Talas Belediyesi, yeni projeleri için 98 milyon TL bütçe ayırdı

Kayseri'nin Talas ilçesi, nüfusu en hızlı artan ilçe. Belediye 200 bine giden nüfusa hizmet yetiştirmeye çalışıyor. Birçok proje gerçekleştirildi. Gündeminde de önemli projeler var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Talas Belediyesi, restorasyon, sokak sağlıklaştırma, enerji, turizm, eğitim ve geri dönüşüm projeleri alanlarında yatırım teşvikleri aldı. İlçenin sahip olduğu kültür, turizm potansiyelini artırmaya yönelik katkıda bulunmayı amaçladıklarını aktaran Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, geçtiğimiz yıl 71 milyon TL'lik bütçelerinin, yaklaşık yüzde 30'luk kısmını alt ve üst yapı, enerji, restorasyonla sokak sağlıklaştırma gibi yatırım projelerinde kullandıklarını aktardı. Palancıoğlu, "Bu yıl, 98 milyon TL olan belediye bütçemizi, vatandaşlarımıza daha kaliteli ve daha yenilikçi hizmet sunmak için kullanacağız. Yatırım projelerimizde artışa giderek bütçemizi yaklaşık 23 milyon TL'ye çıkardık" dedi.

Talas'ın, Türkiye'de en yüksek nüfus artışının yaşanan ilçe olduğunu söyleyen Palancıoğlu, Kayseri'nin en hızlı nüfus artışının yaşandığı ilçede TÜİK verilerine göre 2016 yılında nüfusu 144 bin 803 kişiye ulaştı. Palancıoğlu, "Talas, aynı zamanda yaklaşık 60 bin kişinin eğitim aldığı bir üniversiteye de ev sahipliği yapıyor. 2023 yılında Talas'ın 200 binin üzerinde nüfusa sahip olmasını öngörüyoruz. Restorasyon, sokak sağlıklaştırma, enerji, turizm, eğitim ve geri dönüşüm projeleri alanlarında yatırım teşvikleri aldık. İlçemizin sahip olduğu kültür, turizm potansiyelini artırmaya yönelik katkıda bulunmayı planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl 71 milyon TL'lik bütçelerimizi, yaklaşık yüzde 30'luk kısmını alt ve üst yapı, enerji, restorasyonla sokak sağlıklaştırma gibi yatırım projelerinde kullandık. Bu yıl, 98 milyon TL olan belediye bütçemizi, vatandaşlarımıza daha kaliteli ve daha yenilikçi hizmet sunmak için kullanacağız. Yatırım projelerimizde artışa giderek bütçemizi yaklaşık 23 milyon TL'ye çıkardık" diye konuştu.

'Nüfus artışı en hızlı olan ilçeyiz'

Göreve geldikleri üç yıl içerisinde Talas'ın problemlerini çözmek üzere yoğunlaştıklarını ifade eden Palancıoğlu, "Nüfus artışının çok yoğun olduğu bir ilçe. İhtiyaçlar da arttı. Okullar, camiler ve sağlık ocakları yetersizdi. 6 okul birden kazandırdık. 8 tane cami yaptık. 2 sağlık ocağını ilçemize kazandırdık. İki tane daha sağlık ocağı çalışmamız başladı. Kadın kültür merkezi ve kapalı çocuk oyun alanı inşa ettik. Her mahalleye eş değerde hizmet veriyoruz. Parklarımızı yeni nesil oyun gruplarıyla donattık. 2 tane restoran açtık. Biri Mevlana Mahallesi'ndeki Mevlana Sosyal Tesisleri. Diğeri ise Kayseri'ye yakışır sucuk ve köfte ekmek yapılan nostaljik fayton büfemiz. Tarihi eserlerimize sahip çıktık. Tarihi Tablakaya'da farklı projeleri hayata geçirdik. Bu projeler Kayseri'nin turizmini önemli ölçüde etkileyecek diye düşünüyorum. Başakpınar ve Kepez'e futbol sahası, imam hatip okulu yaptırdık. Kuruköprü Mahallesi'ne ortaokul, Sakaltutan Mahallesi'ne, kültür merkezi, Akçakaya Mahallesi'ne kültür ve çay evi açtık. Zincidere, Akçakaya ve Başakpınar mahallelerine doğalgaz getirdik. Mahallelerimizin fırınlarını da yapıyoruz. Yollarımızı asfalt ve kilit parke ile döşüyoruz. Kırsal mahallelerimize otobüs seferleri başlattık. Türkiye tarihinde en hızlı raylı sistemi ise Talas'ta yapıldı. Bu yıl, Anayurt bölgemizde raylı sistem projemizin plan ve projesini yapacağız. Önümüzdeki yıl hattın yapılmasının planlıyoruz" şeklinde konuştu.

