından ne kadar stratejik bir yere sahip olduğunu gösterdiğini belirterek, suyla sadece nesillerin değil, medeniyetlerin de geliştiğinin altını çizdi. Köklüsoy, “Su, kalkınmanın en önemli itici güçlerinden biridir. Tarım sektörü başta olmak üzere hayatın her alanında vardır. Bunun için gıda güvenliğinin yanında, su güvenliği de gündeme gelmelidir. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz sanıldığı gibi su zengini değildir. Su kaynaklarımızı hakça, makul ve en iyi şekilde geliştirmek, yönetmek, kullanmak ve korumak zorundayız"ifadelerini kullandı.

'Liberal kararlar alınmalı'

Liberal kararlar alınması gerektiğini ifade eden Köklüsoy, "Su yönetiminde de; kullanıcı, planlamacı ve karar vericilerin çalışmanın her aşamasında olacağı liberal kararlar. Yağışlara bağımlı Konya Kapalı Havza'nın su açığının giderilmesi ancak havzalar arası su transferi ile mümkün olacaktır. Havza dışından petrol gelebiliyorsa su da gelmelidir. Bunun bir ‘Devlet Projesi’ olarak ele alınmasını istiyoruz. Gelecek su, tarım hasılamızı üç kat artıracak, ülkemiz coğrafyanın gıda üssü olacaktır.” dedi.

Konya Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, “Su açısından fakir bir ülke olduğumuza vurgu yaptı. Akgün “Su kaynaklarımız gittikçe azalıyor. Eğer suyla ilgili planlamayı yapmazsak, Ülke olarak bizi zor günler bekliyor. Suyu arttırmakla ilgili yapacağımız hiçbir şey yok. Tabi şiddetli yağmur yağdığında da sel gibi felaketlere yol açtığını gözlemliyoruz. Bu açıdan mevcut su kaynaklarının da en iyi şekilde kullanma sorumluluğunu taşımalıyız.” şeklinde konuştu.