'Talas'ta tarihe sahip çıkıyoruz'

Tablakaya'da bir butik otel hazırladıklarını söyleyen Palancıoğlu, "Tablakaya'daki nikah salonu için seçilen tarihi yapının restorasyonunu tamamladık. Tarihi eserlerimize sahip çıkıyoruz. Kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceğiz. Vatandaşlarımız cazip bir şekilde yeni apartmanlarına kavuşacak. 7 gün 24 saat açık kütüphane projemizin planını hazırlayıp 2018 yılında temelini atacağız. Ali Dağı 360 Derece Projesi'ni hayata geçirmek için çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Türkiye'deki ilk havacılık lisesini açacağız. Talas Genç KAYMEK hizmete açılacak. Araç servis hizmetleri için küçük sanayi sitesini en kısa zamanda hayata geçireceğiz. 2017 yılında 98 milyon TL olan belediye bütçemizde artışa giderek yatırım bütçemizi yaklaşık 23 milyon TL'ye çıkardık" şeklinde aktardı.

Palancıoğlu BELBİS sistemi çalışmaları konusunda da şu bilgileri verdi:

"Coğrafi Bilgi Sistemi "Bulut CBS" ve Yönetim Bilgi Sistemi (BELBİS) projelerinde yer alan tek ilçeyiz. Taşınmazlar sisteme işlendi. İmar planı sorgulaması, mülkiyet analizleri, ruhsat bilgileri, kaçak yapı sorgulanması gibi konularda raporlama imkânı sağladık. Türkiye Belediyeler Birliği ile geliştirilen BELBİS programı ile üretilecek raporlarla hizmetlerde etkinlik ve verimliliğin artırılması amaçlanıyor. Talas Belediyesi sistemi kullanan pilot bölgeler içerisinde. Emlakla ilgili tüm işlemler sisteme yansıtılmakta ve vergi toplamada büyük bir kazanç ortaya çıktı. Bu projeyle Talas Belediyesi geçtiğimiz yıl yüzde 300'lere varan oranlarda vergi artışı ve son yapılan çalışmalarla BELBİS'in tapu ve kadastro bağlantısı sağlanmış oldu. Belediye tarihinde ilk defa yapılan diğer önemli bir projemiz ise Erasmus+ projemiz. Bu proje için AB'den 300 bin TL hibe desteği aldık. Personelimizi yurtdışına gönderdik."

'GES santralimiz faaliyette'

Belediye'nin yıllık elektrik tüketimini karşılamak amacıyla 5.5 milyon TL'lik güneş enerjisi santralini faaliyete geçirdiklerini belirten Palancıoğlu, "ORAN Kalkınma Ajansı'na proje başvurusu yaparak 637 bin TL hibe desteği aldık. Geri kalan parayı ise İlbank'tan kredi olarak kullandık. Böylelikle belediye bütçesinden doğrudan bir harcama yapmadan tesisi tamamladık. Bu projemizin yılda 800 bin TL civarında gelir elde etmeyi planlıyoruz. Yıllık 500 bin TL civarında olan elektrik enerjisi harcamalarını karşılayarak belediye bütçesine ek gelir sağlayacağız. 30 yıl kullanım ömrüne göre tasarlandı" dedi. İyi hizmet için çıtayı yüksek tuttuklarını dile getiren Palancıoğlu projeleri hakkında şunları aktardı:

"Hafriyat işlerimiz için envantere 13 kamyon ve çöp kamyonu daha kattık. Kapalı çocuk parkı ve kadın kültür merkezi ile kadınlarımıza vakit ayırabilecekleri sosyal ve sportif bir mekan kazandırdık. Çocuklarını güvenle bırakabilecekleri bir ortam sağladık. Bu tesisimiz için 1 milyon 750 bin TL kullandık. Halef Hoca Caddesi'nde sağlık ocağı, aile sağlık merkezi ve 112 acil sağlık istasyonu açtık. Mevlana Mahallesi'ne 2 tane daha aile sağlığı merkezi ve Bahçelievler Mahallesi'ne 112 acil sağlık istasyonu açacağız. Aile sağlık merkezlerinde bulunmayan diş ünitesi, kanser tarama merkezi, psikoloji ve rehabilitasyon merkezi ve beslenme ve diyet merkezi gibi ilave branşları da ekleyeceğiz."